REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Femeia lovită şi abandonată pe trecerea de pietoni e cetăţean SUA

Femeia lovită şi abandonată pe trecerea de pietoni e cetăţean SUA

Replica API 20 octombrie 2014 | 01:03 271

Poliţia caută, din 27 septembrie, un Audi argintiu care e de negăsit

Poliţia caută, din 27 septembrie, un Audi argintiu care e de negăsit

Familia Matără este stabilită de 32 de ani în California, însă nu a uitat locul de unde a plecat, revenind la un anumit interval de timp în scurte vacanţe. Aşa s-a întâmplat şi anul acesta, numai că perioada s-a prelungit cu mult şi asta din pricina unui accident rutier, petrecut pe 27 septembrie, când Elisabeta Matără a fost lovită pe trecerea de pietoni, de un individ care a fugit de la locul faptei. În plus, femeia este oripilată de condiţiile din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa: „Aveam traumatisme la nivelul mâinilor şi nu-mi dădeau să beau apă dacă nu le dădeam bani”.

Nenorocirea s-a petrecut pe 27 septembrie, când Elisabeta Matără, de 72 de ani, alături de soţ, s-a angajat în traversarea carosabilului, prin loc permis, pe bulevardul 1 Mai, fiind lovită de un autoturism al cărui şofer nici nu s-a sinchisit să încetinească măcar, mergând mai departe ca şi cum ar fi trecut peste cu totul altceva şi nu un om. Cei ce au asistat la scenele îngrozitoare au sunat la 112, la faţa locului ajungând cadrele medicale ale Ambulanţei, care au transportat victima la spital. De aici a început întreg calvarul. „A venit salvarea, m-a luat, m-a dus la spital, unde am stat două săptămâni, după care am venit acasă. Am coastele rupte, mâna, piciorul. Dar e mai bine acasă decât la spital, acolo unde am fost tratată precum ultimul om. Însă, problema cea mai gravă este aceea că trebuie să plec în America pentru o intervenţie chirurgicală la nivelul mâinii, dar nu am nimic la mână cu privire la accidentul rutier. Un act doveditor, orice, pentru că acolo mi se cere. La Medicina Legală mi s-a spus că trebuie să merg abia în ianuarie 2015. Nu înţeleg de ce mişcă atât de greu lucrurile aici… La Parchet s-au luat de noi că de ce ne tot ducem, că nu suntem numai noi acolo. Ni s-a spus să mergem acasă, şi dacă suntem din America nu suntem un caz aparte”, a declarat, pentru „Replica”, femeia accidentată, Elisabeta. Între timp, poliţiştii rutieri au demarat cercetările pentru a identifica şi găsi autoturismul marca Audi, de culoare argintie. În acest sens a fost organizată şi o conferinţă de presă, fiind luate la control toate service-urile auto şi audiaţi toţi martorii. Din nefericire, până în momentul de faţă, autorul accidentului nu a fost găsit. Familia Matără consideră că şi aici este ceva în neregulă. „Ni se spune să aşteptăm, nu se ia nici o măsură. Stau ţintuită la pat şi soţul meu umblă de la Poliţia Rutieră la Parchet şi retur, fără nici un rezultat. Ne simţim luaţi la mişto. Ne gândim, poate, că o fi cineva important şi se încearcă o muşamalizare. Dar nu pot să uit cum a dat peste mine şi apoi a accelerat şi a plecat cu o viteză mare, cred că avea peste 100 de km/h. Apoi nu mai ştiu, m-am trezit la spital. Mâna o am ruptă în trei locuri, în picior am tijă. Mâna cealaltă o pot folosi de vreo două zile, am fost cusută”, a mai spus femeia.

Şi soţul Elisabetei a fost lovit de o maşină în această perioadă

Cum un ghinion nu vine niciodată singur, şi soţul Elisabetei a fost implicat într-un accident rutier, tot pe bulevardul 1 Mai, la un interval de două săptămâni, pe 9 septembrie. Bărbatul ocolea zona în care se fac lucrări pe carosabil, moment în care a fost luat pe capota unei maşini. „Am cerut informaţii la Poliţie despre autorul accidentului şi nu mi s-au dat pentru că, spun ei, mă duc peste el şi îi pot face ceva. Eu ştiu că m-a lovit o femeie, pentru că a venit la mine şi mi-a zis că nu m-a văzut, dar ulterior apare că un bărbat, R. Constantin Gabrilel. Poate că ea nu avea carnet, nu ştiu, dar ceva se întâmplă. Nimeni nu mă ia în seamă, nu mi se dau detalii. Dar eu vreau să-l acţionez în judecată. Nimic. Nu mi se pare normal să nu mi se dea măcar un număr de reclamaţie, un act la mână. În America aşa se face, să ai dovada că eşti victima unui accident rutier, să poţi primi îngrijiri medicale. Nu după nu ştiu cât timp, ci imediat”, a spus Sevastian Matără. Recent a venit în Constanţa şi fiica celor doi, Angelica, pentru a-şi îngriji mama. „Mi-am lăsat serviciul, am lăsat tot, am dat lucrurile peste cap pentru a veni aici, pentru că lucrurile se mişcă foarte greu. Din păcate, totul este deplorabil”, a spus aceasta. Oamenii susţin că nu mai ştiu ce să facă şi încotro să meargă pentru a rezolva lucrurile. Trebuie să ajungă la Los Angeles pentru o intervenţie chirurgicală, iar acolo le trebuie un act care să dovedească faptul că Elisabeta a fost victima unui accident rutier. „Ei trebuie să ştie unde s-a petrecut accidentul, că poate s-a întâmplat chiar în America şi există suspiciuni, nu? Pentru că aici, la spitalul din Constanţa, au spus că nu îi pot face nimic la mână şi vrem să mergem acolo. Dar putem?”, a adăugat Angelica.

Condiţiile din Spitalul Judeţean, desprinse din filmele de groază

Pe lângă celelalte probleme cu care se confruntă familia Matără, un gust amar a venit şi din partea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. În cele două săptămâni cât a fost internată pe Secţia de Ortopedie, Elisabeta susţine că a fost un infern. „Nu mă aşteptam să fie ca în America, unde în spital te simţi ca la hotel şi personalul medical este numai pe lângă tine şi te întreabă dacă eşti bine, dacă ai nevoie de ceva. Dar măcar să fie condiţii omeneşti. Nu există aşa ceva. Nu mă puteam folosi de mâini şi nu-mi dădeau să beau apă pentru că, spuneau ele, au mulţi pacienţi. Cum le spuneam de bani, nu mai aveau pacienţi. Fără 10 lei nu se uitau la tine, puteai să mori. Ce să mai vorbim să-ţi pună plosca… După care, vedeam cum ştergea o pacientă în zonele intime şi venea la mine, punea mâna pe pai sau pe pastile. Şi le întrebam dacă s-au spălat pe mâini. Se enervau şi îmi spuneau: dar ce, dragă, dacă eşti din America eşti prinţesă?”, a relatat, cu dezgust, victima accidentului rutier din data de 27 septembrie. Fiica acesteia, Angelica, la rândul ei, susţine că a găsit în unitatea medicală o mizerie de nedescris. „Începând de la costumele acelea pe care te pun să le cumperi la intrare, care mi se par mai infecte decât orice. Şi oricum nu le poartă nimeni. O femeie care era cu mama în salon a venit cu o boală şi a contactat alta în spital, o bacterie la stomac, şi au ţinut-o numai pe antibiotice. Ne era teamă să nu ia şi mama o altă boală. Este incredibil ce e în spitalul acela. Nu am crezut până nu am văzut cu ochii mei. Apoi, când au adus-o acasă cu ambulanţa spitalului, nu avea cine s-o urce pe mama până la etaj. Am apelat la vecini. Serviciile medicale sunt de toată jena. Numai în spital să nu ajungi!”, a declarat Angelica. Aceasta susţie că i se pare toată situaţia ridicolă, mai ales plimbările dintre Poliţie şi Parchet, fără a primi vreun document, motiv pentru care va depune o plângere la Ambasadă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614