REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Femeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC

Femeile cu menstruație precoce au risc crescut de probleme cardiovasculare și de AVC

Replica API 22 ianuarie 2021 | 00:00 844

Studiile arată că femeile care au avut menstruație precoce (la o vârstă fragedă, adică în jur de 12 ani), au risc mai mare de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral (AVC).

Sursă foto: Shutterstock

Cercetătorii de la University of Western Australia au condus un studiu care a descoperit că femeile tinere, care au început să aibă foarte devreme menstruație și care de cele mai multe ori au un indice de masă corporală (IMC) mai mare sunt, de fapt, mai predispuse la a avea probleme cardiovasculare mai târziu, în timpul vieții, cum ar fi o boală de inima, un atac cerebral și diabet, citează doc.ro.

Peste 800 de femei tinere din cadrul unui studiu australian de cohorta - intitulat Western Australian Pregnancy Cohort (Raine) Study - au făcut parte din cercetarea publicată în revista PLOS ONE. Studiul acesta este unul dintre cele mai mari din lume și a urmat un grup de femei adulte tinere, pe tot parcursul vieții.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces în rândul femeilor din țările dezvoltate și s-a sugerat că originea acestor boli începe chiar de la o vârstă fragedă, iar acest lucru a stat la baza cercetării din Australia.

Autorul principal al studiului, dr. Chi Le-Ha, a declarat că a fost evident în urmă cercetării că debutul precoce al menstruației în cazul multor femei tinere și un IMC (indice de masă corporală) mare a avut drept rezultat faptul că multe dintre participante aveau simptome care ar putea duce la viitoare probleme metabolice.

"Participantele studiate aveau vârstele cuprinse între 17 și 20 de ani, iar noi am colectat datele de la ele începând de la vârstă de 8 ani și până în prezent. Vârstă medie la care participantele acestui studiu au început să aibă menstruație a fost 12,7 ani și am descoperit că, pentru fiecare an în care o participantă a avut prima menstruație mai târziu decât alte femei, a existat o reducere de 0,75 kg/m2 în indicele de masă corporală.", a spus dr. Le-Ha.

Autorul principal al studiului a mai spus că ar fi interesant că oamenii de știință să exploreze dacă există sau nu o corelație între femeile tinere care sunt supraponderale și au menstruație precoce și modul în care această menstruație la vârste fragede contribuie la un risc cardiovascular crescut.

Menținerea greutății optime este importantă

Profesorul Roger Hart, de la departamentul de obstetrică și ginecologie din cadrul University of Western Australia, a spus că cercetarea colegilor săi a demonstrat cât de important este că femeile tinere să își mențină o greutate normală, considerată sănătoasă, în primii ani ai vieții, pentru a se proteja de un posibil risc cardiovascular în viitor.

Ce trebuie să reținem din acest studiu, potrivit profesorului Roger Hart, este importantă acordată sănătății femeilor, încă de la o vârstă fragedă. Fetele care au menstruație la o vârstă fragedă, spune el, ar trebui să ceară sfatul unui medic și ar trebui că părinții să le ducă în mod regulat la medic, pentru a se asigura că fac suficientă mișcare și că au o dietă sănătoasă și echilibrată.

"Debutul menstruației la o vârstă fragedă nu ar trebui perceput, că atare, că o cauza a unei boli cardiovasculare ce debutează mai târziu, la vârstă adultă, ci este mai degrabă o reflectare a faptului că există niveluri mai mari de grăsime corporală în copilărie, care duc la debutul menstruațiilor la vârste mici și, în consecință, acest aspect ar trebui văzut că un potențial semnal de alarmă, pentru a aduce în discuție sănătatea femeii pe termen lung", a declarat profesorul Roger Hart.

El a mai subliniat că se știe foarte bine că pubertatea la fete are loc la o vârstă din ce în ce mai fragedă decât în trecut, "poate din cauza influențelor stilului de viață sau factorilor din mediul înconjurător, iar debutul precoce al pubertății este strâns legat de o paleta largă de boli cronice, care apar mai târziu, la vârstă adultă".

Un alt studiu, din 2018, a arătat rezultate similare: faptul că fetițele care au menstruație la o vârstă fragedă, înainte de 12 ani, este legat de un risc crescut de boli de inima și de accident vascular cerebral la vârstă adultă. Asta sugera o analiză a informațiilor obținute din studiul UK Biobank, publicat în jurnalul "Heart".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614