REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° ConstanÈ›a Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
12.3° ConstanÈ›a MarÈ›i, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Femeile şi minorităţile sunt în continuare subreprezentate la Hollywood

Femeile şi minorităţile sunt în continuare subreprezentate la Hollywood

Replica API 23 februarie 2019 | 00:00 250

Femeile şi minorităţile etnice şi culturale rămân în mod semnificativ subreprezentate în industria cinematografică americană, în faţa sau în spatele camerei, în pofida unei uşoare îmbunătăţiri în ceea ce priveşte unele categorii profesionale, potrivit unui raport publicat joi, relatează vineri AFP.

Pentru al şaselea an consecutiv, Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a analizat 200 de filme lansate în 2017 şi 1.316 emisiuni de televiziune.

Raportul privind "diversitatea la Hollywood" analizează, de asemenea, gradul de ocupare în douăsprezece categorii profesionale în rândul femeilor şi a persoanelor considerate "non-albe" în Statele Unite, adică toţi cei care nu au o origine strict europeană (negri, asiatici, latino-americani, arabi, metişi etc.).

"În spatele sau în faţa camerei, progresele pentru persoanele de culoare şi femei rămân foarte marginale, dacă nu inexistente", arată autorii raportului.

Potrivit acestora, filmele cu afişe în care sunt menţionate minorităţi ('Crazy Rich Asians' sau 'Black Panther' de exemplu) au, în general, un succes comercial mai mare în comparaţie cu altele.

Potrivit studiului, publicat cu câteva zile înainte de ceremonia premiilor Oscar, proporţia actorilor proveniţi din "minorităţi" în rolurile principale a crescut de la 13,9% la 19,8% în 2017. Însă, este departe de a egala ponderea acestor minorităţi în rândul populaţiei americane, estimată la aproximativ 40%.

În cazul femeilor, situaţia este mai bună, cu 32,9% din rolurile principale (+2% faţă de 2016), dar paritatea este departe de a fi atinsă.

În această industrie, "sistemele de putere, dominate de factori de decizie albi şi de sex masculin, sunt greu de învins", a scris unul dintre autorii raportului, Ana-Christina Ramon.

Situaţia este mai favorabilă în cazul televiziunii, unde creşterea fenomenală a platformelor video la cerere, cum ar fi Netflix, Amazon şi Hulu, au sporit diversitatea.

"Îmbinarea între schimbările tehnologice şi cele demografice a creat un mediu care este acum bun pentru modificarea obiceiurilor în sectorul audiovizual", arată raportul, sperând că televiziunea va arăta calea pe care trebuie să o urmeze şi Hollywood-ul.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218