REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Felicia OVANESIAN (II): Este POSIBIL ca PUZ-ul Marilor Bulevarde să fi fost BLOCAT intenționat! VIDEO

Felicia OVANESIAN (II): Este POSIBIL ca PUZ-ul Marilor Bulevarde să fi fost BLOCAT intenționat! VIDEO

Replica API 15 octombrie 2021 | 00:10 8084

Registrul Spațiilor Verzi și PUZ-ul marilor bulevarde sunt două subiecte ”cu greutate” care au stârnit, de-a lungul anilor, mai multe controverse. Primul a fost finalizat recent, cu informații eronate și puse sub semnul întrebării, iar celălalt s-a blocat pe drum, din pricina unei virgule sau unui viciu de procedură. Și despre aceste proiecte moștenite de fosta administrație PSD a vorbit Felicia Ovanesian în interviul acordat, în exclusivitate, ziarului Replica, unde a făcut dezvăluiri incredibile. Plecând de la faptul că ambele proiecte au fost realizate greșit și continuând cu intenția unora de a bloca intenționat elaborarea PUZ-ului marilor bulevarde. Mâine, 16 octombrie, vom continua seria declarațiilor Feliciei Ovanesian cu tragedia de la Boli Infecțioase și despre acuzațiile consilierilor USR, potrivit cărora city managerul ”ține la secret” raportul de evaluare al managementului Stelei Halichidis.

Așa cum Replica a semnalat de mai multe ori, Registrul Spațiilor Verzi a fost finalizat cu mult mai târziu față de termenul stabilit în contract. În cele din urmă, s-a semnat recepția cu obiecțiuni și cu toate neconcordanțele regăsite în document.

Registrul Spațiilor Verzi zice că avem cu 60 de ha de spațiu verde mai mult decât în anul 2000(?!)

O problemă care este pusă sub semnul întrebării, și pe bună dreptate, se referă la suprafața totală a spațiilor verzi din Constanța, stabilită în Registrul Spațiilor Verzi care, în opinia firmelor elaboratoare, ar fi de 530 de hectare, adică cu 60 de hectare mai mult decât… în 2000.

”Nu cunoaștem suprafața totală a spațiilor verzi, deși avem un registru al acestora elaborat, cu privire la care avem dubii despre modul în care a fost redactat. Au fost incluse în registrul spațiilor verzi suprafețe care nu mai fac parte din patrimoniul municipiului Constanța. Nu avem capacitatea de a verifica în amănunt în ce măsură corespunde sau nu realității în acest moment. La momentul în care o să avem la nivelul Primăriei Constanța un contract de cadastrare al terenurilor vom putea verifica fiecare teren în parte. Noi nu avem nimic măsurat, cadastrat și intabulat”, a declarat Felicia Ovanesian. ”M-am uitat pe caietul de sarcini întocmit în anul 2000, pentru licitația pe spatii verzi, iar în respectivul caiet se menționa că la nivelul anului 2000 erau 480 de hectare de spații verzi, dar RLSV-ul (Registrul Local al Spațiilor Verzi) ne spune că în anul 2020 în Constanța avem 530 de hectare de spații verzi. Eu nu văd cum, având în vedere masacrul din ultimii ani al spațiilor verzi, la care am asistați toți, volumul acestora ar fi putut crește. Noi nu am generat parcuri sau alte spații verzi, dimpotrivă, așa că e imposibil să fi crescut. Nu cred că avem 17 mp pe cap de locuitor pe spațiu verde, eu sunt convinsă că avem mult sub 10. Sper să mă înșel, dar nu pot să cred că în municipiul Constanța avem cu 60 de hectare mai mult spațiu verde decât în anul 2000. În Mamaia sunt 80 de hectare de spații verzi… să mi le arătați și mie dacă le vedeți”, a continuat city managerul.

Ovanesian: Ne va genera probleme majore Registrul Spațiilor Verzi; n-ar trebui prezentat Consiliului Local

Din pricina acestui fapt, și nu numai, city managerul consideră că Registrul Spațiilor Verzi nu ar trebui introdus în ședința de Consiliu Local, pentru vot. ”Din punctul meu de vedere, ne va genera probleme majore acest Registru Local al Spațiilor Verzi. Administrația l-a semnat cu obiecțiuni, el trebuie validat de către Consiliul Local. Cred că nici n-ar trebui prezentat Consiliului Local, am sentimentul că nu corespunde situației actuale”, a mai precizat Ovanesian.

Mai multe informații despre Registrul Spațiilor Verzi, găsiți în materialul VIDEO de mai jos:

PUZ-ul marilor bulevarde, BLOCAT intenționat?!

În ceea ce privește PUZ-ul marilor bulevarde, este un proiect foarte important care, dacă va fi finalizat, pe lângă faptul că va stabili reglementările urbanistice, ar decongestiona și traficul, fiind realizat, în acest sens, un studiu de circulație. Proiectul s-a blocat la etapa a treia, din cauza unei greșeli, iar Felicia Ovanesian spune că există posibilitatea să se fi dorit lucrul acesta, adică să se fi greșit intenționat.

”S-au elaborat mai multe etape, s-au predat niște studii TOPO, GEO, etc, iar după epuizarea acestor etape s-a constatat un viciu masiv al procedurii de achiziție al elaborării PUZ-ului marilor bulevarde. În documentația de achiziție s-ar fi făcut vorbire despre un PUZ care vizează 2.000 de hectare, când el, în realitate, viza 200 de hectare. Nu s-a pus nicio virgulă greșit, se pare că viciul a fost dorit sau urmărit, posibil să fi fost intenționat blocat. Dacă au reglementări urbanistice în zonă, proprietarii pot construi liniștiți, nu poate fi o problemă pentru nimeni să construiască. Problema este că au fost cheltuite niște fonduri publice pe o chestiune aparent nelegală. Nu știu ce decizie s-a luat la nivelul arhitectului șef cu privire la această problemă, dar știu că au fost cheltuiți niște bani, plătite niște etape, iar eu sunt nedumerită cu privire la suma extrem de redusă a acestui proiect pe care o plătește municipalitatea. E un proiect complex, pe o suprafață consistentă. Din cercetarea de piață, cel mai ieftin PUZ este de 600.000 de lei. Nu-mi explic de ce ar face cineva cu 200 000 lei PUZ-ul marilor bulevarde”, a specificat Ovanesian.

Mai multe informații despre PUZ-ul Marilor Bulevarde, găsiți în materialul VIDEO de mai jos:

Ovanesian: Orașul mi se pare urât, urbanismul este haotic; în Mamaia nu am fost de 5 ani

Tot în cadrul interviului, Felicia Ovanesian a vorbit și despre ”rechinii imobiliari” și despre cât de mult s-a construit în Constanța. De altfel, city managerul este autoarea faptelor juridice prin care s-au anulat în instanță PUZ-uri, autorizații de construire sau hotărâri ale Consiliului Local, prin prisma calității sale de avocat și reprezentant al Asociației Constanța Altfel.

”Nu cred că am folosit termenul de ”rechini imobiliari”, dar nu înseamnă neapărat că el este greșit. Și acum descopăr PUZ-uri abuzive, la sesizarea unor cetățeni care la un moment dat sau altul vin și reclamă că „lângă casa mea se ridică un bloc de 6 etaje”. Inclusiv în activitatea Asociația Constanța Altfel eram sesizați de cetățeni și am inițiat demersuri în instanță care au fost soluționate favorabil sau mai puțin favorabil. În esență, eu sunt în primărie pentru că aș vrea să fac ordine în ceea ce privește urbanismul și spațiile verzi. Orașul mi se pare urât și, dincolo de orice îndoială, urbanismul este haotic, nimic nu se potrivește cu nimic. Pe bulevardul Mamaia, pentru că îl parcurg zilnic, pe drumul dintre casă și muncă, avem clădire de sticlă, lângă clădire de piatră, lângă clădire de lemn etc, urât…. Trebuie foarte multă atenție din această perspectivă. Ne aplecăm la nivelul primăriei pentru elaborarea unui regulament de estetică a municipiului Constanța. Nu știu cum mai putem da orașului o altă față decât cea pe care o are”, a explicat Ovanesian.

Întrebată cum i se pare stațiunea Mamaia, administratorul public al municipiului spune că: ”Eu nu calc prin Mamaia, de 5 ani nu am mai fost în stațiune, pentru că nu corespunde imaginii pe care eu o aveam despre Mamaia. Eu îmi aduc aminte de Mamaia că era verde, cu spații largi, respirai aer curat, te plimbai, îți era bine”.

Cum i se par Feliciei Ovanesian Constanța și Mamaia, urmăriți în VIDEO de mai jos:

”Da, sunt în spatele Regulamentului Parcărilor! ”

În partea a doua a interviului, Felicia Ovanesian a vorbit și despre Regulamentul Parcărilor. A avut sau nu o contribuție la elaborarea documentului?

”Ideea regulamentului am pornit dintr-o necesitate. Vechiul regulament a fost anulat de instanță din 36 de motive de nelegalitate. Nu le reiau, nu se știe unde ajungeau banii. Era necesar să reglementăm parcarea în municipiul Constanța. Da, sunt în spatele regulamentului din perspectiva elaborării lui, în deplină conformitate cu normele de elaborare a unui act normativ. Am încercat să respect normele de elaborare, la asta se limitează contribuția mea. În primă fază nu am participat deloc. S-au ocupat colegii mei de la Direcția de Gestionare Servicii Publice. Era foarte important să nu reluăm greșelile, erorile, nelegalitățile din vechiul regulament. Regulamentul în forma promovată de noi, contribuția mea a fost de 100% din punctul de vedere al tehnicii legislative. Nu a fost decizia Feliciei Ovanesian cât se percepe în zona 0, 1 sau 2, nici pe departe, nu eu am generat tarife. Cetățenii încă nu știu și nu cunosc anumite aspecte”, a lămurit Felicia Ovanesian.

Mai multe declarații, în VIDEO de mai jos:

Vom reveni mâine, 16 octombrie, cu seria declarațiilor Feliciei Ovanesian, de data aceasta despre tragedia de la Boli Infecțioase și despre acuzațiile consilierilor USR, potrivit cărora city managerul ”ține la secret” raportul de evaluare al managementului Stelei Halichidis.

VEZI PARTEA (I) AICI:Felicia OVANESIAN (I): SUTE de TERENURI din Mamaia și Satul de Vacanță, folosite GRATIS de operatori. VIDEO

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920