REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Fermierii se reunesc într-un nou protest, în Portul Constanța

Fermierii se reunesc într-un nou protest, în Portul Constanța

Victor ROTARU 2 aprilie 2023 | 00:00 3260

Fermierilor români le-a ajuns cuțitul la os, după nenumăratele ocazii în care au avut de suferit fie din cauza secetei, fie din cauza concurenței neloiale pe care o practică agricultorii din Ucraina, s-au decis să iasă la protest. Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a transmis faptul că pe 7 aprilie fermierii din toate județele vor ieși la protest, iar în Constanța protestul va avea loc în port.

Fermierii se reunesc intr-un nou protest, in Portul ConstantaFoto cu rol ilustrativ

După nenumăratele situații în care au fost lăsați de izbeliște atât de către ministerul Agriculturii dar și de către Uniunea Europeană, picătura care a umplut paharul fiind suma alocată din partea U.E., de 10 milioane de euro, reprezentând 1 euro/ hectar dacă ne raportăm la suprafața arabilă a României, acum agricultorii s-au decis să iasă la protest, Răzvan Filipescu, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat pentru Replica: „Suma alocată de 10 milioane de euro României a fost picătura care a umplut paharul cu nemulțumirile fermierilor. Noi, împreună cu alte 3 asociații profesionale la nivel național, dar și cu colegii din Bulgaria, cu care am dat un comunicat de presă comun, am decis să ieșim la protest. Ei au ieșit deja la protest pe 29, 30 și 31. În continuarea demersului, și noi, fermierii români vom organiza un protest în data de 7 aprilie la nivel național, în Portul Constanța, în vămi, dar și în celelalte județe ale țării. Noi am lansat un ultimatum autorităților, prin care am solicitat separarea fluxurilor de marfă din Ucraina, în vămi și în intrarea în Portul Constanța pentru a putea evita ambuteiajele dar și pentru a avea o monitorizare strictă a mărfurilor care intră pe piața românească, pentru că marfa care trebuia să fie doar în tranzit, să iasă din Portul Constanța, fiind lipsită de taxe și de controale fito-sanitare, a fost introdusă pe piața de consum și procesare în România. Asta a dus la o scădere a prețurilor, noi ca fermieri am intrat într-o competiție neloaială, cu o marfă care este produsă în condiții diferite. Noi trebuie să îndeplinim niște reglementări și niște condiții impuse de Comisa Europeană, pe când vecinii noștri nu fac același lucru. Noi nu avem o problemă să se tranziteze marfa, dar să nu se importe la noi pentru că sunt condiții diferite.

Fermierii se reunesc intr-un nou protest, in Portul ConstantaRăzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Prin România s-a exportat 60% din marfa provenită din Ucraina, noi am fost principala platformă logistică. Fermierii români s-au confruntat, pe lângă scăderile de prețuri cu ambuteiaje, cu lipsa mijloacelor de transport, creșterea prețurilor de transport, sunt foarte mulți fermieri, care neputând să ducă marfa, au fost nevoiți să o depoziteze. Acest lucru generând costuri suplimentare și din toate aceste lucruri, fermierul român a avut de suferit, și dacă trebuie compensat acest lucru, măcar să fie una echilibrată. Pe 30 martie am aflat că se va mai da un nou pachet la nivelul Uniunii Europene de 75 de milioane de euro, dar care se va împărți la mai multe țări, nu știm cum se vor împărți acești bani. Dacă se merge pe cei care au stocuri, va fi o mare discriminare pentru că nu le poți da numai celor ce au marfă în depozite azi, și cel care a vândut ieri sau acum o lună să nu primească nici un ban. Și oamenii ăștia au avut lipsuri, au avut de plătit leasinguri, rate, salarii, să-și înființeze noile culturi. S-au dat acele granturi în 2022 pentru zona de agri-food, care credem că pot fi preluate cu scopul de a proteja fermierul român și de a-l susține. Noi din toate aceste considerente vom ieși și vom protesta la nivel național pe 7 aprilie.” a mai transmis Răzvan Filipescu. 

Filipescu: Nu vrem să politizăm evenimentul

Protestele agricultorilor au loc deja în țara vecină, în Bulgaria, iar ministrul Agriculturii din Bulgaria a participat la acestea. Întrebat dacă la fel va proceda și Petre Daea, Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea a transmis: „Nu vrem să politizăm evenimentul, știm ce am cerut, am prezentat soluțiile, am avut dialog cu ministerul Agriculturii în această perioadă, dar pe noi ne interesează foarte mult măsurile. Nu mai credem în vorbe. Ne interesează faptele, să vedem ce se întâmplă cu fermierul român. Fapte, nu vorbe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in port unde care port protesteaza ?Constanta AGIGEA ZI LOCATIA SI ORA?
2
0
Vom trece la treburi serioase, daca vreti. Protestele de catifea organizate pana acum, la ce au folosit?? pentru cresterea prestigiului acestui asa zis negociator. Voi stiti cum il cheama. Acest guvern esuat v-a vandut in totalitate. Parca ajutam Ucraina la export, dar nu este asa. Cine a permis vanzarile neconforme in Romania?? DAEA E AICI . UN FOST SECURIST SI NU NUMAI, poate va ajuta cormoranii dupa lacul ficei lui. Traiasca Monstruoasa Coalitie !!!
2
0
Gata, ies vitele la proteste?
3
0
`Mafia este sus acolo cand a fost cu pesta porcina la fisu lu Dragnea a ajuns pana a vandut porci dupa a venit pesta.... asa si cu agricultura cei de sus au incasat banii grei si contracte la n***u....politia ii scotea din coloana pe uk sa intre in port pe cand romanu statea la coada cu orele mafia nu o sa moara niciodata o sa dispara o luna 2 si dupa iar apare
2
0
intrati acum pe ProTv , este emisuniea Romanai te iubesc , vedeti ce mafie este in agricultura ce smenuri pe milioane de euro se fac , iar ei ies in strada sa proteseze , HOTUL STRIGA HOTUL . ALOOOO , DNA , ANAF , POLITIE ECONOMICA, INTRATI IN EI SI FACETI CURATENIE , DE ASTA TARA ARE PRETURILE ASTEA ENORME LA ALIMENTE . FERMIERI EVAZIONISTI .
5
0
Cand nemtii de la Lidl si kaufland i a exterminat pe comerciantii romani, nimanui nu i a pasat, ba chiar cei care ies la protesc sunt clientii lor, asa ca... interesele Eu sunt iportante decat interesele romanilor
5
1
Acest protest este cel mai bun moment in care poti sa identifici milionarii evazionisti din romania , toti plang ca nu scot profit dar toti sunt super bogati . ANAF-ul , POLITIA ECONOMICA , treceti la actiune si identificati marea frauda care se face de catre acesti asa zisi fermieri care stau cu mana intinsa an de an pentru subventii si interventi ale guvernului in agricultura . Jud. Tulcea in special , fermierii de acolo sunt dezvoltatori imobiliari in Constanta si Mamaia dar asteapta subventii si ajutoare de la stat pentru recolte ca nu a plouat .
10
1
un neica nimeni care se baga in seama. seamana cu inchiderea minelor: subventii si bani de la stat. daca agricultura este pe butuci, ei sint primii responsabili. sa nu mai investeasca banii in cumpararea de terenuri agricole si imobliare, ci in agricultura. uite, eu nu mai vreau sa muncesc, vreau subventie de la stat. daca nu-i duce mintea decit a minti propietari de teren(cit este valoarea rentei pe Ha?), pe noi cu preturile destrabalate la produsele agricole, sa se lase de agricultura.
8
1
Lasatii ma sa protesteze caci oricum astia castiga cel mai putin din tot lantul asta care exista pana sa ajunga painea si celelalte produse agroalumentare pe masa romanilor,cand vorbim de castig primi si cel mai putin comparativ cu restul sunt ei agricultori,dupa care urmeaza cei care au depozite,dupa astia cei care produc painea si produsele de panificatie"care cu toate ca acum pretul graului este mai mic decat anul trecut ei au ramas cu preturile tot la nivelul maxim de anul trecut"si restul la fel nu doar astia cu panificatia,dupa care urmeaza magazinele care vand alimente caci de acolo cumparam toti si acolo se vad cel mai bine preturile la toate produsele agroalimentare.
6
1
Daaa nasol,nu se mai cumpara Bentayga sezonu asta,se ramane cu modelu de acum 2 ani de cand a fost seceta si saracii n-au incasat,da noroc cu banii de subventii ca si-au permis jante pe 22.Mai lasati-ne cu borfasii astia.Se plang toata ziua da nu investesc intr-un sistem de irigatii.
12
4
Au iesit gunoaiele sa protesteze, vor subventii din taxele mele pentru amante/vile/masini lux....SA VA DUCETI DRACULUI!
7
7
Spui fermier roman si tragi apa, cacati obositi, hoti ordinari, copii primarilor care au furat din acte pamantul satenilor.
9
9

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614