REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

‘FĂRĂ PENALI în funcții PUBLICE’, o GLUMĂ de ACTUALITATE!

‘FĂRĂ PENALI în funcții PUBLICE’, o GLUMĂ de ACTUALITATE!

Replica API 2 iulie 2020 | 10:20 1866

Iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei "Fără penali în funcţii publice" va intra, după un an de blocaj, în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în sesiunea extraordinară din prima jumătate a lunii iulie. Iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Ziarul Replica a vorbit cu trei politicieni din Constanța, de culori politice diferite, pentru a afla părerea lor despre această lege deosebit de controversată.

Marian Crușoveanu: Se știe unde este locul celor care sunt condamnați

”Despre acest subiect s-a vorbit, chiar prea mult și prea apăsat! Personal, cred că ar fi bine ca persoanele cu probleme de natură juridică, penală, adică cei condamnați, să se ocupe de altceva. În același timp, este obligatoriu ca fiecare persoană publică să fie protejată de prezumția de nevinovăție și dreptul la apărare. Acest drept este unul fundamental. Cred că această lege ar trebui să aibă un rol protector, nu unul discriminator, care să nu contravină drepturilor omului. Adesea, la noi, s-a întâmplat invers: o persoană acuzată de săvârșirea anumitor fapte a fost, în prima fază, condamnată, șifonată, tăvălită, etichetată în spațiul public, după care, la final, judecătorul a infirmat faptele. Să fiu foarte clar, se știe unde este locul celor care sunt condamnați, așa că ar trebui să stea departe de funcțiile publice. S-a vorbit prea mult pe această temă și s-a omis un lucru esențial, și anume că, în funcțiile publice, numai oamenii pregătiți, profesioniști, trebuie să aibă loc, persoane care pot gestiona și manageria o instituție. În România, oamenii sunt sătui de corupție și, din acest motiv, această inițiativă a strâns un număr atât de mare de semnături. Indiferent dacă această lege va trece sau nu de Parlament, românii au transmis un mesaj puternic clasei politice, acela că este nevoie de oameni cinstiți în politică, este nevoie de profesionalism, iar cei corupți să stea departe de treburile publice!” a declarat pentru ziarul Replica, Marian Crușoveanu, consilier județean PNL.

George Vișan: Acest proiect legislativ mi se pare mai mult că este un slogan învechit, vânturat electoratului de către USR

Deputatul PSD, George Vișan, este de părere că acest proiect nu este decât un slogan folosit de către cei de la USR: ”Noi, social democratii, avem încă din iunie 2012 stabilite prin Statut aceste condiții etice și morale. Și anume, celor care sunt urmăriți penal nu li se aprobă de către CEx, candidatura pentru o functie publică! Mai mult, instanțele, conform legii, stabilesc interzicerea acestor drepturi constituționale, de a candida pentru funcții publice, pentru cei condamnați pentru diverse fapte. Așadar, avem deja un cadru legal care reglementează aceasta restricționare a unui drept constituțional! Acest proiect legislativ mi se pare mai mult că este un slogan învechit, vânturat electoratului de către USR!”.

Ion Stelian: Eu nu îi mai cred pe cuvânt pe cei de la PSD deloc

”În momentul în care am promovat această initiativă, mi-am dat seama, mai ales în campania de semnături, că lumea rezonează cu ideea noastră. La un moment dat, am tras concluzia că și celelalte partide vor fi obligate să împrumute această idee și să o susțină, ceea ce s-a și intâmplat, până și PSD având un proiect copiat după inițiativa noastră, pe care însă l-au îngropat în sertare. Acum apropiindu-se alegerile, toate partidele vor să demonstreze că sunt de partea corectitudinii, ceea ce ar putea să impinga spre plen votul, lucru pozitiv din punctul meu de vedere pentru că pe noi ne interesează ca proiectul să devină literă în constituție. Eu nu îi mai cred pe cuvânt pe cei de la PSD deloc.” a declarat pentru ziarul Replica, Ion Stelian, deputat USR.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai aparitia acestui visan fara sare fara piper incecand si simuland ca vrea sa incerce sa faca politica rasmalticind si rotind vorbele precum porcul dovleacul asa cum unele personaje care pretind a fi vedete de la antena1 citind toate aceste articole constatam calitatea scazuta a oamenilor care ne reprezinta Tov visan va rugam sa pastrati linistea
0
0
Doar eu sunt CEL MAI CINSTIT DIN ROUMANIA RESTUL SUNT HOTI.CEI FARA ADAPOST SUTN HOTI CEI CU MULTE CASE SUNT CINSTITI
5
0
mwepnl!!!!! mweusr!!!!
1
0
Dar cu avocati de ai lui Mazare in functii publice se poate?
3
0
S-a gasit cine sa promovede Fara Penali.Exact cei mai mari penali, si anume psd.Se gaseste la psd vreunul curat?.Nu cred......
4
1
Trebuie pusa in practica aceasta idee.
5
0
Stelica, Stelica... of,of, mai Stelica cum le zici tu pe toate ca un om mare. Mai Stelica, mai...
8
4
sa spunem si fara penibili, ca acest maimutoi sa nu aiba voie nici el!
7
4
cand eram la USRi Cta, pe langa sponsorizarile din surse..anonime, mi- a atras atentia ce spuneau membri fondatori si anume ca Fara Penali este doar o initiativa de marketing ,menita sa atraga voturi, gandita de cineva de la centru. Asa ca da, este o gluma!
16
5

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218