REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fenomenul "alimentezi şi fugi", pe cale de dispariţie la Constanţa

Fenomenul "alimentezi şi fugi", pe cale de dispariţie la Constanţa

Replica API 29 iulie 2013 | 00:00 121

"Texanele" s-au cuminţit

"Texanele" s-au cuminţit

"Facem plinul şi pe aici ne e drumul"- era metoda prin care anumiţi şoferi alegeau să-şi alimenteze autoturismele cu carburant, motiv pentru care staţiile Peco suflă acum şi în iaurt. Spre exemplu, în Kilometrul 5, o singură pompă de alimentare este lăsată funcţională pe timp de noapte, tocmai în ideea de a ocoli aceste evenimente. Cine sunt autorii? Băieţaşii cu texane, spun benzinarii. Însă, potrivit oamenilor legii, aceste sesizări s-au rărit de când a fost întocmită baza de date cu autoturismele înmatriculare în ţara vecină, în Bulgaria.

În anii trecuţi, Constanţa fusese acaparată de un mare eveniment: maşinile înmatriculate în Bulgaria. Cum suntem vecini, constănţenii apelau la această strategie, dovedindu-se, spun ei, mai ieftină. Însă, cum un lucru bun nu vine niciodată singur, au început să se strecoare infracţiunile, ce-şi găsiseră un adevărat paravan în respectivele autoturisme. Una dintre acestea a fost pe cale chiar să provoace un fenomen de proporţii, şi anume alimentarea cu carburant "în sistem moca". Care era procedura? Foarte simplă. "Texanele" mergeau la staţiile Peco, alimentau şi... atât. Plecau, demarau în trombă. Camerele de supraveghere? La locul lor, normal, dar cine putea identifica un astfel de autovehicul, care nu era în nici o bază de date? Potrivit poliţiştilor, anul trecut s-au confruntat cu astfel de cazuri, cu reclamaţii din partea angajaţilor Peco. Pe unii şoferi au reuşit să-i prindă, pe alţii nu. "Anul trecut am avut astfel de sesizări. Alimentau şi nu mai plăteau, fugeau. Pe unii dintre ei chiar am reuşit să-i prindem. Spuneau că au uitat, că nu ştiu ce...", au declarat, pentru "Replica", poliţiştii constănţeni. Însă, acum lucrurile s-au mai calmat, astfel de cazuri devenind extreme de rare. Cauza a fost reprezentantă de baza de date întocmită de Serviciul Rutier, care la începutul anului curent însuma cam 5.000 de autoturisme (cu numere bulgăreşti), aici referindu-ne la Constanţa. Mai exact, aceste autoturisme erau trase pe dreapta, poliţiştii introducând în baza de date numele şoferului, adresa şi indiciile legate de maşină. Când "băieţaşii" puşi pe furat carburant şi-au dat seama că pot fi identificaţi, au lăsat-o mai moale. Chiar şi aşa, angajaţii staţiilor Peco au rămas cu un gând amar şi acum suflă şi în iaurt. Spre exemplu, staţia din cartierul constănţean Kilometrul 5 blochează, pe timp de noapte, aproape toate pompele de alimentare, lăsând liberă doar una. Întrebat de ce se întâmplă asta, angajatul din zonă a răspuns: "Să nu mai vină ăştia cu maşini de Bulgaria, să alimenteze şi să fugă. Rămân mai puţine pompe şi le putem supraveghea uşor". De partea cealaltă, poliţiştii spun că nu au mai primit asemenea sesizări. "Nu cred că a fost vorba de un fenomen, doar anul trecut a fost o mică perioadă când au explodat sesizările. Însă, cel puţin în ultimele trei luni, chiar nu ne-am mai confruntat cu asemenea cazuri. De asemenea, şi reprezentanţii staţiilor Peco trebuie să fie mai atenţi şi să-şi ia toate măsurile de asigurare a zonei", au conchis poliţiştii constănţeni.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367