REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fără precedent! Colegiul Medicilor reia alegerile la Constanţa

Fără precedent! Colegiul Medicilor reia alegerile la Constanţa

Replica API 14 decembrie 2015 | 00:00 1060

Onciu: „A fost o mascaradă!”.

Onciu: „A fost o mascaradă!”.

Mihai Onciu

Medicii constănţeni s-au prezentat la vot, în zilele de 29, 30 noiembrie şi 1 decembrie 2015, pentru desemnarea membrilor în Consiliul Judeţean şi ai Comisiei de Cenzori din cadrul Colegiului Medicilor Constanţa, dar şi pentru Adunarea Generală Naţională. Urnele s-au închis în cursul zilei de marţi, 8 decembrie, însă alegerile se vor relua cel mai probabil în martie anul viitor, întrucât Consiliul Judeţean, format din 21 de membri, a invalidat alegerile ca urmare a contestaţiilor depuse de mai multe cadre medicale.

Turul de scrutin privind conducerea Colegiului Medicilor a luat sfârşit marţi, 8 decembrie. Alegerile au fost invalidate, însă, în 34 de judeţe, printre care şi Constanţa, din pricina mai multor contestaţii depuse în fiecare dintre acestea. Inclusiv cadre medicale constănţene s-au arătat nemulţumite de modul în care au decurs aceste alegeri. Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală din Constanţa, este unul dintre cei nemulţumiţi.

„Este vorba de validarea ilegală a unor candidaturi. Contestaţiile le-au depus mai multe persoane, printre care şi eu. Noi am contestat validitatea alegerilor şi mandatelor persoanelor care nu îndeplineau condiţiile legale de a se înscrie la acest scrutin. Se vor relua alegerile. Noi vom solicita instituirea la Constanţa a unei conduceri interimare care să aibă drept obiectiv gestionarea problemelor organizaţiei până la alegeri, şi mai ales organizarea în condiţii de siguranţă şi transparenţă deplină a acestor alegeri. Eu cred că ar trebui să se accepte acest lucru, mai ales că mandatele persoanelor care au deţinut funcţii în conducerea locală au expirat de drept”, a declarat Onciu.

În acest context, potrivit lui medicului, se pune problema unei conduceri interimare la nivelul colegiuilui local care să aibă drept obiectiv gestionarea problemelor curente, dar mai ales alegeri corecte şi credibile. Este foarte probabil ca următoarele alegeri să aibă loc în martie. „Ni s-a spus că alegerile s-ar putea să fie în luna martie. Dar până atunci, trebuie să avem la Constanţa o conducere interimară. În primul rând, nu trebuie să facă parte din aceasta cei care, ilegal, au candidat la aceste alegeri”.

„O altă condiţie ar fi ca nici cei din actuala conducere, în afară de cei care au candidat, să nu facă parte din această conducere interimară. Din cei 21 de oameni se vor alege 5 care vor alcătui biroul executiv al Consiliului Judeţean al Colegiului Medicilor Constanţa. Aceste persoane trebuie să fie persoane noi şi credibile şi care să nu fi făcut parte nici din Consiliul Judeţean anterior, nici din comisia electoral anterioară. Ei trebuie să organizeze în condiţii de siguranţă un nou scrutin.

Nominalizarea persoanelor se va face ulterior, atât timp cât Colegiul Local şi Colegiul Central va hotărî existenţa acestor conduceri interimare, care pot fi şi în alte judeţe. Obiectivul alegerilor corecte este important totuşi, având în vedere ce s-a petrecut. A fost o mascaradă. Este ilegal să fie validate candidaturi în dispreţul legii. Oamenii au fost responsabili, au sesizat lucrul ăsta şi acum asistăm la un fapt normal, ca să zic aşa, pe care noi l-am prevăzut încă de la început. Este un lucru fără precedent la noi. Sper ca viitoarele alegeri să fie în condiţii de maximă securitate, sper să fie la Spitalul Judeţean. Sper să fie mai mulţi observatori. Sper să avem reprezentanţi de la Comisia Electorală Centrală la noi, să fie mai puţine zile de votare, poate chiar una. Dar asta este de competenţa Consiliului Naţional să hotărască.

Următoarea comisie electorală trebui să fie una corectă, obiectivă fiindcă foarte mulţi colegi şi-au exprimat dubii cu privire la rezultatele acestor alegeri”, a continuat Onciu. În schimb, preşedintele Colegiului Medicilor Constanţa, Gabriela Dascăl, susţine că: „Este interpretarea pe care a dat-o Comisia Centrală legislaţiei existente în vigoare. Este opinia dumnealor, motiv pentru care au invalidat alegerile în atâtea judeţe. Interpretările sunt diferite.

Nu avem ce să facem decât să ne supunem. Comisia Electorală Centrală este suverană în atitudinea pe care o ia, chiar dacă este cea exactă sau nu. Diferenţa dintre cele două opinii în raport cu legile nu poate să o facă decât instanţa şi nu ştiu dacă în acest moment pentru cineva să se meargă în instanţă sau nu. Situaţia este deja stabilită. La şedinţa de Consiliu Naţional s-a hotărât prelungirea mandatelor organelor de conducere existente până la organizarea unor noi alegeri”.

Conform rezultatelor afişate pe site-ul Colegiului Medicilor din Constanţa cei 21 de membri sunt: Gabriela Dascăl (259), Ionuţ Bulbuc (250), Simona Claudia Cambrea (242), Daniel Dumbravă (241), Ionel Gheorghe Comşa (240), Georgeta Jinga-Lazăr (239), Emma Gheorghe (238), Ion Marius Cambrea (227), Mugurel Dan Raica (224), Eugen Dumitru (216), Ştefan Botez (207), Marian Bogdan Caraban (202), Florentin Marius Popa (201), Daniel Vlad (201), Adriana Merluşcă (195), Angelica Casapu (192), Mihaela Cucu (183), Daniel Florin Enache (177), Ion Liviu Stroia (177), Laura Mirela Popovici (176) şi Mihai Emilian Tatu (173).

De precizat faptul că pentru Consiliul Judeţean s-au înscris 65 de persoane, iar printre cei care nu au întrunit numărul de voturi necesare se numără rectorul Universităţii Ovidius, prof.univ.dr. Sorin Rugină, dr. Ion Bordeianu, fostul şef al Secţiei de Chirurgie Plastică, dr. Iustin Vlad Tica, şeful Secţiei de Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Victoria Bădărău, medicul şef al Secţiei de Terapie Intensivă, dr. Maria Cristina Mihai, medicul şef al Secţiei de Pediatrie, Nicolae Cătălin Grasa, directorul de cercetare al Spitalului Judeţean, Stere Buşu, directorul Spitalului Municipal Medgidia, dr. Mihai Onciu, şeful Serviciului de Medicină Legală din Constanţa.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614