REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fantoma unei crime din 2004: un bărbat condamnat la ani grei de puşcărie cere revizuirea dosarului

Fantoma unei crime din 2004: un bărbat condamnat la ani grei de puşcărie cere revizuirea dosarului

Replica API 27 septembrie 2014 | 00:14 306

O crimă săvârşită în anul 2004 încă se află în atenţia magistraţilor şi asta pentru că unul dintre condamnaţi, respectiv Ioan Popa, nu vrea să accepte să stea după gratii timp de aproximativ 13 ani. O nouă cerere de revizuire a fost înregistrată pe 25 septembrie, la Tribunalul Constanţa, termenul fiind stabilit pentru 29 octombrie anul curent.

Ancheta a fost una laborioasă, după care s-a ajuns la condamnări, apoi la contestaţii şi cereri. Totul a început în luna octombrie 2004, când, pe malul unui lac ce aparţinea crescătoriei piscicole Ţibrinu din Mircea Vodă, a fost găsit trupul unui bărbat, care prezenta multiple leziuni. A fost transportat la spital, dar a decedat din pricina traumatismelor. În urma necropsiei, s-a stabilit că Aurel Blaj, de 44 de ani, a decedat în urma unei bătăi crunte, el fiind lovit cu obiecte contondente, respectiv bastoane de cauciuc şi cozi de mătură. Oamenii legii au stabilit un cerc de suspecţi, angajaţi ca paznici la la S.C. Comsara Pest S.R.L. Medgidia. În urma cercetărilor, poliţiştii, sub supravegherea unui procuror au stabilit că victima, împreună cu un alt bărbat, Ion Blaj, a venit pentru a bracona peşte în zonă. La miezul nopţii au fost surprinşi de paznici, dar Ion a reuşit să scape, s-a ascuns în nişte tufe, fiind martor cum Aurel era bătut cu bestialitate. A doua zi, trupul acestuia a fost descoperit chiar de aministratorul societăţii, el fiind cel care a sunat la Poliţie. Pentru a fi găsiţi vinovaţii, cercetările au durat doi ani. Atunci a început urmărirea penală asupra a şase angajaţi. Au fost supuşi testului poligraf, însă toţi îşi susţineau nevinovăţia. Ulterior, un angajat a cerut să fie reaudiat, el relatând cum Ioan Popa şi Traian Penscov l-au omorât în bătaie pe Aurel Blaj. În 2006, aceştia au fost puşi sub acuzare, începând procesul, de asemenea, unul laborios. În 2008, inculpaţii au depus o cerere de revizuire a expertizei medico-legale, care a îngreunat şi mai mult procesul. La sfârşitul lui 2008, cei doi au fost condamnaţi la 13 ani şi şase luni de închisoare pentru omor. Decizia nu a fost definitivă şi astfel a urmat recursul, la Curtea de Apel Constanţa. Între timp, cei doi au cerut revizuirea dosarului. În 2011 avea să vină şi sentinţa definitivă, Ioan Popa şi Traian Penscov fiind încarceraţi. De atunci au tot urmat cereri, iar acum Ioan Popa solicită, din nou, revizuirea dosarului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218