rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 20 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Felicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul Vergil Chițac. Deși, gurile rele spun că, în realitate, ea conduce primăria, Ovanesian a ținut să sublinieze că nu întreprinde nicio acțiune și nici un proiect fără ca Vergil Chițac să-și dea acordul. Ovanesian a vorbit, într-un interviu acordat exclusiv ziarului Replica (n.red. pe care-l vom prezenta în mai multe părți), despre relația cu edilul Constanței, despre relația cu viceprimarii, despre Direcția de Urbanism și proiecte, aspecte pe care le vom detalia mai jos.

În ediția de mâine, 8 aprilie, vom reveni cu PARTEA a DOUA a interviului, în cadrul căreia Felicia Ovanesian vorbește despre atacurile la adresa sa, venite de la prieteni și dușmani, despre circulația din Constanța și șantierele care ne-au dat confortul peste cap, dar sunt abordate și alte subiecte de interes.

În debutul interviului, Felicia Ovanesian a vorbit despre ceea ce s-a făcut, până acum, în municipiul Constanța și de ce nu se vede o schimbare, până la acest moment.

Ovanesian: N-am inventariat și nu am cadastrat nimic în Constanța în ultimii 20-30 de ani

În Constanța lucrăm încă la fundații. Este o construcție mare pe care ne-am asumat-o, ne dorim să arate altfel Constanța. Din păcate, ne-au lipsit elemente necesare ca să putem începe în forță din primul moment, acestea fiind numărul mare de contracte, pentru multe servicii care ar trebui prestate în primărie. Pentru orice loc de joacă pe care trebuie să-l amenajezi în Constanța, trebuie să perfectezi un contract care parcurge perioada nesfârșită, legală, reglementată de anumite legi. Contractele pentru întreținerea spațiilor verzi sunt contracte care dăinuiesc în Constanța din anul 2001 și care nu mai răspund nevoilor actuale ale orașului și nu mai corespundeau de foarte multă vreme nevoilor orașului… contractele de cadastru despre care am vorbit și data trecută, care ne-au pus mari piedici în dezvoltarea unor proiecte de generare, de mobilitate urbană. Avem un acord cadru pentru cadastrare pentru tot orașul care este insuficient pentru nevoile orașului, pentru că, din păcate, așa cum v-am spus, n-am inventariat și nu am cadastrat nimic în Constanța în ultimii 20-30 de ani”, spune Ovanesian.

Se lucrează la proiecte…

Întrebată care sunt proiectele la care lucrează ea și municipalitatea, Ovanesian a declarat: ”Se lucrează la foarte multe proiecte, s-a inițiat deja punerea lor în operă, renovăm foarte multe școli, foarte multe grădinițe, fonduri nerambursabile, și de principiu încercăm să ne creăm ustensilele pentru toate nevoile orașului, pentru toate serviciile de care el are nevoie, pentru repararea mobilierului urban, pentru repararea locurilor de joacă din Constanța. Sunt enorm de multe. Am inițiat proiecte pentru foarte multe parcuri, dar repet, sunt proceduri care durează. Sper să băgăm prima sapă pentru primul parc, cel din Veterani , dar și cel din Compozitori, undeva în luna octombrie, noiembrie anul acesta”, a anunțat Ovanesian.

Relația cu Vergil Chițac e una de prietenie

Întrebată care este relația sa cu primarul Vergil Chițac, Ovanesian a precizat: ”Relația mea cu domnul primar Vergil Chițac este una, cred eu, de prietenie pentru că ne leagă deja mai mult de patru ani de colaborare fermă. Cred că este o relație de respect reciproc, o relație de colaborare, o relație de încredere. Personal, am mare încredere că va face ceea ce a promis. Ne consultăm, fără doar și poate. Eu cel puțin, deși coordonez vreo trei direcții din primărie, cele cu impact major. Nu întreprind nimic în primărie fără ca domnul primar să cunoască cu anticipații ce urmează să fac”, a lămurit city managerul.

Contractul meu de management poate subzista sau poate înceta, în funcție de performanțe

Ovanesian a mai precizat faptul că este evaluată de Chițac și, dacă ar eșua și nu ar atinge țintele trasate, va fi sancționată. ”Coordonez trei direcții și două societăți comerciale subordonate acesteia:Direcția de dezvoltare și fonduri europene, Direcția Generală de Gestionare și Servicii Publice, Direcția Generală de Urbanism și Patrimoniu și Confort Urban și RADPP.Îmi dau silința să o fac bine, sunt notată pentru prestația mea, contractul meu de management poate subzista sau poate înceta, în funcție de performanțele pe care le am, deci sunt evaluată în funcție de niște indicatori de performanță care mi-au fost stabiliți foarte clar și nu am nici o îndoială că, dacă aș eșua în demersurile mele, în atingerea țintelor fixate de către domnul primar și exclusiv de către domnul primar, aș fi sancționată în modul corespunzător”, a spus Felicia Ovanesian.

Totodată, aceasta a ținut să sublinieze faptul că ”evaluarea o face exclusiv domnul primar. Este în lucru. Probabil că sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face absolut nimic fără să știe domnul primar. Fac sau nu fac în funcție de domnul primar, pentru că e un mai bun cunoscător, din punct de vedere tehnic, decât mine. În opinia mea, juristul și finanțistul trebuie să stea de-a dreapta și de-a stânga primarului sau a oricărui conducător”.

Relația cu viceprimarii și arhitectul șef…cu clinciuri inevitabile

Totodată, a fost întrebată și de relația pe care o are cu viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cogargeanu, dar și cu arhitectul șef Dan Leu. Ovanesian a răspuns. ”Ne întâlnim ocazional. De principiu, fiecare dintre noi coordonează altceva, dar ne intersectăm pe anumite proiecte. Relațiile cu viceprimarii sunt relații de colaborare, inerente serviciului. În opinia mea clinciurile sunt inevitabile, nu numai cu domnul arhitect șef, sunt aspecte pe care cu siguranță le gândim altfel. Și în relația cu domnul primar sunt chestiuni pe care le privim altfel. Ne expunem ideile, constructiv în opinia mea, și încercăm să ajungem la o concluzie benefică pentru comunitate”.

Referitor la zvonurile potrivit cărora Felicia Ovanesian l-ar vrea afară din primărie pe arhitectul șef, aceasta a declarat: ”Sunt doar speculații. Este dincolo de orice îndoială că în primăria municipiului Constanța este necesar un al doilea arhitect, pentru că există o obligație legală, imperativă, potrivit cu care autorizațiile de construire nu pot fi semnate decât de un arhitect.” (n. red. Mai multe declarații de Rusu, în ediția de mâine, 8 aprilie)

Direcția de Urbanism, în pragul unui blocaj

Cât despre Direcția de Urbanism și faptul că autorizațiile și certificatele sunt emise cu multe luni întârziere, Ovanesian a explicat și cauza: oameni insuficienți și lipsa candidaților la concursuri. ”Sunt oameni insuficienți, noi am organizat concursuri periodic, se termină unul la care nu vine nimeni și-l inițiem deja pe al doilea. Am făcut solicitare inclusiv la ANFP. Din nefericire, interesul pentru respectivele funcții în cadrul Primăriei Constanța sunt inexistente. Numărul de cereri de certificate de urbanism și de autorizații de construire a crescut foarte mult, iar personalul s-a redus la jumătate. Întârzierile au crescut deja, aveam întârzieri de trei luni, la unii inspectori s-a ajuns și la patru luni, ceea ce nu este normal. Este o problemă majoră în funcționarea primăriei și rezultă din faptul că legea impune o anumită pregătire profesională pentru cei implicați în procesul de emitere a autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism, iar persoanele cu această pregătire nu se prezintă. Nu sunt mulți arhitecți care să vină să funcționeze în cadrul primăriei pe un salariu de 4.000 de lei. Salariul nu-l fixează primarul. Ne îndreptăm spre un blocaj total, cea ce înseamnă întârzieri și mai mari în emiterea autorizațiilor.Îmi pare rău, căutăm soluții, va urma o nouă reorganizare în primărie, să permitem și altă pregătire pentru cei care ar putea funcționa în cadrul direcției”, ne-a spus city managerul.

Vezi mai multe detalii, în materialul VIDEO de mai jos.

Vom reveni în ediția de mâine, 8 aprilie, cu PARTEA a DOUA a interviului, în cadrul căreia Felicia Ovanesian vorbește despre atacurile la adresa sa care vin din Primăria Constanța, de la oameni la care se aștepta mai puțin. Totodată, vorbește și despre sursa acestor atacuri, dar și despre circulația și șantierele din municipiul Constanța care ne-au dat confortul peste cap.

Mirela PASCAL

joi, 7 aprilie 20226130
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Florin Piersic Jr., dezvăluire sfâșietoare: 'Între mine și tata e o ruptură!'
mai mult...Interviuri
18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...2696

17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video1318
7 mai 00:15InterviuriDezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video3717
5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1637

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video1877
16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video3126
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4128

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit3348
12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video3500
9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2361

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO11436
24 mar 00:20InterviuriGheorghe Haleț ar vrea să reînvie festivalul de muzică ușoară Mamaia! Video5084
Vremea
11.2°11.2° - 12.9° vineri, 20 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 4.83 m/s
Presiune: 1025 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
20 mai 00:00SportFotbal: Liverpool s-a apropiat la un punct de Manchester City, înaintea ultimei etape din Premier League

Câştigătoarea titlului de campioană a Angliei la fotbal în acest sezon va fi decisă în ultima etapă, după ce FC...89

20 mai 00:00SportFotbal: FC Barcelona nu este dispusă să plătească mai mult de 35 de milioane de euro pentru Lewandowski

Clubul FC Barcelona nu este dispus să plătească mai mult de 35 de milioane de euro pentru Robert Lewandowski,...78

20 mai 00:00SportCiclism: Eritreeanul Biniam Girmay a câştigat etapa a 10-a a Turului Italiei

Ciclistul eritreean Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) a câştigat surprinzător, marţi, la sprint, etapa a 10-a a...79

20 mai 00:00SportTenis: Feliciano Lopez a pus capăt unei serii de 79 de turnee de Mare Şlem consecutive

Spaniolul Feliciano Lopez, unul dintre "veteranii" circuitului profesionist de tenis, a pus capăt unei serii de 79 de...87

Local
20 mai 23:15LocalUrmărire ca-n filme pe Aurel Vlaicu: Un șofer a făcut pe zmeul!

La data de 19 mai a.c., în jurul orei 00.10, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au procedat la...477

20 mai 23:15LocalBărbat din Medgidia, reținut pentru furt calificat

Urmare a cercetărilor în 3 dosare penale care vizează săvârșirea a două infracțiuni de furt calificat, respectiv...346

20 mai 23:15LocalAccident rutier în zona Vivo, victima este un motociclist

485

20 mai 00:00LocalAlertă! O persoană a fost găsită moartă, la o ghenă de gunoi din Poarta 6. Video

Alertă în Poarta 6, după ce o persoană a fost găsită fără suflare la o ghenă de gunoi din apropierea pieței!...2873

20 mai 22:09LocalAccident rutier în Constanța: O motocicletă a derapat

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, joi, 19 mai, în Constanța, la intersecția...484

20 mai 23:15LocalAccident rutier în Constanța: victima, un biciclist

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină joi, 19 mai, la intersectia str. Renașterii cu...327

20 mai 23:16LocalPeste 70.000 de persoane au intrat miercuri în România

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a informat că, în cursul zilei de miercuri, la nivel naţional, prin...283

20 mai 23:16LocalRAJA a finalizat lucrările de remediere a avariei de pe conducta magistrală

Lucrările de remediere a avariei pe conducta magistrală de apă, cu diametrul de 800 mm, din incinta Sursei Cișmea 1C...335

20 mai 23:17LocalConcursul de rachetomodele şi aeromodele „Hermann Oberth”, în perioada 20 – 21 mai, la Tuzla

380

Politică
20 mai 00:00PoliticăPremierul portughez: Rusia să nu aibă nicio îndoială privind determinarea aliaţilor de a apăra teritoriul NATO

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, a declarat, joi, că războiul din Ucraina, provocat de Rusia, a generat...89

20 mai 00:00PoliticăIohannis: Realitatea actuală ne determină să consolidăm apărarea NATO în regiunea Mării Negre

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că realitatea actuală, determinată de războiul Rusiei împotriva...87

20 mai 00:00PoliticăCiucă: Prezenţa soldaţilor portughezi în România - demonstraţia vie că NATO este alături de toate statele membre

87

20 mai 22:45PoliticăGuvernul vrea TVA diferenţiat pentru diverse produse

Guvernul pregăteşte noi măsuri fiscale. Potrivit unor surse, Executivul ia în calcul recalcularea taxelor şi...304

20 mai 22:45PoliticăAcordul între România şi Portugalia privind cooperarea în domeniul apărării, semnat

Miniştrii Apărării român şi portughez, Vasile Dîncu şi Helena Carreiras, au semnat, joi, la Bucureşti, Acordul...286

20 mai 22:45PoliticăVirgil Popescu, gaură de 50 milioane de euro în bugetul Ministerului Energiei

446

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4128

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3348

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3500

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1637

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1877

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3126

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2361

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6131

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11436

Monden
20 mai 00:00MondenŞuie Paparude, Paraziţii, Vama, Damian Drăghici, Taraf de Caliu vor cânta la prima ediție a festivalului MIEZ

Prima ediţie a Festivalului Miez se desfăşoară în perioada 20 - 22 mai, în Bucureşti, pe malul lacului...96

20 mai 00:00MondenAmber Heard se apără în faţa avocaţilor: 'Nu l-am agresat niciodată pe Johnny Depp!'

Amber Heard a respins ferm, marţi, acuzaţiile avocaţilor lui Johnny Depp care o acuză că a fost violentă,...84

20 mai 00:00MondenDiana Ross, cap de afiş la concertul dedicat reginei Elisabeta a II-a

88

20 mai 00:00MondenCum și-a propus Sânziana Buruiană să intre în Cartea Recordurilor? Multe femei consideră gestul bizar

Sânziana Buruiană își dorește cu ardoare să intre în Cartea Recordurilor, cu ajutorul unui obicei neașteptat!...91

20 mai 00:00MondenJohnny Depp este într-o relație cu avocata sa, Camille Vasquez?

Procesul dintre Johnny Depp și Amber Heard se desfășoară deja de mai bine de o lună, iar declarațiile actorilor...89

20 mai 00:00MondenCe bine arată fiul lui Cristiano Ronaldo! Cei doi au abdomenul identic

Ronaldo și-a încântat fanii, dar mai ales fanele, cu o fotografie într-un slip de modă veche. De această dată,...90

20 mai 00:00MondenCharlie Watts, bateristul The Rolling Stones, ar fi lăsat familiei 30 milioane de lire sterline

Charlie Watts, bateristul The Rolling Stones, ar fi lăsat soției și fiicei sale o avere de 30 milioane de lire...91

20 mai 00:00MondenKenneth Branagh îl va interpreta pe Boris Johnson în serialul 'This England'

Actorul şi regizorul nord-irlandez Kenneth Branagh îl va interpreta pe prim-ministrul britanic, Boris Johnson, în...84

20 mai 00:00MondenFestivalul de la Cannes a debutat cu vedete elegante, un film cu zombi şi puţine măşti sanitare

86

Mapamond
20 mai 00:00MapamondCoronavirus: 'Zero Covid' în Shanghai, dar măsurile de carantinare continuă

''Zero Covid'': Autorităţile din Shanghai au anunţat marţi că s-a încheiat epidemia de coronavirus (cu excepţia...99

20 mai 00:00MapamondCâteva sute de persoane au manifestat la Londra împotriva extrădării lui Julian Assange în SUA

Între 200 şi 300 de persoane au manifestat marţi la Londra pentru a cere guvernului britanic să refuze să-l...82

20 mai 00:00MapamondCoronavirus: Numărul cazurilor de COVID-19, în creştere în Americi

90

20 mai 00:03MapamondAmbasada Rusiei la București îi ia peste picior pe cei care vorbesc de boala lui Putin

Ambasada Rusiei la Bucureşti cataloghează drept „speculaţii” informaţiile privind starea de sănătate precară...320

20 mai 00:00MapamondRusia anunţă introducerea unei arme noi cu laser în dotarea forţelor sale armate

Rusia susţine că este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone...87

20 mai 00:00MapamondTunel de jumătate de kilometru al traficanţilor de droguri descoperit sub frontiera americano-mexicană

Un tunel lung de 530 de metri care lega oraşul american San Diego, din California, de oraşul mexican Tijuana a fost...83

20 mai 00:00MapamondCoronavirus - Grecia: Măştile de protecţie nu vor mai fi obligatorii în avioane şi spaţii publice închise

Grecia a anunţat miercuri că de la 1 iunie măştile de protecţie în avioane şi în spaţii publice închise nu vor...91

20 mai 00:04MapamondProcuratura italiană: Berlusconi avea 'sclave sexuale' și era supranumit 'sultanul'

Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi, 85 de ani, avea "sclave sexuale" la petrecerile pe care le organiza în...632

20 mai 00:04MapamondTurcia a blocat negocierile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei

445

Sănătate
20 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 117 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

Ministerul Sănătăţii a informat că în unităţile sanitare de profil sunt internate 760 de persoane cu COVID-19,...91

20 mai 00:00SănătateIntervenţie dificilă de excizie a unei tumori de 12 kilograme, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureș

O echipă de medici chirurgi din cadrul Secţiei Clinice Chirurgie I a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU)...85

20 mai 00:00SănătateGuvernul a aprobat un proiect privind metodologia de raportare în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări

93

20 mai 00:00SănătateCum îți poate salva viața monitorizarea tensiunii arteriale

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, dar și în România, iar...95

20 mai 00:00SănătateBoala înfiorătoare care începe să îngrozească Europa: Zeci de cazuri de variola maimuței

După Marea Britanie, Spania şi Portugalia au anunţat la rândul lor, miercuri, că au identificat aproximativ...89

20 mai 00:00SănătateOamenii de știință dezvoltă un instrument pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de deces COVID

Oamenii de știință dezvoltă un instrument pentru a identifica pacienții cu cel mai mare risc de deces COVID. Pe...82

20 mai 22:46SănătateAmenzi pentru medicii care nu declară cazurile de boli transmisibile

Guvernul României a aprobat miercuri o hotărâre care vizează conținutul și metodologia de colectare și raportare...401

20 mai 22:46SănătateAnularea certificatului digital COVID-19 la nivelul UE, dezbătută

18 europarlamentari, printre care și medicul român Tudor Ciuhodaru, au înaintat Parlamentului European o propunere de...452

20 mai 22:47SănătateRevoltă în sănătate împotriva DSU, condus de Raed Arafat

571

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT