REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

FĂRĂ PRECEDENT: Arhiepiscop acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar! Cum a obţinut IPS Teodosie fonduri europene ILEGAL

FĂRĂ PRECEDENT: Arhiepiscop acuzat de luare de mită şi pus sub control judiciar! Cum a obţinut IPS Teodosie fonduri europene ILEGAL

Replica API 18 octombrie 2016 | 00:28 265

În vizorul DNA

În vizorul DNA

IPS Teodosie

Chiar dacă reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului au încercat să „ţină veştile sub control” încă de la primele controale ale DNA, iată că lucrurile s-au concretizat într-o anchetă de toată frumuseţea. Pe 29 august anul curent, când procurorii DNA şi reprezentanţi ai APIA au mers la Ferma Nazarcea pentru a verifica mai multe documente, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului declara că este un control de rutină al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care a verificat suprafeţe şi culturi şi că nu ştie nimic de vreo acţiune a DNA. Însă, pe 17 octombrie, IPS Teodosie a fost dus la audieri şi pus sub control judiciar. Şi, surprinză!, el este cercetat inclusiv pentru luare de mită, fiind vorba despre faptul că a luat 500 de euro şpagă de la un preot!

IPS Teodosie a fost adus la sediul DNA Constanţa, luni, 17 octombrie, în jurul orei 13.30 şi a stat până la 15.00. La ieşire nu a dorit să facă declaraţii. Ulterior, procurorii DNA au anunţat că acesta a fost pus sub control judiciar pentru luare de mită şi folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Alături de el vor fi cercetaţi şi Stere Beca, Bogdan Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Ciprian Ioan Cojocaru, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelia Ştefan, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Declaraţii false la APIA: Teodosie spunea că are suprafeţe cu vii pe rod pentru a obţine fonduri. Când colo... culturile nu existau

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt: „în perioada 2010 – 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalţi inculpaţi au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În declaraţiile prezentate la A.P.I.A., inculpaţii au declarat în mod nereal că utilizează anumite suprafeţe agricole având categoriile de folosinţă vii pe rod cu struguri pentru vin / vii pe rod cu struguri nobili pentru vin, în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi (ar fi vorba de ferma Nazarcea – n.r.). De asemenea, un alt aspect fals prezent în cuprinsul declaraţiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC) şi cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, reglementate prin legislaţia naţională, pe toată suprafaţa agricolă a exploataţiei şi pentru activitatea agricolă pe care o desfăşoară”, potrivit unui comunicat al DNA.

În continuare, procurorii au arătat că faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.356.973 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 148.610,21 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei, în anul 2016 plăţile nefiind încă autorizate (această faptă a rămas în faza tentativei).

Mită în valoare de 500 de euro de la un preot! Teodosie nu mai are voie să desfăşoare activităţi cu caracter decizional

În primăvara anului 2016, inculpatul Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană suma de 500 de euro. Banii respectivi au fost primiţi în legătură cu îndeplinirea, de către inculpatul Teodosie Petrescu, a îndatoririlor sale de serviciu ce decurg din calitatea de Arhiepiscop al Tomisului, în sensul de a dispune ca persoana în cauză să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Petrescu Teodosie, trebuie să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

IPS Teodosie nu are voie să ia nici o decizie în legătură cu accesarea de fonduri!

De asemenea, are obligaţia să nu desfășoare nici o activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/ europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/ Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși, să nu se apropie de ceilalți suspecți/ inculpați din dosar, de martori, experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia. Inculpatului Petrescu Teodosie i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367