REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fenomen de SPERIAT în Constanța: copiii-infractori, din ce în ce mai violenți!

Fenomen de SPERIAT în Constanța: copiii-infractori, din ce în ce mai violenți!

Replica API 20 noiembrie 2017 | 09:40 387

Constanța se confruntă cu un fenomen îngrijorător: tot mai multe infracțiuni sunt comise de minori care nu răspund penal. Adică, de copii cu vârste până în 14 ani. Iar ceea ce este de-a dreptul alarmant și ar trebui să trezească din amorțire autoritățile, este că faptele comise de acești copii-infractori sunt din ce în ce mai violente. Soluția găsită de autorități: realizarea unui Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal. Este acest centru răspunsul la problemă sau oferă doar o „gură de aer”, scoțându-i din acțiune pe micii infractori, pentru o perioadă scurtă?

Vremurile când copiii furau câte o gumă de mestecat, o mașinuță sau o minge dintr-un magazin, de amuzament, au trecut de mult. Acum vreo zece ani, polițiștii se confruntau cu situații când puști crescuți mai mult pe stradă decât în familie spărgeau geamurile magazinelor pentru a fura câteva pachete de țigări sau de cafea, la îndemnul celor mai mari cu care umblau. Mai mult dădeau bătăi de cap comercianților și polițiștilor, decât să fie periculoși. Astăzi, însă, copiii-infractori au ajuns să intre peste oameni în case și să le dea în cap dacă sunt descoperiți. Atacă femei pe stradă, le pun la pământ și le lovesc fără milă, totul pentru un lănțișor de aur. Sau bagă cuțitul în alți copii, pe stradă, pentru o minge – de exemplu, cum spun oamenii legii că au făcut doi puști, Mocai M. și Maxum I., ambii de 13 ani, „campioni” în fapte penale.

26 de copii care nu au încă 14 ani „terorizează” Constanța

Potrivit datelor furnizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, anul acesta 26 de minori au săvârșit fapte penale, dar nu răspund penal.

„De la începutul anului și până în prezent la DGASPC Constanța a fost înregistrat un număr de 26 de cazuri de copii care au săvârșit fapte penale și nu răspund penal. Facem precizarea că acești copii au săvârșit fapte penale în timp ce se aflau în familia naturală. În funcție de gravitatea faptei și de rezultatul anchetei sociale, pentru 13 din aceste cazuri a fost stabilită măsura de protecție specială – supraveghere specializată în condițiile prevederilor art.59 lit c , art. 65 alin 1,art. 71 alin 1 și 2 , art. 84 alin 1, 2, 3 și art. 85 alin 1 din Legea 272/2004 republicată, de către Comisia pentru Protecția Copilului Constanța. Pentru un număr de cinci cazuri au fost efectuate demersuri la instanță (la Tribunalul Constanța) și a fost instituită măsura de protecție plasament într-un centru rezidențial. Pentru un caz, instanța a dispus respingerea cererii de plasament și menținerea copilului în familie. Șapte cazuri sunt în lucru.

Totodată menționat faptul că cinci dintre copii au fost șase luni în supraveghere specializată la domiciliu și au beneficiat de consiliere psihologică. În această perioadă, nu au mai săvârșit fapte penale.

De la începutul anului și până în prezent a fost înregistrat și un număr de 30 cazuri de minori cu vârste între 14-18 ani care au săvârșit fapte penale și răspund penal conform legislației în vigoare. În aceste cazuri, s-a dispus de către organele abilitate arest preventiv sau măsura privativă de libertate în centre specializate din cadrul Ministerului Public.

Privitor la copiii care au săvârșit fapte penale și care beneficiază de măsură de protecție specială plasament într-un centru din subordinea DGASPC vă aducem la cunoștință că au fost înregistrate un număr de patru cazuri de copii care au comis fapte penale și nu răspund penal. În toate aceste dosare D.G.A.S.P.C. s-a autosesizat, solicitând intervenția organelor competente.

În ceea ce privește dosarele penale în care sunt implicați beneficiari ai Adăpostului de zi și de noapte pentru copiii străzii facem precizarea că de serviciile acestui centru beneficiază o anumită categorie de copii, iar comportamentele antisociale pe care aceștia le manifestă au fost dobândite în mediul familial din care provin. Pentru rezolvarea unor situații deosebite și găsirea unei soluții urgente, DGASPC Constanța a solicitat instanței instituirea măsurilor de protecție specială - plasament pentru doi dintre copiii care au săvârșit fapte penale și nu răspund penal în cadrul Adăpostului. Precizăm că faptele comise nu au avut loc în perioada de găzduire”, ne-au comunicat reprezentanții DGASPC Constanța.

Copiii-infractori, mai periculoși decât adulții!

Polițiștii care instrumentează dosarele penale în care făptași sunt minori - și în special cei cu vârste sub 14 ani, care nu răspund penal - recunosc că sunt îngroziți. La audieri, în fața lor, au niște copii care nu arată nici cele mai elementare noțiuni de educație. Nu știu, de multe ori, nici câți ani au, când este ziua lor de naștere; nu înțeleg noțiuni de calculare a timpului, precum lunile anului și chiar dacă recunosc comiterea vreunei fapte, nu știu să spună dacă a trecut o lună sau o săptămână de la comiterea ei. Școala nu există pentru ei, iar acasă... este doar un loc pe unde mai dau din când în când. Iar aceste aspecte sunt cele mai banale.

Din păcate, spun anchetatorii, copiii aceștia nu arată nici cea mai mică urmă de remușcare, nici nu înțeleg sentimentul. Iar ce este cel mai grav, atrag atenția polițiștii, este faptul că în momentul comiterii faptei, nu știu și nu pot să își dozeze forța cu care acționează. Ca o paranteză, mai în glumă mai în serios, oamenii legii recunosc că ar prefera să aibă fapte comise de adulți, care înțeleg diferența dintre furt și tâlhărie, știu că în primul caz riscă o pedeapsă mai mică, așa că își dozează forța atunci când atacă, de exemplu, o femeie. Minorii infractori nu o fac și, tocmai de aceea, spun oamenii legii, sunt mai periculoși.

Și, cu toate acestea, tocmai în cazul acestor infractori, oamenii legii spun că sunt legați de mâini. Nu au împlinit vârsta de 14 ani, nu răspund penal, deci nu pot fi duși în fața instanței de judecată și nici instituționalizați în centrele de reeducare a minorilor și tinerilor (fostele școli de corecție). Pentru ei sunt necesare alte măsuri. În primul rând, „extragerea” lor din mediul familial.

Se caută o clădire unde să fie instituționalizați minorii

Anul acesta, autoritățile au început procedurile pentru realizarea, în municipiul Constanța, a unui Centru de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal.

Primul pas a fost făcut, în luna august a.c., și anume Consiliul Județean Constanța a adoptat Hotărârea nr. 211, în ședința din 25.08.2017, privind înființarea acestui centru și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare al acestuia. Potrivit hotărârii respective, centrul va fi în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța. La această oră, potrivit reprezentanților DGASPC Constanța, nu s-a stabilit unde anume va funcționa centrul pentru copiii-infractori cu vârste sub 14 ani. Din informațiile noastre, o variantă luată în calcul în urmă cu câteva luni era realizarea centrului în clădirea de pe strada Decebal, unde funcționează Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii. În prezent, însă, DGASPC Constanța ne-a comunicat că „se caută o locație adecvată pentru funcționarea unui astfel de serviciu”.

Centrul va avea 20 de locuri, iar minorii vor putea fi instituționalizați pentru o perioadă între șase luni și un an, timp în care vor primi consiliere psihologică și vor fi sprijiniți în reintegrarea socială.

„Având în vedere prevederile legislației în vigoare, respectiv Legea 272/2004 și Ordinul 21/2004, centrul va fi organizat ca serviciu de tip rezidenţial având ca și scop orientarea, supravegherea şi sprijinirea reintegrării sociale a copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal.

Beneficiarii acestor servicii specializate sunt copiii care au săvârşit o faptă penală şi nu au împlinit vârsta de 14 ani, precum și copiii cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani pentru care organele competente au stabilit că nu au săvârşit fapta penală cu discernământ. În cadrul centrului se va acorda asistenţă socio-psiho-educativă, îngrijire şi recuperare. Serviciile rezidenţiale vor fi asigurate pentru o perioadă cuprinsă între șase luni şi un an. În această perioadă se derulează programe de reinserţie, consiliere psihosocială şi suport emoţional”, ne-au precizat reprezentanții DGASPC Constanța.

Centrul va avea pază și supraveghere video

Rămâne de văzut, însă, dacă instituționalizarea în acest centru se va dovedi o soluție eficientă. În primul rând, nu de puține ori, copiii cu probleme, care au comis infracțiuni, au fugit din Adăpostul de zi și de noapte sau din centrele de plasament ale direcției. De fiecare dată, răspunsul direcției a fost: centrele de plasament nu sunt închisori! Drept pentru care, principala întrebare adresată DGASPC Constanța a vizat acest aspect: minorii vor putea să fugă, din respectivul centru, când vor dori?

„Facem precizarea că acest centru va avea sistem de supraveghere video-audio care va fi amplasat la cel care va asigura paza. Accesul în centru se va face doar pe baza de cartelă. Ușile și ferestrele vor fi securizate, astfel încât să se evite pe cât posibil accidentarea beneficiarilor. La intrare va exista pază umană”, a precizat conducerea direcției.

Sunt șase luni suficiente pentru ca minorii să învețe să nu mai fure?

Un alt aspect ce trebuie remarcat este perioada de instituționalizare. Sunt suficiente cele șase luni în care copiii-infractori vor fi „găzduiți” în centrul de orientare?

„Legislația în vigoare prevede ca măsură de protecție specială, pentru copilul care a săvârșit o faptă penală și nu răspunde penal, supravegherea specializată.

Doar în cazurile prevăzute de art 85 din Legea 272/2004, „în care fapta prevăzută de legea penală, săvârşită de copilul care nu răspunde penal, prezintă un grad ridicat de pericol social, precum şi în cazul în care copilul pentru care s-au stabilit măsurile prevăzute la art. 85 săvârşeşte în continuare fapte penale, comisia pentru protecţia copilului sau, după caz, instanţa judecătorească dispune, pe perioadă determinată, plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidenţial specializat”.

Măsura plasamentului are caracter temporar, fiecare caz are particularitățile sale. Această măsură de protecție specială se instituie în condițiile prevederilor legale respectiv Legii nr 272/2004 și Ordinului 21/2004

Menționăm că legiuitorul, prin dispozițiile art. 87 din legea 272/2004 interzice „să se dea publicităţii orice date referitoare la săvârşirea de fapte penale de către copilul care nu răspunde penal, inclusiv date privitoare la persoana acestuia”, ne-a comunicat DGASPC Constanța. Altfel spus, atât prevede legea, între șase luni și un an de instituționalizare a copiilor care nu răspund penal. Și nu în cazul tuturor copiilor cu vârste sub 14 ani care comit infracțiuni! Prima măsură prin care se intervine rămâne supravegherea specializată. Adică minorul rămâne în mediul său, se realizează anchete sociale la domiciliu și consiliere psihologică. În acest mod, am putea remarca, se intervine și în prezent.

Ce se întâmplă când se întorc acasă?

Dar după cele șase luni sau după un an în cadrul centrului, oare este benefică reintegrarea lor în familie, având în vedere că, din start, s-a dovedit că influența mediului a fost una negativă? Și la această întrebare, reprezentanții Protecția Copilului Constanța arată spre lege: legea din țara noastră pune accent pe integrarea copilului, chiar și în astfel de cazuri, în familie, nu pe îndepărtarea de ea. Mai mult, subliniază reprezentanții direcției, o rezolvare reală a fenomenului infracțional în rândul minorilor nu este îndepărtarea copiilor din mediul în care au crescut, ci este necesar să se intervină asupra mediului, familial și social, de către comunitățile locale.

„Având în vedere prevederile Legii 272/2014, măsura de protecție specială plasamentul este o măsură cu caracter temporar și prevederile art. 88 (1): ”Pe toată durata aplicării măsurilor destinate copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal, vor fi asigurate servicii specializate, pentru a-i asista pe copii în procesul de reintegrare în societate.”

Reintegrarea socială a copilului reprezintă un proces de intervenție recuperativă destinată acestor categorii de copii, o prioritate și necesită activități și metode de lucru specifice, integrate într-un demers recuperativ adaptat particularităților psihosomatice și nevoilor de dezvoltare personală.

Precizăm că la cunoștința DGASPC Constanța ajung cazurile de copii care săvârșesc fapte penale și nu răspund penal semnalate de către Poliție. În fapt, intervenția noastră specializată tratează doar efectul unor cauze care trebuiesc abordate prin intermediul derulării unor programe de intervenție la nivel comunitar, în școli, în mediul din care provin, această responsabilitate revenind comunitățile locale.

Considerăm că la nivel local ar trebui intesificate campaniile de prevenire a delicvenței juvenile, derularea de activități educative pentru copiii școlari, în scopul prevenirii comportamentelor agresive și antisociale”, au concluzionat reprezentanții DGASPC Constanța.

Este acest centru o soluție pentru stoparea fenomenului copiilor-infractori?

Oricum, mai e cale lungă până când va deveni funcțional Centrul de orientare, supraveghere și sprijinire a reintegrării sociale a copilului care a săvârșit fapte penale și nu răspunde penal. Iar în contextul actual, legislativ și social, acest centru nu pare să fie un răspuns pe termen lung, care să ducă la stoparea fenomenului copiilor - infractori. Doar oferă o „gură de aer”, scoțându-i din acțiune, pentru câteva luni, pe cei care au comis fapte. Dar din urma lor vor veni alții, plus ei se vor întoarce în mediul familial și nimic nu îi va opri să nu se întoarcă și la vechile obiceiuri.

Într-o ediție viitoare, vom reveni asupra subiectului, prezentând opinia unui psiholog constănțean privind unde și cum trebuie intervenit, în cazul acestor minori care comit fapte penale.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
In batatura
1
0
Bani cheltuiti in zadar
3
0
Comit fapte penale pentru ca asa au vazut in casa la parintii lor.Asa i-a invatat mamica si taticul lor.
3
0
bataia nu este solutia, crearea conditiilor de trai decent, posibilitatea parintilor in asi gasi un loc de munca de pe urma caruia sa fie capabili in asi intretine familia? Atata timp cat in tara asta se fura in haita , in baza legilor date de ei ptr ei, acesti copii sunt niste suflete nevinovate, este modul lor de a reusi in ceea ce isi propun. Daca aveau o familie instarita , capabila sa le asigure un trai , cat de cat, normal, nu ar fi recurs la asa ceva. De ce intotdeauna invocati bataia?
1
2
Nu mai bine imi trimit eu nevasta la produs si stau linistit!?
2
1
Intr-adevar la acea varsta,niste batai crancene si mai ales sistematice au proprietati curative si chiar pot salva acei copii de la a deveni viitori puscariasi.Inca frica de durerea caftelii ii poate tine departe de infractiuni. Dupa o anumita varsta e prea tarziu,ei se dezumanizeaza total .
6
0
Trebuie calcati in picioare Dat cu masina peste ei Ati inmultit tiganii
8
1
Dumnezeii pirandelor lor de ciori borate!!!
14
0
Mircea ai perfecta dreptate!
7
0
Oameni bunii creatii conditii ca pe timpu lu nea nicu sa tremurie cand aud d puscarie . . . si munca obligatorie fiecare dupa gradu d sanatate . e bine la puscarie prea bine ..
18
0
Organizata o brigada si batuti pana se caca pe ei. Astia sunt criminalii de maine!!! Animalele inteleg doar de frica
26
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218