REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Felicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Replica API 7 aprilie 2022 | 14:34 8767

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul Vergil Chițac. Deși, gurile rele spun că, în realitate, ea conduce primăria, Ovanesian a ținut să sublinieze că nu întreprinde nicio acțiune și nici un proiect fără ca Vergil Chițac să-și dea acordul. Ovanesian a vorbit, într-un interviu acordat exclusiv ziarului Replica (n.red. pe care-l vom prezenta în mai multe părți), despre relația cu edilul Constanței, despre relația cu viceprimarii, despre Direcția de Urbanism și proiecte, aspecte pe care le vom detalia mai jos.

În ediția de mâine, 8 aprilie, vom reveni cu PARTEA a DOUA a interviului, în cadrul căreia Felicia Ovanesian vorbește despre atacurile la adresa sa, venite de la prieteni și dușmani, despre circulația din Constanța și șantierele care ne-au dat confortul peste cap, dar sunt abordate și alte subiecte de interes.

În debutul interviului, Felicia Ovanesian a vorbit despre ceea ce s-a făcut, până acum, în municipiul Constanța și de ce nu se vede o schimbare, până la acest moment.

Ovanesian: N-am inventariat și nu am cadastrat nimic în Constanța în ultimii 20-30 de ani

În Constanța lucrăm încă la fundații. Este o construcție mare pe care ne-am asumat-o, ne dorim să arate altfel Constanța. Din păcate, ne-au lipsit elemente necesare ca să putem începe în forță din primul moment, acestea fiind numărul mare de contracte, pentru multe servicii care ar trebui prestate în primărie. Pentru orice loc de joacă pe care trebuie să-l amenajezi în Constanța, trebuie să perfectezi un contract care parcurge perioada nesfârșită, legală, reglementată de anumite legi. Contractele pentru întreținerea spațiilor verzi sunt contracte care dăinuiesc în Constanța din anul 2001 și care nu mai răspund nevoilor actuale ale orașului și nu mai corespundeau de foarte multă vreme nevoilor orașului… contractele de cadastru despre care am vorbit și data trecută, care ne-au pus mari piedici în dezvoltarea unor proiecte de generare, de mobilitate urbană. Avem un acord cadru pentru cadastrare pentru tot orașul care este insuficient pentru nevoile orașului, pentru că, din păcate, așa cum v-am spus, n-am inventariat și nu am cadastrat nimic în Constanța în ultimii 20-30 de ani”, spune Ovanesian.

Se lucrează la proiecte…

Întrebată care sunt proiectele la care lucrează ea și municipalitatea, Ovanesian a declarat: ”Se lucrează la foarte multe proiecte, s-a inițiat deja punerea lor în operă, renovăm foarte multe școli, foarte multe grădinițe, fonduri nerambursabile, și de principiu încercăm să ne creăm ustensilele pentru toate nevoile orașului, pentru toate serviciile de care el are nevoie, pentru repararea mobilierului urban, pentru repararea locurilor de joacă din Constanța. Sunt enorm de multe. Am inițiat proiecte pentru foarte multe parcuri, dar repet, sunt proceduri care durează. Sper să băgăm prima sapă pentru primul parc, cel din Veterani , dar și cel din Compozitori, undeva în luna octombrie, noiembrie anul acesta”, a anunțat Ovanesian.

Relația cu Vergil Chițac e una de prietenie

Întrebată care este relația sa cu primarul Vergil Chițac, Ovanesian a precizat: ”Relația mea cu domnul primar Vergil Chițac este una, cred eu, de prietenie pentru că ne leagă deja mai mult de patru ani de colaborare fermă. Cred că este o relație de respect reciproc, o relație de colaborare, o relație de încredere. Personal, am mare încredere că va face ceea ce a promis. Ne consultăm, fără doar și poate. Eu cel puțin, deși coordonez vreo trei direcții din primărie, cele cu impact major. Nu întreprind nimic în primărie fără ca domnul primar să cunoască cu anticipații ce urmează să fac”, a lămurit city managerul.

Contractul meu de management poate subzista sau poate înceta, în funcție de performanțe

Ovanesian a mai precizat faptul că este evaluată de Chițac și, dacă ar eșua și nu ar atinge țintele trasate, va fi sancționată. ”Coordonez trei direcții și două societăți comerciale subordonate acesteia:Direcția de dezvoltare și fonduri europene, Direcția Generală de Gestionare și Servicii Publice, Direcția Generală de Urbanism și Patrimoniu și Confort Urban și RADPP.Îmi dau silința să o fac bine, sunt notată pentru prestația mea, contractul meu de management poate subzista sau poate înceta, în funcție de performanțele pe care le am, deci sunt evaluată în funcție de niște indicatori de performanță care mi-au fost stabiliți foarte clar și nu am nici o îndoială că, dacă aș eșua în demersurile mele, în atingerea țintelor fixate de către domnul primar și exclusiv de către domnul primar, aș fi sancționată în modul corespunzător”, a spus Felicia Ovanesian.

Totodată, aceasta a ținut să sublinieze faptul că ”evaluarea o face exclusiv domnul primar. Este în lucru. Probabil că sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face absolut nimic fără să știe domnul primar. Fac sau nu fac în funcție de domnul primar, pentru că e un mai bun cunoscător, din punct de vedere tehnic, decât mine. În opinia mea, juristul și finanțistul trebuie să stea de-a dreapta și de-a stânga primarului sau a oricărui conducător”.

Relația cu viceprimarii și arhitectul șef…cu clinciuri inevitabile

Totodată, a fost întrebată și de relația pe care o are cu viceprimarii Ionuț Rusu și Florin Cogargeanu, dar și cu arhitectul șef Dan Leu. Ovanesian a răspuns. ”Ne întâlnim ocazional. De principiu, fiecare dintre noi coordonează altceva, dar ne intersectăm pe anumite proiecte. Relațiile cu viceprimarii sunt relații de colaborare, inerente serviciului. În opinia mea clinciurile sunt inevitabile, nu numai cu domnul arhitect șef, sunt aspecte pe care cu siguranță le gândim altfel. Și în relația cu domnul primar sunt chestiuni pe care le privim altfel. Ne expunem ideile, constructiv în opinia mea, și încercăm să ajungem la o concluzie benefică pentru comunitate”.

Referitor la zvonurile potrivit cărora Felicia Ovanesian l-ar vrea afară din primărie pe arhitectul șef, aceasta a declarat: ”Sunt doar speculații. Este dincolo de orice îndoială că în primăria municipiului Constanța este necesar un al doilea arhitect, pentru că există o obligație legală, imperativă, potrivit cu care autorizațiile de construire nu pot fi semnate decât de un arhitect.” (n. red. Mai multe declarații de Rusu, în ediția de mâine, 8 aprilie)

Direcția de Urbanism, în pragul unui blocaj

Cât despre Direcția de Urbanism și faptul că autorizațiile și certificatele sunt emise cu multe luni întârziere, Ovanesian a explicat și cauza: oameni insuficienți și lipsa candidaților la concursuri. ”Sunt oameni insuficienți, noi am organizat concursuri periodic, se termină unul la care nu vine nimeni și-l inițiem deja pe al doilea. Am făcut solicitare inclusiv la ANFP. Din nefericire, interesul pentru respectivele funcții în cadrul Primăriei Constanța sunt inexistente. Numărul de cereri de certificate de urbanism și de autorizații de construire a crescut foarte mult, iar personalul s-a redus la jumătate. Întârzierile au crescut deja, aveam întârzieri de trei luni, la unii inspectori s-a ajuns și la patru luni, ceea ce nu este normal. Este o problemă majoră în funcționarea primăriei și rezultă din faptul că legea impune o anumită pregătire profesională pentru cei implicați în procesul de emitere a autorizațiilor de construire și certificatelor de urbanism, iar persoanele cu această pregătire nu se prezintă. Nu sunt mulți arhitecți care să vină să funcționeze în cadrul primăriei pe un salariu de 4.000 de lei. Salariul nu-l fixează primarul. Ne îndreptăm spre un blocaj total, cea ce înseamnă întârzieri și mai mari în emiterea autorizațiilor.Îmi pare rău, căutăm soluții, va urma o nouă reorganizare în primărie, să permitem și altă pregătire pentru cei care ar putea funcționa în cadrul direcției”, ne-a spus city managerul.

Vezi mai multe detalii, în materialul VIDEO de mai jos.

Vom reveni în ediția de mâine, 8 aprilie, cu PARTEA a DOUA a interviului, în cadrul căreia Felicia Ovanesian vorbește despre atacurile la adresa sa care vin din Primăria Constanța, de la oameni la care se aștepta mai puțin. Totodată, vorbește și despre sursa acestor atacuri, dar și despre circulația și șantierele din municipiul Constanța care ne-au dat confortul peste cap.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920