REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Federaţia Tinerilor din Constanţa susţine parteneriatul civil

Federaţia Tinerilor din Constanţa susţine parteneriatul civil

Replica API 8 martie 2017 | 00:00 292

Păreri contradictorii în legătură cu recunoașterea parteneriatului civil. Dacă diverse formațiuni politice nu sunt de acord cu această formă de legământ familială, care să aibă drepturi egale cu căsătoria, precum şi-au arătat opinia în spațiul public. Federația Tinerilor din Constanța au declarat public că susțin parteneriatul civil, respectând valorile de familie, însă din motive diverse nu se pot căsători.

Biserica Catolică din România s-a declarat ferm împotriva parteneriatului civil, iar Patriarhia ortodoxă este îngrijorată de demersurile legale care se fac pentru oficializarea acestui proces de uniune între două persoane. Comisiile din Parlament au dat aviz pozitiv legii care ar putea intra în vigoare în acest an. De asemenea, tot mai multe organizații își exprimă opinia în spațiul public. La fel au făcut şi cei de la Federația Tinerilor din Constanța, care au prezentat, printr-un comunicat de presă, poziția oficială legată de parteneriatul civil.

„Federația Tinerilor din Constanța, organizație reprezentativă a tinerilor din Constanța, susține reglementarea instituției parteneriatului civil înregistrat deoarece este o măsură în sprijinul persoanelor care au o viață de familie și nu doresc sau nu pot să se căsătorească. Constituția României și Convenția pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale (CEDO) ocrotesc viața privată și de familie a oamenilor, prin intermediul art. 26 respectiv art. 8. Astfel, așa cum rezultă și din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, Convenția apără viața de familie ca stare de fapt, și nu în mod obligatoriu cea instituită având ca temei căsătoria (Schalk şi Kopf c. Austriei). Dreptul la căsătorie implică și dreptul de a nu te căsători, însă viața de familie trebuie protejată, indiferent dacă s-a optat sau nu pentru căsătorie. În baza acestor considerente, reglementarea parteneriatelor civile înregistrate nu este doar o chestiune de oportunitate, ci apare ca o obligație a statului de a oferi protecție oamenilor care se află sub jurisdicția sa. În cauza Oliari ş.a. contra Italiei, Curtea de la Strasbourg a decis că reprezintă o încălcare a vieții de familie nereglementarea casătoriei persoanelor de același sex sau parteneriatelor civile, privându-i astfel pe reclamanți de protecția juridică a vieții de familie. Astfel, și doctrina de specialitate a subliniat necesitatea reglementării parteneriatului civil înregistrat pentru persoanele de același sex (M. Avram, Drept civil. Familia, Ediția a 2-a, p. 39). De asemenea, nu susținem adoptarea inițiativei legislative de revizuire a Constituției deoarece aceasta nu prezintă utilitate. Reglementarea căsătoriilor între persoanele de același sex este o opțiune politică. Chiar dacă o asemenea inițiativă ar deveni lege şi ar fi aprobată prin referendum, Parlamentul rămâne suveran în a acorda posibilitatea persoanelor de același sex de a se căsători, așa cum s-a întâmplat în Spania. Fondurile publice nu trebuie risipite pentru organizarea unui sondaj de opinie gigant la nivel național, ci trebuie investite pentru protecția reală a familiei, cum ar fi măsurile pentru sporirea natalității. În același sens, şi președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat necesitatea reglementării parteneriatului civil. Așteptăm însă, mai multă determinare politică”, au precizat în comunicatul de presă.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe cine reprezentati voi ma terminatiolor, ati capatat voce ca altfel nu va baga nimeni in seama. La munca leprelor nu la stricat oamenii
2
0
Ce reprezentativi sunteti voi! Federatia Tampitilor din Romania. Legitimam curvia, ca asa se numesc relatiile in afara cununiei, si ne ingrijoram si de soarta perversilor. De ce nu si recunoasterea zoofiliei, daca e dragoste la mijloc, si a poligamiei, ca tot "familie" o numesc unii. Dar oamenii normali vor normalitate. Stire rusinoasa, despre destrabalatii natiunii care sunt... reprezentativi.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367