REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

FĂRĂ LUCRARE de LICENŢĂ pentru studenţii din Bucureşti! Iată opinia rectorilor constănţeni despre noua măsură

FĂRĂ LUCRARE de LICENŢĂ pentru studenţii din Bucureşti! Iată opinia rectorilor constănţeni despre noua măsură

Replica API 27 ianuarie 2017 | 09:04 314

Ciclul învăţământului superior se încheie, de obicei, cu susţinerea de către studenţi a două probe, examen scris, respectiv prezentarea unei lucrări de licenţă sau diplomă. Mai nou, la nivelul Facultăţii de Drept din Bucureşti s-a luat decizia care tinerii să aibă doar o singură probă, şi anume un examen grilă. Măsura s-a impus întrucât profesorii nu mai fac faţă cazurilor nenumărate de plagiat. La Constanţa, rectorii centrelor universitare au o altă atitudine: nici vorbă de eliminarea lucrării de licenţă! De exemplu, Cornel Panait, rectorul Universităţii Maritime, crede că fiecare student trebuie să-şi exprime originalitatea într-un fel sau altul. „Eu cred că peste tot există loc ca studenţii să poată să-şi exprime contribuţia personală în raport cu o temă. Sigur că nu este uşor, este destul de dificil. Nu este uşor nici pentru studenţi, nici pentru profesori. Însă, dacă universităţile fac rabat, eu cred că nu este în regulă. Învăţământul superior din România trebuie să genereze direcţii de dezvoltare profesională şi nu numai profesională cât şi morală a studenţilor. Or, în momentul în care îndrumătorii de proiecte se ocupă şi reuşesc să-şi convingă studenţii să aibă o anumită abordare în cadrul lucrării, eu cred că este benefic”, a precizat rectorul UMC-ului.

De asemenea, Panait a explicat și etapele pe care le parcurge un student în an terminal. “Noi avem proba finală formată din două examene: un examen grilă și un examen de susținere a lucrării de licență. Examenul grilă este cel cu care noi facem de fapt antrenament cu studenții noștri care termină în vederea prezentării ulterioare la examenul de verificare pentru obținerea carnetului de ofițer la Autoritatea Navală. Folosim aceeași bază de date. Mai departe, studenții noștri, terminând o universitate tehnică, preiau o temă de proiect de diplomă, au o serie întreagă de calcul, de modele de calcul și obțin niște rezultate”, a precizat Cornel Panait. În ceea ce privește plagiatul, la nivelul Universiății Maritime abordarea este diferită. “Este adevărat că lucrarea lor, dacă ar fi verificată cu testul antiplagiat, ar ieși probabil 60% că este plagiată, dar această noțiune de plagiat nu va fi luată în calcul de către noi, în felul acesta grosolan. De ce? Pentru că studentul când prezintă lucrarea de diplomă face de fapt un rezumat a tot ceea ce a învățat și mai învață încă până când susține lucrarea de diplomă. În primul rând este o operațiune de informare, apoi una de strângere a tuturor datelor despre o anumită temă pe care o are și, în fine, apare un capitol sau apar două capitole de contribuție originală. Noi vom verifica partea de contribuții originale cu softul nostru antiplagiat și pe cele 1-2 capitole ei trebuie să iasă că nu au plagiat”, a explicat pentru Replica, rectorul Cornel Panait.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tu esti spagara de la spiru lu peste prajit ????taci din gura.
2
0
Ca,sa,aiba,ceva,personal,trebuie,sa,studiezi,ani,de,zile,in,cercetare,ori,ei,nu,pot,sa,inventeze,,pt,ca,nu,au,conditii
2
0
oricum diploma este data obligatoriu, si nu reprezinta cumva stiinta studentului. suntem somati sa le dam examenele. societatea civila din strada stie asta?
4
0
da pe mosu' de la ovidius nu-l baga nimeni in seama? sau nu i-au dat voie Girtu, Bobe si Vancea sa vorbeasca?
5
0
sunt prea destepti, sau dece nu tb sa mai dea lucrare de licenta???
0
2

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102