REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Făgădău susţine suprataxarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite

Făgădău susţine suprataxarea clădirilor şi terenurilor neîngrijite

Replica API 27 august 2015 | 00:00 139

Primarul interimar al Constanţei: „Scopul nu este de a le lua banii oamenilor, ci de a-şi întreţine proprietăţile“

Primarul interimar al Constanţei: „Scopul nu este de a le lua banii oamenilor, ci de a-şi întreţine proprietăţile“

Eşti proprietarul unei clădiri pe care ai abandonat-o? Plăteşti taxă la stat de cinci ori mai mult! Oraşul de la malul mării, care adună, vară de vară, sute de mii de turişti, abundă în clădiri vechi, cele mai multe abandonate de proprietari, devenite refugiu pentru oamenii străzii. Ele sunt abandonate şi complet distruse, acoperite de buruieni imense, pentru că proprietarii lor, din lipsă de timp, bani sau comoditate, nu s-au sinchisit să le îngrijească. De reabilitare, nici nu mai vorbim! Unii le-au scos la vânzare, solicitând sume exorbitante însă, ce-i drept, cine ar da atâţia bani pe o clădire aflată în paragină?!

Din păcate, nu doar Constanţa se „laudă“ cu astfel de atracţii, ci şi alte oraşe şi municipii. Tocmai de aceea, Asociaţia Municipiilor din România a solicitat ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, modificarea Codului Fiscal, cerând suprataxarea clădirilor şi terenurilor abandonate, precum şi reintroducerea taxei hoteliere. Primăria Constanţa s-a raliat solicitării Asociaţiei. „Municipiul Constanţa a solicitat, la un loc cu primăriile din Asociaţia Municipiilor din România, acest lucru. Solicitarea este, dacă vreţi, contrasemnată de noi. Am avut o întâlnire cu preşedintele şi secretarul executiv al Asociaţiei Municipiilor şi am discutat“, a declarat, pentru „Replica”, primarul interimar Decebal Făgădău.

Dacă proiectul va fi inclus în Codul Fiscal, atunci proprietarii clădirilor şi terenurilor pe care le-au lăsat în paragină vor scoate din buzunar de cinci ori mai mult. „În codul fiscal este prevăzută supraimpozitarea cu 500 % a imobilelor abandonate. Imobile însemnând terenuri, care au devenit depozite de gunoi, şi clădiri. Cel care este gospodar, şi plăteşte taxa de 100 de lei până la 31 martie primeşte o bonificaţie, iar cel care nu este gospodar, va plăti de cinci ori mai mult.

Toată lumea aşteaptă ca cineva să intervină pe domeniul privat şi să facă curat. Ori, este interzis să faci aşa ceva. Tocmai de aceea trebuie introdusă o măsură ca cei care au terenuri şi le ţin abandonate, să facă ceva cu ele, să şi le întreţină. Scopul nu este de a le lua banii oamenilor, ci de a-şi întreţine proprietăţile“, a conchis Decebal Făgădău. Prin introducerea în Codul Fiscal a prevederii referitoare la imobile şi clădirile neîngrijte, autorităţile locale nu sunt obligate să aplice această supraimpozitare, ci doar le oferă această posibilitate.

În Constanţa, cele mai multe clădiri lăsate în paragină se regăsesc în zona peninsulară, dar şi pe bulevardul Ferdinand, cum ar fi Vila Elena şi vila de vizavi de Poliţie. De precizat că memoriul Asociaţiei Municipiilor din România mai prevede şi reintroducerea taxei hoteliere, cu stabilirea cuantumului ei de către Consiliile Local, în cadrul unui interval 0,5%-5%.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614