REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ferestre culturale ale Shanghai-ului

Ferestre culturale ale Shanghai-ului

Replica API 16 iulie 2016 | 00:56 386

Forum

Forum

Săptămâna trecută, s-a desfășurat la Shanghai cea de-a 8-a ediție a SILF (Shanghai International Library Forum), la care au fost prezenți peste 60 de delegați ai ”Windows of Shanghai”, din lume, alături de colegii lor din China.

În 2002, Biblioteca din Shanghai a inițiat, cu sprijin guvernamental, Programul ”Window of Shanghai”, prin care înființa centre de documentare în biblioteci, universități sau asociații de prietenie din lume, donând anual fiecărui centru sute de volume, în limbi de circulație internațională, care acoperă teme diverse: istorie, economie, mediu, politică, medicină, filosofie, culturăși civilizație. Shanghai a deschis astfel, spre lumea întreagă, ferestre pentru a împărtăși altor popoare cultura chinezăși pentru a îmbunătăți comunicareași relațiile de prietenie, contribuind la construirea unui altfel de model al diplomației publice.

În cei 14 ani au fost deschise, în mai multețări, 80 de astfel de ferestre (din care 14 în Europa), ele devenind o veritabilă platformă de prietenieși un model unic pentru schimburile culturale între Shanghaiși restul lumii.

Universitatea ”AndreiȘaguna” a devenit în 2008 ”Window of Shanghai”, alegerea locației având la bază mai multe argumente: Constanțași Shanghai sunt orașe înfrățite; Consulatul General al Chinei la Constanța, a nominalizat Universitatea ”AndreiȘaguna”, în anul 1999, ”pentru a derula programe cultural-științificeși a desfășura schimburi culturale între cele două orașe, în colaborare cu Shanghai Friendship Promotion Foundation”; la Universitatea ”AndreiȘaguna” funcționează, din anul 2000, o Asociație de Prietenie cu R.P. Chineză, care a inițiatși dezvoltat parteneriate academiceși culturaleși care organizează anual numeroase activități culturale dedicate Chinei;Universitatea ”AndreiȘaguna” a fost inclusă în programul vizitei la Constanța, în anul 2004, a Excelenței Sale Hu Jintao, Președintele R.P. China.

La Forumul 2016 ”Window of Shanghai” au fost abordate subiecte legate de dezvoltarea extraordinară a industriei informațieiși globalizarea dezvoltării bibliotecilor careși-au depășit de mult funcțiile tradiționale, integrându-se în viațași ritmul orașelor. Despre necesitatea dezvoltării mult mai rapide a bibliotecilor digitale a vorbit in plenul manifestarii domnul Han Yongjin, Directorul Bilbiotecii Naționale a Chinei, cu rang de vice-ministru. Valoroși cercetatori înștiințele informațieiși formatori de opinie ca Dona Scheeder (Anglia), Mogens Vestergaard (Danemarca), Colette McKenna (Irlanda), Colleen Cook (Canada), Juan Manuel Duran Juarez (Mexic)ș.a au adus în dezbatere teme interesante legate de noile sisteme integrate de biblioteci, managementul si evaluarea performanțelor, infrastructura pentru activitatea de cercetareși educație.

Prezent la manifestare, prof.univ.dr.Aurel Papari, președintele Universității ”AndreiȘaguna”și al filialei Asociației de Prietenie cu R.P.Chineză, a prezentat în lucrarea sa importanța programului pentru educaţia multiculturală, care, în contextul evenimentelor globale, se impune ca obiectiv principal al instituțiilor academice. Ignorarea sau aplicarea improprie a multiculturalismului atrage după sine aspecte negative de tipul orientarea monoculturală, marginalizarea, absenţa unor dialoguri semnificative între persoane diferite din punct de vedere social, etnic, cultural, stereotipii, etnocentrism, prejudecăţi, favoritism, discriminare, toate acestea reprezentând provocări serioase pentru societate. O cunoaştere corectă a strategiilor comunicării interculturale şi a multiculturalismului ar putea fi răspunsul la unele probleme pe care societatea postmodernă trebuie să le rezolve.

Programul Window of Shanghai își reafirmă astfel actualitateași viziunea de perspectivă, fiind nu doar o fereastră deschisă spre China, ci o fereastră deschisă spre lume prin interconectarea centrelor acestei rețele culturale mondiale. Digitalizarea programului îl transformă într-un centru de resurse pentru o societate democratică, având o responsabilitate specială faţă de diversitatea socială, faţă de diversitatea culturală şi faţă de valorile şi nevoile culturale, într-o instituţie care apără dreptul la cunoaştereși promovează valorile universale alături de cele naţionale/regionale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218