REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Faptul că tata mi-a deschis uşa pentru a intra în echipa Mazăre-Constantinescu nu a însemnat că m-a şi protejat"

"Faptul că tata mi-a deschis uşa pentru a intra în echipa Mazăre-Constantinescu nu a însemnat că m-a şi protejat"

Replica API 8 noiembrie 2012 | 00:00 110

Radu Babuş, candidatul USL pe Colegiul 4 Camera Deputaţilor:

Radu Babuş, candidatul USL pe Colegiul 4 Camera Deputaţilor:

O nominalizare în contextul alegerilor parlamentare, care a produs o oarecare rumoare şi surpriundere este, fără îndoială, Radu Babuş. Juniorul Babuş candidează, din partea USL, pentru un mandat de deputat pe Colegiul 4, şi spune că, din punctul său de vedere, are experienţa necesară să ajungă în Parlament, rămâne de văzut şi dacă cetăţenii îl vor vota. Intrat în "hora" candidaturii, Babuş a acceptat provocarea de a comenta şi eticheta care i-a fost pusă, cea de "băiatul lui tata".

Reporter: De ce candidaţi, ce vă recomandă?

Radu Babuş: Cred că mai potrivit ar fi fost să fiu întrebat ce m-a determinat să candidez. Sunt un tânăr care doreşte să facă mai mult, să se autodepăşească. Am intrat în politică la începutul anilor 2000 şi am parcurs toate etapele, de la lipit afişe în campania electorală până la funcţiile pe care le deţin în prezent în PSD Constanţa. Sunt preşedinte al organizaţiei de tineret a PSD Constanţa, vicepreşedinte la nivel naţional. Intrarea în politică a însemnat totodată şi intrarea mea în administraţia publică. Am început în 2003 la RAEDPP Constanţa, unde, la fel, am parcurs etapele promovării, de la consilier juridic la director general. Din 2004, am fost ales în funcţia de consilier judeţean, fiind la al treilea mandat. În toţi aceşti ani, am căpătat suficientă experienţă atât în politică, cât şi în administraţie, pentru ca astăzi să pot spune "Da, pot să candidez pentru un loc în Parlamentul României". Doresc să merg la Bucureşti şi să pun în practică tot ceea ce am învăţat în aceşti ani. Sunt parte integrată dintru angrenaj care, din 2004, a lucrat numai în interesul cetăţeanului, care a transformat promisiunile în realitate. Cred că a venit timpul ca promisiunile de campanie să se transforme în programe şi proiecte pentru oameni. Am avut norocul să fac parte dintr-o echipa condusă de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, echipa care a pus pe primul plan interesul cetăţeanului, care a promis şi s-a ţinut de cuvânt. Nu ştiu câţi politicieni, fie ei din Constanţa, fie de la nivel naţional, se pot lăuda cu promisiuni transformate în proiecte pentru oameni.

Rep.: Cum comentaţi eticheta de "băiatul lui tata", din anturajul primarului Constanţei? Cum demontaţi aşa ceva?

R.B.: Fac parte dintr-o echipă de oameni puternici, cu notorietate. Atunci când eşti în echipa lui Radu Măzare şi Nicuşor Constantinescu, este foarte greu să nu fii asociat cu ei. Faptul că tatăl meu mi-a deschis uşa pentru a intra în această echipă nu a însemnat ca m-a şi protejat. Singur mi-am croit drumul şi cariera politică şi am ajuns astăzi să candidez pentru Parlament. Vreau să demonstrez că pot face mult mai multe lucruri şi să reprezint cu cinste interesele locuitorilor judeţului Constanţa în Parlamentul României. Răutăţile au existat şi vor exista în continuare, însă sunt sigur că timpul va demonstra că toate aceste afirmaţii nu au avut nici o acoperire.

Rep.: De ce aţi ales Colegiul 4 Camera Deputaţilor?

R.B.: Toată activitatea mea politică în cadrul PSD Constanţa se leagă de Colegiul 4. Cunosc fiecare primar din colegiu, cunosc oamenii, cunosc problemele din fiecare sat, comună şi oraş din acest colegiu. Ar fi fost absurd ca, după şase ani de muncă în acest colegiu, să mă duc să candidez într-un alt colegiu oarecare.

Rep.: Aţi afirmat la o întâlnire cu cetăţenii că vreţi să ajungeţi în Parlament pentru a aduce bani de la Bucureşti la Constanţa. Cum anume vreţi să faceţi acest lucru, concret, ce planuri aveţi, care credeţi că sunt nevoile stringente ale localităţilor de pe Colegiul 4?

R.B.: După cum bine ştiţi, în ultimii 8 ani, judeţul Constanţa a fost pe lista neagră a Guvernelor PDL în ceea ce priveşte susţinerea financiară. Banii din taxele şi impozitele constănţenilor ajungeau la primarii coloraţi în portocaliu, adică la Cluj, Arad, Braşov. La fel de bine ştiţi ca judeţul Constanţa este al doilea contribuabil la bugetul naţional, dar pe locul 37 când vine vorba să primească ajutor financiar de la Guvern. Cred că a venit timpul ca şi judeţul Constanţa să primească fondurile care i se cuvin, pentru a putea demara sau finaliza o serie de proiecte prin care să crească nivelul de trai. Până acum, tot ce s-a făcut în judeţul Constanţa s-a făcut cu bani de la Consiliul Judeţean. Programele de împădurire, programele sociale destinate copiilor din judeţ, burse şi rechizite, programul "Consumăm produse româneşti" sunt doar câteva dintre realizările unui Consiliu Judeţean vitregit de bani, dar care a găsit mereu resursele financiare pentru a susţine toate aceste proiecte. Ca parlamentar, poţi face lobby pentru proiectele primarilor, pentru proiectele Consiliului Judeţean şi astfel să determini ministerele să aloce fonduri. Baza sunt autorităţile locale, sunt primarii, consilierii locali şi judeţeni, dar, fără o susţinerea parlamentarilor, proiectele lor sunt ţinute în sertare. Fiecare localitate are specificul ei, iar parlamentarul trebuie să ştie, de exemplu, că, la Ovidiu, poţi dezvolta oraşul prin creşterea atractivităţii turistice, că la Murfatlar trebuie să exploatezi cea mai mare cramă de vinuri din România sau monumentele din zonă, ca la Amzacea, Cerchezu, Albeşti, chiar Negru Vodă, Castelu sau Poarta Albă, trebuie să gândeşti împreună cu fermieri programe care să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol.

Rep.: Poate că este devreme, dar, totuşi, cu ce planuri mergeţi spre Parlament? - mă refer la ce iniţiative legislative aveţi în plan.

R.B.: Este prematur să vorbesc acum despre iniţiative legislative punctuale. La Constanţa suntem o echipă de parlamentari, care împreună am identificat deja problemele şi necesităţile comunităţilor locale. Voi merge în Parlament pentru a face lobby proiectelor derulate de Consiliul Judeţean, pentru a fi preluate la nivel naţional.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102