REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Făgădău: Nu s-a eliberat nici o autorizaţie de construire pe terenuri ce aveau reglementare de spaţiu verde

Făgădău: Nu s-a eliberat nici o autorizaţie de construire pe terenuri ce aveau reglementare de spaţiu verde

Replica API 29 noiembrie 2018 | 11:18 688

Primarul Constanţei le răspunde celor care îl contestă

Primarul Constanţei le răspunde celor care îl contestă

Decebal Făgădău

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, a dezvăluit, în cadrul unui interviu acordat cotidianului “Replica”, planurile legate de fluidizarea traficului pe bulevardul Aurel Vlaicu, transformarea zonei la ieşirea spre oraşul Ovidiu, iar în continuarea discuţiei a fost punctată şi problema accidentelor la trecerile de pietoni. La fel, edilul a explicat şi situaţia eliberării autorizaţiilor de construcţie, concluzionând că este mulţumit de arhitectul-şef Radu Vânturache. În continuare, vă redăm a doua parte a interviului (prima parte o puteţi consulta AICI –https://www.replicaonline.ro/fagadau-anunta-modificari-pe-bulevardul-aurel-vlaicu-banda-noua-pe-o-strada-adiacenta-si-drum-paralel-cu-bulevardul-tomis-374024/

Reporter: Referitor la aglomeraţia din oraş, veți discuta, domnule primar, şi cu cei de la şcolile de şoferi, să îşi mute activitatea în alte zone, nu în centru? Prezenţa lor îngreunează şi mai mult traficul, ne sesizează cititorii.

Decebal Făgădău: Din câte ştiu eu, este încă în vigoare o hotărâre a Consiliului Local din mandatul 2008-2012 prin care se interzicea circulaţia maşinilor de şcoală pe drumurile principale ale Constanţei. Trebuie să verific doar dacă această interdicţie opera doar pe durata sezonului estival. Nu am nici un fel de problemă să stabilesc o întâlnire cu Poliţia Rutieră, Poliţia Locală.

Putem discuta ca toate şcolile de instructaj auto, absolut necesare într-un oraş ca al nostru, să îşi poată desfăşura activitatea în zone care să nu influenţeze valorile de trafic atât de mult ca acum. Cred că este de evitat să facem practică pe arterele principale ale Constanţei. Mi-aş dori ca din ce în ce mai mulţi constănţeni să devină şoferi mai buni, dar cred că poţi obţine aceste competenţeşi dacă nu faci manevre de parcare laterală pe bulevardele puţine dar importante ale Constanţei.

Rep.: În ultima perioadă au avut loc mai mult accidente rutiere și, pe lângă alți factori, lumea a comentat că ar contribui și iluminatul public precar. Ce aveți de gând să faceți? Șoferii nu văd pietonii.

Decebal Făgădău: Dacă facem referire la accidentul nefericit care a avut loc pe bulevardul Lăpușneanu în dreptul intersecției cu strada Dispensarului vreau să vă spun că lucurile sunt la fel ca acum un an, doi, trei, cinci ani. Nu s-a schimbat nimic în rău, ba din contră, au fost înlocuite aproape în tot orașul toate indicatoarele rutiere.

Pot să vă pun la dispoziție câteva sute de poze cu indicatorul vechi și indicatorul nou. Știu că este un detaliu minor pe care, în general, participanții la trafic, fie că sunt pietoni, fie că sunt conducători auto, nu-l remarcă. În schimb, vreau să știți că accidentul din acea zonă nu a avut o cauză externă ci pur și simplu șoferul care a circulat pe banda a treia, în condițiile în care erau mașini oprite pentru a da prioritate pietonului pe banda întâi și banda a doua, efectiv a ignorat prezența trecerii de pietoni, de altfel, vizibilă și luminată. Ştiu că sunt alte zone cu potențial de risc în momentul de față în municipiul Constanța. Prin noul contract pe care compania orașului, Confort Urban, îl va face cu prestatorul de servicii de marcaj, vom lua toate măsurile de a insera în vopseaua cu care vom efectua marcajele în zonele de pietoni, cum altfel am făcut în dreptul tuturor școlilor, în dreptul trecerilor importante – fac referire la acel material puțin mai grunjos cu inserții de bucățele de sticlă în el – să facem acest lucru în dreptul tuturor trecerilor de pietoni.

Altele sunt zonele ce reprezintă puncte negre din punct de vedere al riscului de accident pe raza municipiului Constanța, toate se află în atenția noastră, a mea, a celor doi viceprimari, a comisiei de circulație, a poliției locale și rutiere.

Rep.: Și lucrați la soluții?

Decebal Făgădău: Bineînțeles. Faptul că noi înlocuim toate indicatoarele rutiere reprezintă parte a acestui proiect. Marcajele sunt parte a acestui proiect. Nu cred că principala problemă este aceea a iluminatului ci cred că principala problemă, discutând pe fond și fără a aduce reproșuri conducătorilor auto, este aceea a nerespectării indicatoarelor rutiere sau a vitezei de deplasare sau a regulilor de bun simț care ar trebui să pună viața pe locul întâi.

Avem în calcul mai multe soluții, inclusiv aceea de supraînălțare a trecerilor de pietoni în zonele intens circulate. Colegii mei lucrează la o analiză de impact a fiecărei măsuri pentru că dacă înalți trecerea de pietoni și dacă pui limitatoare de viteză, nemulțumești conducătorii auto și blochezi traficul în anumite zone.

Aș vrea să remarcați că sunt foarte multe zone din oraș, acolo unde lățimea bulevardelor sau a străzilor este una mare, am introdus trecerile de pietoni cu peron pe mijloc însoțite de gard de protecție tocmai pentru că îmi doresc ca pietonii constănțeni să poată traversa în siguranță.

Reporter: Acele treceri de pietoni sunt foarte bune.

Decebal Făgădău: Același lucru îl vom face peste tot în oraș dar credeți-mă că nu putem pune câte un om care să păzească fiecare intersecție astfel încât să-i amintim conducătorului auto că și-a luat permisul respectând codul rutier.

Reporter: Alte discuții și reproșuri sunt legate de eliberarea autorizațiilor, actele de urbanism. De când este domnul Radu Vânturache, senzaţia cetăţenilor este că lucrurile se mișcă destul de greu, iar domnia sa nu le oferă soluţii când se ivesc probleme.

Decebal Făgădău: Domnul Vânturache a fost angajat prin concurs deoarece municipiul Constanța a stat aproximativ șase luni fără arhitect-șef. În mod evident nu puteam recupera în doisprezece luni activitatea curentă plus cele șase luni rămase în urmă. Într-adevăr a intervenit o schimbare care sună în felul următor – soluții trebuie să găsească proiectanții și arhitecții de specialitate ai beneficiarilor.

Municipalitatea se asigură că interesul public primează și că este respectată legea. Deci nu este rolul arhitectului-șef al municipiului Constanța să găsească soluții în interesul beneficiarului care își plătește un arhitect sau un proiectant și este rolul celui care ia banii beneficiarului să presteze un serviciu de calitate. Nu cred că un beneficiar îi spune vreunui arhitect să îi facă o documentație incompletă sau care nu respectă rigorile legii.

Rolul arhitectului-șef împreună cu comisiile de urbanism și amenajare a teritoriului precum și cu comisia politică a Consiliului Local – comisia de specialitate numărul doi – este acela de a crea politici publice, regulamente. Din punctul acesta de vedere, sunt mulțumit de activitatea domnului Radu Vânturache pentru că avem un regulament de parcări, avem mai multe regulamente, inclusiv pentru terasele ce se amplasează în proximitatea spațiilor de alimentație publică.

Într-adevăr, au crescut exigențele în ceea ce privește numărul de locuri de parcare necesare atunci când vii să soliciți o autorizație pentru construirea unui imobil. Dar este firesc pentru că, da, se plâng investitori, și vă rog să citiți ghilimele, care veneau și construiau câte un bloc fără nici un loc de parcare cu toate că le figurau frumos pe planuri sau la parter, sau la subsol și în realitate nu făceau altceva decât să le închidă și să le transforme în altceva.

Vă asigur că municipalitatea a luat măsuri și a făcut plângeri ori de câte ori a fost semnalat un asemene aspect. Într-adevăr, cei care veneau și construiau lăsând comunității să rezolve problema locurilor de parcare, a ghenelor de gunoi, a utilităților pe care de multe ori le lăsau la stadiul de organizare de șantier sau lucrări de prostă calitate, da, această problemă este una a investitorilor cu ghilimele. Nu mai autorizăm așa ceva.

Rep.: Atunci de ce în continuare în spațiul public vi se tot reproșează că permiteți construcția de blocuri, betoane, lăsați Constanța fără spații verzi, blocuri între case.

Decebal Făgădău: Nu s-a eliberat nici o autorizație de construire pe alte terenuri decât pe cele proprietate privată. Nu s-a eliberat nici o autorizație de construire pe trenuri ce aveau reglementare de spațiu verde, ci pe cele care aveau reglementare de curți - construcții. Nu s-a eliberat nici o autorizație de construire care să încalce dreptul vreunui proprietar limitrof.

Tocmai de aceea, toate persoanele care se simt lezate, sunt rugate de mine, primarul municipiului Constanța, să se adreseze instanțelor pentru că Planul Urbanistic General (PUG) al Constanței datează din 1999. De-a lungul vremii s-au elaborat multe planuri urbanistice zonale (PUZ) sau de detaliu și dacă astăzi absolut tot ceea ce supun aprobării Consiliului Local trece prin ample dezbateri publice, în trecut lucrurile aceste nu se întâmplau așa că îi invit pe toți constănțenii să se implice în dezbaterile publice pentru că, dacă nu ne implicăm la momentul oportun, nu facem altceva decât să suferim repercusiunile unei neimplicări.

Nu am promovat nici un proiect de hotărâre ce vizează regulament sau PUZ decât după ce m-am asigurat că nu doar formal dezbaterile solicitate de lege au avut loc ci, mai mult, de câte ori am simțit că o intervenție urbanistică tulbură o vecinătate, am amânat introducerea pe ordinea de zi a Consiliului Local sau chiar am retras asemenea proiecte.

Despre faptul că există în continuare reproșuri, nu am nici un fel de problemă cu persoanele care se simt lezate ci sunt de partea lor. În schimb, pentru cei care folosesc în scop politic această așa-zisă nemulțumire, permiteți-mi să nu împărtășesc, eu am alte viziuni politice, altele decât cele ale celor care râcâie acest subiect de cele mai multe ori fals.

Rep.: Luați în calcul să îi dați în judecată?

Decebal Făgădău: Nu. Politica nu se face prin instanțe ci prin fapte. Ajungi sau cobori de la putere prin vot.

Rep.: În încheiere, la final de an ce pregătește municipalitatea? În afară de luminițe…?

Decebal Făgădău: Așa cum se întâmplă în fiecare an de când sunt primar, chit că am fost aproape un an sau un sezon de iarnă și primar interimar, vom avea orașul împodobit pentru sărbătorile de iarnă. Vom organiza în parcul Tăbăcărie un Orășel al Copiilor care anul acesta va avea un alt nume - după cum ați văzut, avem câte o poveste de spus copiilor noștri de sezon rece la sezon rece.

Pentru prima dată, pe lângă acest Orășel al Copiilor, vom avea un târg în piața Ovidiu. Pregătim atât pentru ziua de 1 Decembrie când, apropo, îi invit pe toți constănțenii să participe la o paradă cum nu s-a mai văzut în istoria Constanței, o paradă care va angrena toata structurile și toate forțele inclusiv forțele aviației române și aviația partenerilor noștri.

Vom organiza o sărbătoare de Ziua Națională în câteva puncte din oraș, vom face o prezentare a noilor autobuze ale municipalității ce vor alcătui coloana vertebrală a flotei viitoarei companii de transport City Bus. Tot în luna decembrie organizăm, așa cum s-a obișnuit toată lumea, Revelionul în Piața Ovidiu și nu în ultimul rând, pregătim și alte surprize ce țin de viața copiilor noștri, mai ales de sănătatea lor.

Nu voi devoala acum, dar veți vedea - pe lângă cei peste 30.000 de copii care vor primi, ca de obicei, cadouri din partea municipalității așa cum este firesc în preajma sărbătorilor de iarnă, mai le pregătim și câteva surprize ce au legătură cu sănătatea lor.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu am citit, e prea mult scris
0
1
Vanturache Fagadau Babu ACEST TRIO DEZASTRU ! Isi ajuta machidonii lor spagari si restul cetatenilor sunt plimbati de la un birou la altu printre hartii. Asa a ajuns primaria Constanta dupa ce a plecat Mazare
3
0
Elevul Mascariciului ne ia de prosti....o fi de la freza aia de cocalar....
7
1
Vanturache este un om cu probleme de comportament, atit fata de public cit si fata de angajati. Cu angajatii se comporta ca un vataf iar fata de public spune ceva dupa care nu mai recunoaste dind vina pe faptul ca nu au inteles interlocutorii. Deocamdata stie ca este de neinlocuit. Iar primarul il sustine pentru ca nu are cu cine sa-l inlocuiasca. Insa nimeni nu e de neinlocuit, la un moment dat ....
8
0
Fagadau.........MAREA dezamagire, Semeni cu paptu Goga al Zichiri
8
1
Chiar am vrea sa va credem insa realitatea nu ne lasa...Luati-o la pas prin Constanta sa vedeti mai bine adevarul...Primaria nu lucreaza pentru ai ajuta pe oameni ci numai impotriva lor .pentru.smecheri si privigeliati...da..!
9
0
nu mai votati psd si derivatele comuniste,daca vreti oras civilizat.Uite Bulgaria,deja oamenii intra in Schengen.Bravo lor!Noi ascultam cum derbedeii doresc amnistie si platim taxe umili.Natie jalnica.
11
0
V-am prostit ca pe prosti. Altfel cum de am eu atatia bani? De la voi sunt
11
0
nu te mai voteaza nimeni decat garoi
15
0
Pai intai le schimba destinatia, din spatiu verde in curti constructii, si apoi elibereaza autorizatia
18
0
La alti amaraiti pt un balcon nu dai autorizatie numai la blocuri in parc dai ca ei spaga mare ca mazare care a vandut tot
17
0
Pe adevarul.ro e o stire ca primarul fatalau al constantei a fost scos la vanzare pe OLX.
17
0
Parcarea de la gara este a lui Ionut Barbu. Prietenul de afaceri a lui Mazare si Elan, cel ce organizeaza Yacht Club, barci cu motor pe lac, publicitate etc. De cand au schimbat stalpii de iluminat pe Tomis, noaptea este mai intuneric. Comparati iluminatul de pe Tomis cu Lapusneanu. Specialistii din primarie
20
0
Un primar exemplar, care va fi reales din turul 1 in 2020. Tine-o tot asa, Decebal!
2
20
iesi pe strada,cenusiu,mizerie,caini,tigani,trafic imputit ,soferi criminali.pizde cu arfe de vedete in masinile smardoilor de constanta cu toti copiii lor de cacat,ingamfati imputiti.Este impactul ala ...Seria 7,GLS vs Ghene imputite,Armani,Hugo Boss vs blocuri scarboase gri cu sute de izolatii, Note 9,Iphone X vs toaletele pline cu cacat pe pereti de pe autostrada. Puteti sa dati bani la biserica ca sa va dea dumniezou aur si euro
22
2
Degeaba...Constanta arata ca un sat turcesc prapadit. O adunatura de turci tigani si moldoveni violatori din Vaslui.
22
3
Mare scofala sa schimbe destinatia spatiilor verzi! Hai ca ne iei de prosti! Se construieste unde inse scoala p... oricarui cipan. Apropo, ce se mai aude despre blocul lui Galani? Am auzit ca se lauda ca l-a rezolvat Babu. E adevarat? Apropo, ai pus marmura versace pe strazi ca observ ca lucrste asfaltul !
26
2
ar trebui sa existe un registru al spatiilor verzi, in satul Constanta noi avem asa ceva?si de ce nu este public?
20
0
Ce frumos vorbeste baiatul asta!? Ce teapa am luat!?
24
1
Dar nici nu ai facut nimic sa reglementezi zona constructiilor in Constanta!CONSTANTENI ORASUL ESTE AL NOSTRU NU AL LOR!
26
0
tu chiar ne iei de prosti?
36
2
Pe Lapusneanu, vis-vis de City, terenurile din fata blocurilor ceausiste, erau proprietate privata de s-au construit magaoaiele alea de blocuri, nu? Si pe malul lacului la fel, asa e? Dintr-o data, tot ce e verde, are proprietar si constructiile sunt legale, ok, am inteles, ca nu stiam..siktir!
46
1
din ciclul "una pe zi de Gaga", povesti! concret acelasi oras cenusiu plin de cersetori, tigani caini, mizerie
28
2
Da ti l afara pe Adrian Capatana de la Confort Urban ! El este responsabil fluidizarea traficului , marcaje rutiere si semaforizare ! Un limbist arogant si prost de bubuie !
28
5
Seninatatea cu care acest argat obedient minte si tot promite este ridicata la rang de arta.
34
2
doamne.. nu iti e rusine sa zambesti si sa ne minti in fata cand tot orasul e sufocat de blocurile makidonilor tai, mamaia nu mai are niciun petec de verdeata...
47
5

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369