REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Făgădău, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Mircea: Cea mai bună investiţie este ceea ce acumulaţi în şcoală

Făgădău, la deschiderea anului şcolar la Colegiul Mircea: Cea mai bună investiţie este ceea ce acumulaţi în şcoală

Replica API 12 septembrie 2011 | 00:00 148

Început de an şcolar 2011-2012 dramatic: subfinanţare, profesori săraci şi elevi care învaţă în cămine culturale, pentru că lucrările de reabilitare şi renovare la şcoli nu au fost finalizate la timp. Deschiderea noului an şcolar este un moment special în viaţa fiecărui elev. De la primele ore ale dimineţii, curţile unităţilor de învăţământ din judeţul Constanţa s-au umplut de copiii şi părinţi. Dacă cei mici păşeau timid spre şcoală, cu buchete de flori, care mai de care mai frumoase, cei de la gimnaziu şi liceenii au afişat o cu totul altă atitudine. Ca în fiecare an, nu au lipsit bolizii de lux, parcaţi în apropierea unităţilor de învăţământ şi nici etalarea ţinutelor care mai de care mai somptuoase din partea domnişoarelor.

La cea mai prestigioasă unitate şcolară din judeţ, respectiv Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, inaugurarea noului an şcolar s-a făcut în prezenţa subprefectului Aidun Curt- Mola, a viceprimarului Decebal Făgădău şi a numeroase cadre didactice. Cu această ocazie, viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, le-a transmis elevilor de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân că tot acolo a învăţat şi el. "Aici, printre aceşti pereţi, am învăţat să vorbesc, să gândesc liber, să trăiesc liber, să respect valoarea şi profesionalismul. Trebuie să vă spun că cea mai bună investiţie nu sunt proprietăţile sau aurul, ci ceea ce acumulaţi în şcoală. Acest liceu duce numele Constanţei pe glob, iar NASA ne va ajuta să-l ducem şi-n spaţiu. Sunt convins că peste ani de zile, unul dintre d va fi în locul meu, pt că liceul Mircea este conjugarea tuturor geniilor din Constanţa pentru că aici se va găsi într-o zi viitorul Pesamosca". La rândul său, Ioana Purcărea, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor, se declară nemulţumită de mult trâmbiţatul an şcolar 2011-2012. "Spun mult trâmbiţatul, pentru că anul acesta, în luna februarie, am avut parte de o nouă lege a educaţiei naţionale, o lege care, după părerea guvernanţilor este cea care reformează în întregime sistemul de învăţământ sub toate aspectele, a săus Purcărea, care a mai adăugat şi că: "Este adevărat, reformeză tot, în detrimentul nostru, al tuturor. Anul şcolar începe, ca de obicei, cu o subfinanţare, care, de data aceasta se va resimţi mai mult ca altădată. Spun aceste lucruri, pentru că cerinţele şi rigorile cabinetului Boc, dar şi ale ministrului Funeriu, sunt unele care pur şi simplu ne uimesc, prin modalitatea în care consideră că sistemul de învăţământ şi resursa umană vor trăi în aceste condiţii. Nu se ştie încă dacă în acest an şcolar, legea va fi însoţită de metodologii. Pe parcursul verii, s-au discutat 80 de metodologii, însă, deocamdată, nu avem proiectele care trebuie avizate, aşa că suntem într-o derivă totală. Anul începe şi cu o reducere de personal. La nivel naţional este vorba despre peste 5.000 norme şi posturi care vor dispărea, iar la Constanţa 155 de norme. De unde? Nu se ştie. Se spune că nu vor fi afectaţi oamenii, dar numărul este foarte mare. Altădată, ziua începerii anului şcolar era o zi festivă. Toată lumea trăia cu intensitate această zi. Acum, totul s-a transformat într-o corvoadă. Spun asta pentru că de la minister s-a transmis prin intermediul tuturor inspectoratelor şcolare, să nu fie o zi foarte festivă", a spus Ioana Purcărea, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar. Vom reveni.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108