Fermierii din Dobrogea fierb! Ministerul Agriculturii... una zice și altceva semnează
Fermierii din Dobrogea fierb! Ministerul Agriculturii... una zice și altceva semnează
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGuvernul a aprobat un proiect ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant, în sumă totală de 300 de milioane de lei, acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022. Agricultorii sunt total nemulțumiți întrucât, în forma inițială, valoarea estimată era în jur de 870 de milioane de lei reprezentând despăgubiri de 1.000 de lei la hectar.
Guvernul a aprobat un proiect ordonanță de urgență prin care se prevede acordarea sub formă de grant, în sumă totală de 300 de milioane de lei, pentru culturile din primăvara anului 2022, care au fost foarte afectate de secetă. Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis faptul că ministerul Agriculturii una a prezentat în dezbatere publică, și alta este în cadrul ordonanței de urgență: „Noi ca asociație patronală reprezentativă la nivel de ramură a agriculturii în Dobrogea, ne-am manifestat consternarea față de forma finală a actului normativ care a suferit modificări față de forma care fusese supusă consultării publice. Inițial, valoarea estimată era undeva la 870 de milioane de lei, dar ar fi trebuit să reprezinte de fapt acordarea unei despăgubiri de 1.000 de lei la hectar, iar forma finală este de 300 de milioane de lei, ceea ce reprezintă un cuantum maxim de 335 de lei. Diminuată dramatic față de forma inițială, suma este insuficientă, nu acoperă efectele pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvară. Se acoperă în primul rând tardiv, pentru că a trecut peste un an de zile și în același timp nu ține cont de realitatea din piață. În toamna anului trecut costurile de producție au crescut enorm de mult, au fost dublate, chiar triplate, din cauza creșterii prețurilor la imput-urile agricole. Am și trimis un punct de vedere Guvernului României, prin care am solicitat să se aloce fonduri suplimentare pentru aceste despăgubiri la culturile de primăvară din anul 2022, astfel încât să se ajungă la 1.000 de lei la hectar, o sumă decentă care ar putea acoperi pierderile. Este greu și cu 1.000 de lei la hectar, dar cu 335 de lei este imposibil și vor fi fermieri care vor întâmpina greutăți de acum încolo în desfășurarea activității.”
Filipescu: „Așteptăm să vedem ce se întâmplă cu ministrul Agriculturii la rotativă”
„Noi suntem supărați că una s-a pus în dezbatere publică și am discutat la întâlnirile avute la Ministerul Agriculturii și altceva a ieșit în forma finală care a fost aprobată în ultima ședință de guvern. Este o sumă dezamăgitoare și astfel este și atitudinea oamenilor care una ne-au promis și alta au oferit. Noi așteptăm să vedem ce se întâmplă cu ministrul Agriculturii la rotativă, să vedem cu cine vom continua dialogul și avem 3 probleme mari pe ordinea de zi: aceste despăgubiri la cultura de primăvară, sumele care nu au fost alocate pentru pierderile din cauza tranzitului de mărfuri dinspre Ucraina și alocările pentru irigații, respectiv ghidurile de finanțare și crearea unor criterii transparente de alocare a banilor din fondurile europene pentru reabilitarea sistemului de irigații.” a mai adăugat vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
Programată la sfârșitul lunii mai, rotativa guvernamentală nu s-a mai făcut din cauza grevei generale pornite de către personalul din învățământ, iar fermierii așteaptă cu sufletul la gură schimbarea de la nivelului ministerului Agriculturii, fiind destul de dezamăgiți de prestația lui Petre Daea: „Sunt multe zvonuri. Pe noi ne interesează să fie un ministru care să înțeleagă fenomenul agriculturii, situația dificilă prin care trec agricultorii. Vedem că și în Dobrogea continuă să se manifeste seceta. Sunt zone în care cultura de grâu este sever afectată, nu știm dacă se va recolta o tonă la hectar în zonele centrale. Rămâne această mare provocare de alocare a banilor pentru reabilitarea sistemului de irigații, pentru că suntem într-o zonă de plină deșertificare.” a încheiat Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.