REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Făgădău, la sărbătoarea recoltei și a vinului Dobrogean: „Mă bucur că reuşim să continuăm o tradiţie”

Făgădău, la sărbătoarea recoltei și a vinului Dobrogean: „Mă bucur că reuşim să continuăm o tradiţie”

Replica API 26 septembrie 2015 | 00:00 161

S-au adunat pe 100 de producători din toată ţara

S-au adunat pe 100 de producători din toată ţara

Sărbătoarea Recoltei și a Vinului Dobrogean a debutat,vineri, cu mare fast, în prezența mai multor oficialități locale. Vicepreședintele cu atribuții de președinte al Consiliului Județean Constanța, Cristinel Dragomir, viceprimarul cu atribuții de primar al Constanței, Decebal Făgădău, consilieri județeni, primari din județ, directori de instituții, cu toții au luat parte la sfințirea bucatelor prezentate de cei peste 100 de producători din județul Constanța, dar și din țară. Invitații au fost întâmpinați cu pâine și sare, așa cum se cuvine în România.

Pavilionul Expoziţional din Mamaia este locul devenit tradiţional de desfăşurare a Sărbătorii Recoltei şi Vinului Dobrogean,sărbătoarea reunind, şi de această dată, peste 100 de producători, agricultori, crescători de animale și artizani populari din Constanța, dar și din țară. Fructe, legume, brânzeturi, haine și obiecte populare, răsaduri, mâncăruri tradiționale, vinuri, dulceţuri, miere, preparate de carne, afumături, must, veselă din lemn şi ceramică...toate pot fi găsite de cei interesaţi la Pavilionul Expozițional Constanța. Se cântă muzică populară, se mănâncă mici, pastramă, mâncăruri tradiţionale şi se beau licori parfumate.

Sărbătoarea a debutat vineri, 25 septembrie, în prezenta multor personalităţi constănţeni şi nu numai. În deschiderea evenimentului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ținut o slujbă de binecuvântare a bogățiilor recoltei de anul acesta, după care a sfințit roadele, pe cei care au avut grijă de ele, dar şi pe cumpărători.

„La templul din Ierusalim, întotdeauna se adunau roadele câmpului ca să se binecuvânteze și ca să fie o legătură între cel ce le-a adus să fie ofrande și cei ce le consumă. Așa cum spunem noi, în momentele cele mai importante ale Sfintei Liturghii, că lui Dumnezeu i-aducem ale Sale dintr-ale Sale, așa și astăzi aducem această ofrandă care a fost prin osteneala oamenilor, a gospodarilor, agonisită, dar mai întâi, ar trebui să fie binecuvântarea lui Dumnezeu, darul căldurii, luminii soarelui și a picăturilor de ploaie care vin pe pământ cu puterea și lucrarea lui Dumnezeu“ a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Vicepreședintele cu atribuții de președinte al CJC, Cristian Darie, i-a salutat pe toţi cei prezenţi și a ținut să aprecieze munca producătorilor, efortul depus pentru a scoate roadele. „Mi-aş dori, personal, ca rodul muncii tuturor celor care au venit să expun produse la această sărbătoare, mi-aş dori ca cei care vin să cumpere să se şi bucure alături de cei care vând, să simtă, pur şi simplu, că este o adevărată sărbătoare. Trebuie să fim demni, mândri de munca noastră. Nu trebuie să ne fie ruşine pentru că toate aceste lucruri nu se pot face decât cu sudoare, foarte multă muncă şi, pe lângă faptul că cei care produc vor vinde şi vor fi bucuroşi la sfârşit, şi noi trebuie să fim mândri şi bucuroşi alături de ei.

Vreau ca aceste 10 zile să reprezinte şi un loc unde să puteţi discuta, un loc în care oamenii să poată trage o linie cu ceea ce a fost bun şi rău în acest an. Vom încerca ca această sărbătoare de tradiţie, deja, s-o s-o facem din ce în ce mai consistentă“, a spus Dragomir. „Mă bucur că reuşim să continuăm o tradiţie. Dacă cei care ne conduc se mai schimbă, dacă cei care produc se mai schimbă, important este să existe tradiţie, să existe o moştenire pe care s-o lăsăm, atât în ceea ce priveşte respectul faţă de muncă şi încununarea roadelor, cât şi în ceea ce înseamnă tradiţia şi portul popular.

Mă bucur că municipiul Constanţa găzduieşte Pavilionul Expoziţional şi că-n aceste zile cu toţii ne pregătim cu cele trebuincioase pentru sezonul rece şi îmi doresc ca ceea ce se întâmplă la Pavilion să fie urmat de un miros de vinete coapte, de un miros de ardei copţi, de pregătiri de iarnă“, a completat Decebal Făgădău. Sărbătoarea Recoltei și a Vinului Dobrogean continuă până pe 4 octombrie, iar standurile tuturor expozanților pot fi vizitate în fiecare zi. Bugetul alocat pentru desfăşurarea acestui eveniment este de aproximativ 380.000 de lei.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108