REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Femeile, mai afectate de anevrismele de aortă

Femeile, mai afectate de anevrismele de aortă

Replica API 11 noiembrie 2020 | 00:00 922

Femeile cu anevrisme de aortă abdominală răspund mai greu la tratamente decât bărbații, ceea ce ar trebui să conducă la îmbunătățirea considerabilă a tratamentului, după cum susțin cercetătorii britanici.

Anevrismul de aorta abdominală apare atunci când peretele aortei se subțiază și se dilată, aorta fiind cea mai mare arteră care transporta sângele de la inima spre restul organismului, trecând prin zona abdominală. Pacienții care suferă de această afecțiune riscă să sufere o ruptură care le poate pune viață în pericol.

Oamenii de știință au revizuit studiile internaționale desfășurate începând cu anul 2000 și au descoperit că femeile cu anevrism de aorta abdominală răspund mai greu la tratament decât bărbații în orice etapă a acestuia. Este puțîn probabil că femeilor să li se propună intervenția chirurgicală pentru a remedia problema, inclusiv chirurgia laparoscopică, care este asociată cu rezultate mai bune.

Tehnică laparoscopică, considerată minim invazivă, implică introducerea unei grefe sub formă de tub prin arteră femurală, pentru a repara arteră slăbită. Intervenția chirurgicală deschisă presupune o incizie la nivelul abdomenului pentru înlocuirea secțiunii dilatate a aortei cu o grefă sub formă de tub, după cum se menționează în notele de informare ale studiului.

„Rezultatele noastre arată că deși ratele mortalității privind această afecțiune s-au îmbunătățit în general, există o diferența imensă între rezultatele înregistrate în rândul bărbaților și cele în rândul femeilor” a precizat liderul echipei de cercetare, Janet Powell, profesor de chirurgie și oncologie la Imperial College London.

„Anevrismul de aorta abdominală este considerat în principal o afecțiune întâlnită mai ales la bărbați, prin urmare, modalitatea de gestionare a acesteia, de la screening-uri, la diagnostic și tratament, a fost dezvoltată cu precădere pentru aceștia. Studiul nostru demonstrează că acest lucru trebuie să se schimbe” susține această într-un comunicat de presă al colegiului.

Powell și colegii săi au revizuit mai multe studii. Mai puțin de o cincime dintre bărbați nu li s-a propus intervenția chirurgicală, față de o treime în cazul femeilor. Doar o treime dintre femei au fost considerate eligibile pentru chirurgia laparoscopică, față de jumătate dintre bărbați, au precizat cercetătorii.

Rată mortalității după 30 de zile de la intervenția laparoscopică a fost de 2,3% la femei și 1,4% la bărbați. Rată mortalității după 30 de zile de la intervenţia chirurgicală deschisă a fost de 5.4% la femei și 2.8% la bărbați, după cum a arătat analiză. Cercetările au fost publicate pe 25 aprilie în revista The Lancet.

Femeile tind să dezvolte anevrisme la o vârstă mai înaintată decât bărbații, iar aortele femeilor sunt mai înguste. Ambii factori pot influență decizia privind efectuarea intervenției chirurgicale și tipul intervenției potrivite, potrivit cercetătorilor.

Cu toate acestea, vârstă și condiția fizică nu sunt suficiente pentru explicarea diferențelor între rată mortalității la femei și rată mortalității la bărbați, au mai precizat oamenii de știință.

„Modalitatea de gestionare a anevrismului de aorta abdominală la femei are nevoie de îmbunătățiri urgențe. Trebuie să analizăm dacă dispozitivele folosite în chirurgia laparoscopică pot fi mai flexibile pentru că și femeile să beneficieze de această opțiune. De asemenea, este nevoie de mai multe grefe concepute pentru femei, care au aorte mai înguste, deoarece grefele disponibile în prezent au fost concepute pentru bărbați” a spus Powell, scrie doc.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108