REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Felix Stroe: Blatul dintre PSD și PNL, o ciudățenie de care nu poți decât să RÂZI

Felix Stroe: Blatul dintre PSD și PNL, o ciudățenie de care nu poți decât să RÂZI

Replica API 28 august 2020 | 17:09 3098

Felix Stroe, președintele PSD Constanța și directorul RAJA, a acordat un interviu cotidianului Replica, în cadrul căruia a lămurit o serie de aspecte privitoare atât la candidatura sa la președinția Consiliului Județean Constanța, cât și aspecte ce țin de administrarea RAJA. Candidatul PSD la șefia CJC a vorbit despre motivul care a stat în spatele intrării în cursa electorală și a răspuns zvonurilor legate de un posibil blat între partidul pe care-l reprezintă și liberalii constănțeni.

”Venim în fața constănțenilor cu cea mai bună formulă”

Felix Stroe, o prezență discretă în spațiul public, a surprins o parte a cetățenilor când a anunțat că își suflecă mânecile și va intra în ringul electoral. Președintele PSD Constanța este de părere că aceasta este cea mai puternică variantă pentru a ataca alegerile locale.

Am vrut să venim în fața constănțenilor cu cea mai bună formulă, cu cele mai mari șanse de câștig. Decizia finală privind desemnarea candidatului Partidului Social Democrat Constanța pentru președinția CJC a fost luată cu câteva zile înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor, în mod transparent, într-o ședință lărgită a Biroului Permanent Județean la care au fost invitați toți primarii PSD. Am avut o prezență de peste 95% în BPJ, iar decizia a fost luată în unanimitate de voturi, în sensul în care să ne depunem candidatura pentru președinția CJC. Cetățenii ne vor da fiecăruia ce merităm, dar cetățenii vor avea cele mai bune formule, începând cu comuna Vulturu și terminând cu Consiliul Județean Constanța. Subliniez că este cea mai puternică candidatură pe care o putem aduce astăzi în fața celor care îl vor alege pe președintele CJC și vom face tot posibilul să câștigăm.”, a explicat Felix Stroe, candidat la CJC Constanța.

Stroe despre posibilul blat între PSD și PNL: Mă bufnește râsul

În ultima perioadă, în spațiul public au fost vehiculate zvonuri care indicau un posibil blat între PSD și PNL Constanța, tocmai pentru că Felix Stroe a intrat în lupta electorală. Scenariul prezentat este că PSD dorește să cedeze PNL-ului Consiliul Județean Constanța, în timp ce Primăria Constanța ar putea fi asigurată în continuare de Decebal Făgădău, printr-un noncombat din partea candidatului PNL, Vergil Chițac. Acest scenariu a fost însă demontat de Felix Stroe.

Mă bufnește râsul. Este o ciudățenie de care nu poți decât să râzi. Prin reducere la absurd, dacă ar fi vorba de așa ceva, înseamnă că BPJ și primarii PSD au hotărât în unanimitate să facă un blat cu PNL. Credeți că este posibil așa ceva? Noi nu avem nevoie să facem niciun blat, nici cu PNL, nici cu USR. Candidăm în mod onest, nu-i mințim pe oameni, pentru că nu suntem ipocriți și demagogi. Suntem convinși că avem șansa noastră substanțială de a câștiga. Pentru ce să facem un blat cu PNL? Haideți să ne gândim doar la modul în care PNL s-a exprimat despre persoana mea. Eu am folosit alți termeni, decenți și civilizați. Niciodată nu voi ieși public cu asemenea etichetări. Nu există niciun blat, vă spun cu tot respectul, nu există vreo înțelegere între PSD și PNL Constanța.”, a argumentat Stroe.

“Zilnic ne întâlnim cu alegătorii din câte trei localități“

Felix Stroe a mai anunțat că vor fi întâlniri zilnice cu alegătorii, respectând normele de distanțare și protecție. În acest fel, politicienii vor avea posibilitatea de a le explica cetățenilor ce lucruri au fost realizate în ultimii ani.

Ne vom întâlni cu alegătorii, de ce să nu facem asta? Pe această cale le mulțumesc celor care au hotărât, ne putem întâlni cu 50 de alegători în spații închise și 100 de alegători în spații deschise, cu respectarea normelor de distanțare și prevenție. Nu ne mai putem întâlni cu 500 de oameni deodată. Foarte bine, ne vom întâlni de 10 ori cu câte 50 de oameni. Ne vom întâlni de 5 ori cu câte 100 de persoane. În fiecare zi, ne întâlnim cu alegătorii din cel puțin 3 unități administrativ teritoriale. Cel mai important lucru este să te întâlnești cu oamenii, să îi privești în ochi și să le dai socoteală pentru ceea ce ai făcut. Când spun socoteală, nu mă refer neapărat la termenul negativ, pentru că noi ne mândrim cu ceea ce am făcut. Avem ce să le arătăm.“, a precizat Felix Stroe, președintele PSD Constanța.

”Am tot respectul pentru fiecare candidat”

Lupta pentru șefia Consiliului Județean Constanța va avea loc între 10 candidați, printre care se numără și Felix Stroe. Acesta a vorbit despre cum va arăta campania pentru aceste alegeri locale.

Sunt 9 contracandidați și am tot respectul pentru fiecare candidat. Fiecare partid și-a desemnat cel mai bun candidat și l-a aruncat în această importantă competiție electorală. Dacă spui un cuvânt de apreciere rezonabilă despre cineva, înseamnă că ești într-un blat cu el? Nu. Sunt oameni care au pregătire, care au studii, care au experiență în urma lor. Ca atare, eu respect toate cele nouă candidaturi, fără a fi într-un blat cu ele. Din punctul meu de vedere, cele mai multe lucruri bune făcute pentru cetățeni, pe care le putem aduce în atenția publică, sunt în căsuța Partidului Social Democrat și nu vom ezita să subliniem aceste realizări, fără să jignim sau să etichetăm celelalte candidaturi.“, a mai afirmat Felix Stroe.

“Am preluat o situație catastrofală, nu aveam bani pentru plata salariilor”

Dincolo de partea politică, Felix Stroe ocupă și postul de administrator al RAJA, pe care o descrie una dintre cele mai de succes companii din țară, aflată în top 10 companii cu atrageri de fonduri europene. Spune că a preluat compania într-o situație economică deplorabilă și a reușit să producă performanță prin organizare și disciplină.

Am preluat o situație catastrofală. Regia de apă era prezentă atunci în aproximativ jumătate din județul Constanța. Compania avea o datorie atunci 238 de miliarde de lei vechi, vorbind de cifrele care erau atunci. Către furnizorul de energie electrică, îmi aduc aminte, erau 62 de miliarde de lei vechi. Îmi aduc aminte că RENEL, actualul ENEL, ne opreau în fiecare zi furnizarea de energie electrică sperând în felul ăsta că se va achita datoria extraordinar de mare. Peste 64% din cifra de afaceri reprezentau facturi neîncasate. Este îngrozitor să nu încasezi peste două treimi din ce facturezi. În luna aprilie 2003, am fost în situația în care să nu avem bani pentru plata salariaților, o situație care nu s-a mai repetat niciodată.”, a explicat Stroe.

Felix Stroe a mai adăugat că a fost nevoie de organizare economică și financiară, RAJA fiind împărțită acum în opt entități, centre zonale, care își desfășoară activitatea ca o entitate independentă. Nu au personalitate juridică, dar aceste centre de costuri au toate structurile de personal, tehnic, juridic. “Există plan de producție, indicatori de performanță, redactează balanțe, care se integrează în situațile consolidate ale companiei și fiecare știe ce performanță trebuie să facă într-un an. La compania de apă se face videoconferință zilnic, nu se bate apa în piuă și se dezbat probleme concrete.”, a arătat directorul RAJA.

Ce spune directorul RAJA despre avarii

Dincolo de performanțele prezentate de Felix Stroe, constănțenii pot observa avarii apărute aproape zilnic, atât în municipiul Constanța, dar și în județ. Și în această privință, directorul RAJA spune că există îmbunătățiri semnificative. În anul 2003 erau peste 380 de avarii pe săptămână, iar în prezent sunt aproximativ 20 de avarii, vorbind strict de municipiul Constanța.

Bineînțeles că și cele 20 de avarii sunt multe și nu ne dorim să le avem, iar atitudinea noastră este să le reducem spre zero. Până în momentul în care nu vom realiza înlocuirea tuturor acestor mii de kilometri de conducte principale, nu vom putea vorbi de eliminarea totală a acestor avarii. Sistemul de apă și canalizare, care s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, are o vechime de 60-70 de ani. O conductă de oțel trebuie să stea în pământ maximum 20 de ani, este un standard. Când o astfel de conductă nu este schimbată, este foarte probabil să intervină avarii. Proprietarii sistemelor de apă și canalizare sunt primăriile, RAJA nu este proprietară de conducte de apă, de canalizare sau de stații de tratare. RAJA este administrator și trebuie să facă reparațiile curente. Când vorbim de investiții, trebuie să vorbim de o implicare puternică a comunelor, orașelor și municipiilor din județ. Avem probabil cel mai modern dispecerat din România, nu trebuie să neapărat să ne sesizeze cetățenii când apar avarii. Circa 28% din rețeaua de apă și canalizare, există un sistem de detecție automată.”, a mai adăugat Felix Stroe.

„Prețul la apă, la Constanța, ocupă locul 12 la nivel național“

În anii de după aderarea la Uniunea Europeană, RAJA a accesat peste un miliard de euro, bani din fonduri europene care au fost investiți în sistemul de apă și canalizare. Există cetățeni care se arată în continuare nemulțumiți de prețul apei, pe care-l consideră unul ridicat.

Nu știu cât de mult este o chestiune care să fie generată în mod obiectiv de piață, cât este generată de politicieni, care, o dată la patru ani vin cu aspecte negative, neavând proiecte proprii. În fiecare ciclu electoral apare ideea că avem cel mai mare preț la apă. Nu este adevărat. Prețul nu este stabilit de operatorul de apă. În România sunt 45 de operatori regionali care furnizează peste 96% din apa care se consumă. Dintre cei 45 de operatori, suntem pe locul 12, în ceea ce privește apa. Dacă discutăm de primele 26 de locuri, operatorii sunt la o diferență de câțiva bănuți. 4,91 de lei, prețul la apă cu care ne situăm pe locul 12 în România. Un cetățean în România consumă zilnic 128 de litri de apă, adică 3,9 metri cubi de apă pe lună, pentru toate utilitățile. 4 metri cubi de apă înseamnă nici 18 lei.”, a mai explicat directorul RAJA.

CMF 21200019

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367