rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 19 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Felix Stroe: Blatul dintre PSD și PNL, o ciudățenie de care nu poți decât să RÂZI

Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul RAJA, a acordat un interviu cotidianului Replica, în cadrul căruia a lămurit o serie de aspecte privitoare atât la candidatura sa la președinția Consiliului Județean Constanța, cât și aspecte ce țin de administrarea RAJA. Candidatul PSD la șefia CJC a vorbit despre motivul care a stat în spatele intrării în cursa electorală și a răspuns zvonurilor legate de un posibil blat între partidul pe care-l reprezintă și liberalii constănțeni.

”Venim în fața constănțenilor cu cea mai bună formulă”

Felix Stroe, o prezență discretă în spațiul public, a surprins o parte a cetățenilor când a anunțat că își suflecă mânecile și va intra în ringul electoral. Președintele PSD Constanța este de părere că aceasta este cea mai puternică variantă pentru a ataca alegerile locale.

Am vrut să venim în fața constănțenilor cu cea mai bună formulă, cu cele mai mari șanse de câștig. Decizia finală privind desemnarea candidatului Partidului Social Democrat Constanța pentru președinția CJC a fost luată cu câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor, în mod transparent, într-o ședință lărgită a Biroului Permanent Județean la care au fost invitați toți primarii PSD. Am avut o prezență de peste 95% în BPJ, iar decizia a fost luată în unanimitate de voturi, în sensul în care să ne depunem candidatura pentru președinția CJC. Cetățenii ne vor da fiecăruia ce merităm, dar cetățenii vor avea cele mai bune formule, începând cu comuna Vulturu și terminând cu Consiliul Județean Constanța. Subliniez că este cea mai puternică candidatură pe care o putem aduce astăzi în fața celor care îl vor alege pe președintele CJC și vom face tot posibilul să câștigăm.”, a explicat Felix Stroe, candidat la CJC Constanța.

Stroe despre posibilul blat între PSD și PNL: Mă bufnește râsul

În ultima perioadă, în spațiul public au fost vehiculate zvonuri care indicau un posibil blat între PSD și PNL Constanța, tocmai pentru că Felix Stroe a intrat în lupta electorală. Scenariul prezentat este că PSD dorește să cedeze PNL-ului Consiliul Județean Constanța, în timp ce Primăria Constanța ar putea fi asigurată în continuare de Decebal Făgădău, printr-un noncombat din partea candidatului PNL, Vergil Chițac. Acest scenariu a fost însă demontat de Felix Stroe.

Mă bufnește râsul. Este o ciudățenie de care nu poți decât să râzi. Prin reducere la absurd, dacă ar fi vorba de așa ceva, înseamnă că BPJ și primarii PSD au hotărât în unanimitate să facă un blat cu PNL. Credeți că este posibil așa ceva? Noi nu avem nevoie să facem niciun blat, nici cu PNL, nici cu USR. Candidăm în mod onest, nu-i mințim pe oameni, pentru că nu suntem ipocriți și demagogi. Suntem convinși că avem șansa noastră substanțială de a câștiga. Pentru ce să facem un blat cu PNL? Haideți să ne gândim doar la modul în care PNL s-a exprimat despre persoana mea. Eu am folosit alți termeni, decenți și civilizați. Niciodată nu voi ieși public cu asemenea etichetări. Nu există niciun blat, vă spun cu tot respectul, nu există vreo înțelegere între PSD și PNL Constanța.”, a argumentat Stroe.

“Zilnic ne întâlnim cu alegătorii din câte trei localități“

Felix Stroe a mai anunțat că vor fi întâlniri zilnice cu alegătorii, respectând normele de distanțare și protecție. În acest fel, politicienii vor avea posibilitatea de a le explica cetățenilor ce lucruri au fost realizate în ultimii ani.

Ne vom întâlni cu alegătorii, de ce să nu facem asta? Pe această cale le mulțumesc celor care au hotărât, ne putem întâlni cu 50 de alegători în spații închise și 100 de alegători în spații deschise, cu respectarea normelor de distanțare și prevenție. Nu ne mai putem întâlni cu 500 de oameni deodată. Foarte bine, ne vom întâlni de 10 ori cu câte 50 de oameni. Ne vom întâlni de 5 ori cu câte 100 de persoane. În fiecare zi, ne întâlnim cu alegătorii din cel puțin 3 unități administrativ teritoriale. Cel mai important lucru este să te întâlnești cu oamenii, să îi privești în ochi și să le dai socoteală pentru ceea ce ai făcut. Când spun socoteală, nu mă refer neapărat la termenul negativ, pentru că noi ne mândrim cu ceea ce am făcut. Avem ce să le arătăm.“, a precizat Felix Stroe, președintele PSD Constanța.

”Am tot respectul pentru fiecare candidat”

Lupta pentru șefia Consiliului Județean Constanța va avea loc între 10 candidați, printre care se numără și Felix Stroe. Acesta a vorbit despre cum va arăta campania pentru aceste alegeri locale.

Sunt 9 contracandidați și am tot respectul pentru fiecare candidat. Fiecare partid și-a desemnat cel mai bun candidat și l-a aruncat în această importantă competiție electorală. Dacă spui un cuvânt de apreciere rezonabilă despre cineva, înseamnă că ești într-un blat cu el? Nu. Sunt oameni care au pregătire, care au studii, care au experiență în urma lor. Ca atare, eu respect toate cele nouă candidaturi, fără a fi într-un blat cu ele. Din punctul meu de vedere, cele mai multe lucruri bune făcute pentru cetățeni, pe care le putem aduce în atenția publică, sunt în căsuța Partidului Social Democrat și nu vom ezita să subliniem aceste realizări, fără să jignim sau să etichetăm celelalte candidaturi.“, a mai afirmat Felix Stroe.

“Am preluat o situație catastrofală, nu aveam bani pentru plata salariilor”

Dincolo de partea politică, Felix Stroe ocupă și postul de administrator al RAJA, pe care o descrie una dintre cele mai de succes companii din țară, aflată în top 10 companii cu atrageri de fonduri europene. Spune că a preluat compania într-o situație economică deplorabilă și a reușit să producă performanță prin organizare și disciplină.

Am preluat o situație catastrofală. Regia de apă era prezentă atunci în aproximativ jumătate din județul Constanța. Compania avea o datorie atunci 238 de miliarde de lei vechi, vorbind de cifrele care erau atunci. Către furnizorul de energie electrică, îmi aduc aminte, erau 62 de miliarde de lei vechi. Îmi aduc aminte că RENEL, actualul ENEL, ne opreau în fiecare zi furnizarea de energie electrică sperând în felul ăsta că se va achita datoria extraordinar de mare. Peste 64% din cifra de afaceri reprezentau facturi neîncasate. Este îngrozitor să nu încasezi peste două treimi din ce facturezi. În luna aprilie 2003, am fost în situația în care să nu avem bani pentru plata salariaților, o situație care nu s-a mai repetat niciodată.”, a explicat Stroe.

Felix Stroe a mai adăugat că a fost nevoie de organizare economică și financiară, RAJA fiind împărțită acum în opt entități, centre zonale, care își desfășoară activitatea ca o entitate independentă. Nu au personalitate juridică, dar aceste centre de costuri au toate structurile de personal, tehnic, juridic. “Există plan de producție, indicatori de performanță, redactează balanțe, care se integrează în situațile consolidate ale companiei și fiecare știe ce performanță trebuie să facă într-un an. La compania de apă se face videoconferință zilnic, nu se bate apa în piuă și se dezbat probleme concrete.”, a arătat directorul RAJA.

Ce spune directorul RAJA despre avarii

Dincolo de performanțele prezentate de Felix Stroe, constănțenii pot observa avarii apărute aproape zilnic, atât în municipiul Constanța, dar și în județ. Și în această privință, directorul RAJA spune că există îmbunătățiri semnificative. În anul 2003 erau peste 380 de avarii pe săptămână, iar în prezent sunt aproximativ 20 de avarii, vorbind strict de municipiul Constanța.

Bineînțeles că și cele 20 de avarii sunt multe și nu ne dorim să le avem, iar atitudinea noastră este să le reducem spre zero. Până în momentul în care nu vom realiza înlocuirea tuturor acestor mii de kilometri de conducte principale, nu vom putea vorbi de eliminarea totală a acestor avarii. Sistemul de apă și canalizare, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, are o vechime de 60-70 de ani. O conductă de oțel trebuie să stea în pământ maximum 20 de ani, este un standard. Când o astfel de conductă nu este schimbată, este foarte probabil să intervină avarii. Proprietarii sistemelor de apă și canalizare sunt primăriile, RAJA nu este proprietară de conducte de apă, de canalizare sau de stații de tratare. RAJA este administrator și trebuie să facă reparațiile curente. Când vorbim de investiții, trebuie să vorbim de o implicare puternică a comunelor, orașelor și municipiilor din județ. Avem probabil cel mai modern dispecerat din România, nu trebuie să neapărat să ne sesizeze cetățenii când apar avarii. Circa 28% din rețeaua de apă și canalizare, există un sistem de detecție automată.”, a mai adăugat Felix Stroe.

„Prețul la apă, la Constanța, ocupă locul 12 la nivel național“

În anii de după aderarea la Uniunea Europeană, RAJA a accesat peste un miliard de euro, bani din fonduri europene care au fost investiți în sistemul de apă și canalizare. Există cetățeni care se arată în continuare nemulțumiți de prețul apei, pe care-l consideră unul ridicat.

Nu știu cât de mult este o chestiune care să fie generată în mod obiectiv de piață, cât este generată de politicieni, care, o dată la patru ani vin cu aspecte negative, neavând proiecte proprii. În fiecare ciclu electoral apare ideea că avem cel mai mare preț la apă. Nu este adevărat. Prețul nu este stabilit de operatorul de apă. În România sunt 45 de operatori regionali care furnizează peste 96% din apa care se consumă. Dintre cei 45 de operatori, suntem pe locul 12, în ceea ce privește apa. Dacă discutăm de primele 26 de locuri, operatorii sunt la o diferență de câțiva bănuți. 4,91 de lei, prețul la apă cu care ne situăm pe locul 12 în România. Un cetățean în România consumă zilnic 128 de litri de apă, adică 3,9 metri cubi de apă pe lună, pentru toate utilitățile. 4 metri cubi de apă înseamnă nici 18 lei.”, a mai explicat directorul RAJA.

CMF 21200019

Sorin HULUBEI

vineri, 28 august 20202745
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
GANDUL.RO
Știrea zilei: Primarul Cristi Spiridon S-A SINUCIS!
mai mult...Replica
19 sep 23:12ReplicaSupraviețuitorul TERIBILULUI accident de la Topraisar are nevoie de SÂNGE!

Tânărul de 20 de ani, rănit în urma accidentului rutier de sâmbătă, 18 septembrie a.c., din comuna Topraisar,...538

19 sep 18:56ReplicaMall-ul Băneasa, EVACUAT din cauza unui INCENDIU. VIDEO1787
19 sep 23:00ReplicaBOMBĂ! ALIANȚA pentru PATRIE va fi noul PARTID al lui Liviu DRAGNEA3686
19 sep 15:32ReplicaCOLOANĂ de TIRURI, la ÎNMORMÂNTAREA TÂNĂRULUI DECEDAT în ACCIDENTUL de la AGIGEA VIDEO

Cătălin, tânărul decedat în cumplitul accident petrecut vineri, 17 septembrie, în sensul giratoriu de la Agigea, a...3740

18 sep 21:40ReplicaDACIAN CIOLOȘ, VIZITĂ de LUCRU la CONSTANȚA! VIDEO776
19 sep 13:31ReplicaCovid-19: 193 de NOI CAZURI de INFECTARE, la CONSTANȚA1752
19 sep 11:16ReplicaGarda de Coastă, intervenție pentru SALVAREA mai multor TURIȘTI. Video!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit la Marea Neagră cu două nave proprii pentru...1535

19 sep 00:00ReplicaVideo! Iată cum PETREC unii DEȚINUȚI ROMÂNI din AUSTRIA1815
19 sep 13:34ReplicaMIROS SUSPECT în CONSTANȚA și VALU lui Traian! Oamenii au sunat la 112!14145
19 sep 00:10ReplicaUn AFACERIST din Constanța a așteptat certificatul de URBANISM până a dat FALIMENT

Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanța a fost într-o mare suferință în ultimii ani,...3724

19 sep 00:12ReplicaDACIAN CIOLOȘ, la Constanța: Continuăm COALIȚIA cu PNL dacă SCHIMBĂ PREMIERUL! Video768
19 sep 00:01ReplicaA CRESCUT ALARMANT numărul localităților are au INCIDENȚA de peste 3 la mie!2488
Vremea
15.4°15.4° - 19.4° duminică, 19 septembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 49%
Vânt: 3.59 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/498121961110
5/4018213120216
joker233387159
Horoscop
mai mult...SPSportRT
19 sep 22:37SportGigi Becali, ”lovit” din plin de situația de la City Insurance! Suma uriașă pe care o pierde dacă firma dă faliment

FCSB a încasat sume importante de bani în ultimele sezoane doar de la sponsori și din vânzări de jucători, echipa...841

19 sep 22:38SportGimnastică aerobică: România a obţinut două medalii de argint la Europene în întrecerile pe echipe

România a cucerit primele sale medalii la Campionatele Europene de gimnastică aerobică de la Pesaro (Italia),...254

19 sep 22:39SportBayern Munchen a învins cu 7-0 pe VfL Bochum, în Bundesliga

Campioanei Germaniei la fotbal, Bayern Munchen, a învins sâmbătă cu un categoric 7-0 pe VfL Bochum, în etapa a 5-a...204

19 sep 22:40SportLa aproape 41 de ani, gimnastul Marian Drăgulescu a obţinut cea mai mare notă la sărituri

La aproape 41 de ani, gimnastul Marian Drăgulescu a obţinut cea mai mare notă la sărituri şi ar urma să concureze...478

Local
18 sep 00:04LocalCOVID-19: 4 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 17 septembrie a.c., 35.359 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la...910

18 sep 22:37LocalIncidenţă mai mare de 2/1.000 de locuitori, la Topalu

În cadrul CJSU, a fost votată vineri, 17 septembrie a.c., hotărârea nr. 124. Aceasta prevede constatarea...522

18 sep 22:37LocalBărbat REȚINUT pentru TRAFIC de DROGURI, la un festival de muzică din Neptun

1137

19 sep 10:26LocalRAZII în MANGALIA și NEPTUN!

La data de 17 septembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Medgidia au desfășurat activități pe...780

19 sep 11:15LocalToţi asiguraţii cu poliţe de la CITY INSURANCE vor beneficia de DESPĂGUBIRI prin FGA

Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu...1331

18 sep 22:38LocalCOVID-19: 237 de persoane, internate în spitalele din Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 45.191 de persoane...683

18 sep 22:37LocalReprezentanți ai principalelor agenții touroperatoare din Kazahstan, în vizită la Constanța

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, a primit vineri, 17 septembrie a.c., vizita unei delegații formate...502

18 sep 22:35LocalMasă rotundă, în cadrul unui proiect european, la Universitatea Ovidius

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat joi, 16 septembrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în...537

18 sep 22:36LocalAutoutilitară ÎN FLĂCĂRI, pe DN 22, între Tulcea și Mihail Kogălniceanu. VIDEO

572

Politică
18 sep 22:39PoliticăCîțu, la congresul UDMR: Dragă Hunor, vom sta la guvernare 4 ani

Premierul Florin Cîțu a declarat, vineri, înainte de începerea congresului UDMR la care a fost invitat, că se...411

18 sep 22:39PoliticăDan Vîlceanu îngroapă România în datorii: Împrumuturi imense

Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în 2030 şi a împrumutat joi de la bănci suma...853

18 sep 22:39PoliticăMarcel Ciolacu: PSD dezbate un proiect pentru legalizarea marijuanei în scop medicinal

422

18 sep 22:40PoliticăVirgil Popescu explică de ce nu este indicată plafonarea prețurilor la energie

Virgil Popescu (PNL), ministrul Energiei, a explicat joi, pentru B1 TV, de ce nu se poate și nu este indicată...473

18 sep 22:40PoliticăCîţu: Ludovic Orban pare cel mai mare susţinător al moţiunii USR AUR

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi seara că impresia lui este că, în ultima perioadă, preşedintele PNL,...438

17 sep 00:12PoliticăOrban: O soluţie la criza politică poate fi demisia premierului

445

Interviuri
18 sep 00:18InterviuriAdriana CÂMPEANU vrea mai mulți PSIHOLOGI în ȘCOLI

Adriana Câmpeanu, directorul executiv al Direcției Medico-Sociale din cadrul DGAS Constanța se află de trei luni la...1268

17 sep 00:20InterviuriViorel IONESCU își dorește statutul de STAȚIUNE BALNEARĂ pentru HÂRȘOVA! Video

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, a fost prezent în studioul Replica, acolo unde, în cadrul unui interviu, a...2005

9 sep 23:12InterviuriMircea DOBRE: Mă uit ca la BÂLCI! Ar trebui să le fie RUȘINE! Video

Mircea Dobre, fost deputat și ministru al Turismului, acum președinte al Uniunii Generale a Industriașilor din...1145

Monden
18 sep 00:00Monden„Gemenii“ Schwarzenegger şi DeVito revin pe marile ecrane cu o super comedie

Veşti bune pentru devoratorii de comedii de calitate! Arnold Schwarzenegger şi Danny DeVito revin într-un nou film...358

18 sep 00:00Monden'Cronica cârcotaşilor' revine cu un nou sezon, într-o nouă formulă de prezentare

Emisiunea de satiră „Cronica cârcotaşilor” revine la Prima TV cu un nou sezon, pe 17 septembrie, într-o nouă...657

18 sep 00:00MondenHarry, Meghan şi cântăreaţa Billy Eilish, între cele mai influente 100 de persoane în 2021

Harry şi Meghan, dar şi cântăreaţa Billy Eilish, regizoarea Chloé Zao şi actorul Omar Sy figurează în topul...246

18 sep 00:00MondenActriţa Catherine Deneuve şi-a scos la licitaţie colecţia de încălţăminte

Pantofi, sandale şi cizme create de designeri de renume şi purtaţi de legendara actriţă Catherine Deneuve au fost...299

18 sep 00:00MondenAndrea Bocelli, BTS şi Metallica vor participa la concertele Global Citizen pentru planetă

Andrea Bocelli din Toscana, BTS din Seul şi Metallica din Louisville (Statele Unite) se alătură numelor sonore care...252

18 sep 00:00Monden'E prea târziu ca să-mi mai fie frică', spune actriţa rusă care va pleca spre ISS

330

Mapamond
18 sep 00:00MapamondRepublica Moldova împrumută 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială pentru vaccinarea populaţiei

Republica Moldova va face un împrumut de 24,8 milioane de euro de la Banca Mondială (BM) pentru imunizarea populaţiei...255

18 sep 00:00MapamondCoronavirus: Italia impune obligativitatea paşaportului sanitar pentru toate categoriile de angajaţi

Guvernul de la Roma a aprobat joi una dintre cele mai stricte măsuri anti-COVID-19 din lume, impunând obligativitatea...249

18 sep 03:09MapamondÎți faci vaccinul anti-COVID sau îți pierzi locul de muncă: Statele vor să introducă această obligativitate

466

18 sep 03:24MapamondCasa Albă: SUA schimbă radical modul în care luptă împotriva Covid-19

Coordonatorul reacţiei la coronavirus de la Casa Albă, Jeff Zients, a declarat miercuri că Statele Unite dezvoltă...507

18 sep 03:24MapamondLiderul unei grupări teroriste din Africa, ucis de trupele franceze

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri noapte moartea liderului organizaţiei Stat Islamic din...393

18 sep 03:25MapamondSurpriză pentru toți utilizatorii Microsoft: Serviciile pot fi folosite fără parolă

483

Sănătate
18 sep 00:00SănătateDe ce nu îți este foame? Motive pentru lipsa poftei de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate avea foarte multe motive, atât fizice, cât și psihice. Află de ce nu îți este...274

18 sep 00:00SănătateALERTĂ Compania Moderna RECUNOAȘTE: Vaccinul său își pierde protecţia

Noi date dintr-un studiu de amploare pe vaccinul propriu anti-COVID-19 realizat de Moderna Inc arată că protecţia...297

18 sep 00:00SănătateINSP: Încă două cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Alte două cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost înregistrate în România, acestea fiind raportate în...218

18 sep 02:47SănătateAlertă în privința alimentației copiilor: Cei mici mănâncă dulciuri prea des

București, septembrie 2021 – 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, relevă...316

18 sep 02:48SănătateUE se pregătește pentru viitoarele pandemii - HERA, agenția cu un buget de șase miliarde de euro

Comisia Europeană (CE) prezintă joi o instanţă - Autoritatea de intervenţie în caz de urgenţă sanitară (Health...369

18 sep 02:48SănătateMedicii din centrele de vaccinare își vor primi salariile restante pentru perioada mai-iulie

255

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT