rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 13 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Fermierii solicită autorităţilor programe de investiţii în pieţe de desfacere pentru produsele româneşti

După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung în agricultură şi în industria alimentară din România, a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti, atrag atenţia asociaţiile şi producătorii de alimente, într-o scrisoare deschisă transmisă Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Semnatarii documentului susţin că autorităţile nu au nicio reacţie, "mai ales din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, instituţie în care, astăzi, pe lângă ministru activează nu mai puţîn de cinci secretari de stat".

"Agricultura românească traversează o perioadă foarte grea, pe fondul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, care se suprapune peste o secetă fără procent în ultimii 30 de ani. În ciuda apelurilor disperate făcute de fermieri şi reprezentanţii industriei alimentare, niciun Guvern, în afară de promisiuni, nu a luat cu adevărat măsuri concrete pentru a aduce agricultură la locul pe care îl merită. Agricultura României reprezintă baza aprovizionării cu materie primă pentru industria alimentară. Astăzi, când vorbim despre nevoile agriculturii, despre o criză a alimentelor la nivel mondial, marile schimbări pe care le cerem de peste 25 de ani nici nu sunt luate în consideraţie. Nimeni nu ne ascultă, nimeni nu doreşte un dialog constructiv atât de necesar celor două sectoare de activitate care pot produce hrană pentru populaţia României şi o cantitate mare pentru export (...) După 30 de ani de lipsă de viziune pe termen mediu şi lung, considerăm că a venit timpul pentru schimbarea orientării programelor de investiţii către generarea de pieţe de desfacere pentru produsele agroalimentare româneşti", avertizează cele opt asociaţii şi federaţii din domeniul agricol, semnatare ale scrisorii citate, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, în prezent, există terenuri agricole distruse de secetă sau scoase din circuit prin deciziile multor consilii ale primăriilor, "vândute ulterior dezvoltatorilor imobiliari".

"(...) vorbim despre lipsa sprijinului financiar, vorbim despre problemele fermierilor care cultivă plante tehnice sau ale legumicultorilor, despre cei care se ocupă de zootehnie, despre dezinteresul pentru refacerea sistemului de irigaţii. Nimeni nu face nimic, chiar dacă subvenţiile noastre sunt mai mici decât ale colegilor noştri fermieri din Germania, Franţa, Olanda etc., sau atunci când migraţia forţei de muncă în ţările vestice se face fără nicio protecţie. Cu toţii ne plângem despre existenţa acestor probleme în România şi, mai mult, despre absenţa unui program de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung, despre o intervenţie în situaţia de criză din acest an, de toate acestea fiind responsabilă întreagă clasa politică", se arată în apelul comun.

Grupul de Iniţiativă menţionează că apelul transmis autorităţilor cuprinde o parte importantă de măsuri ce trebuie discutate şi luate imediat, printre care se află: implicarea clasei politice într-o campanie pentru susţinerea producătorilor români în următorii ani; urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul porc; urgentarea finanţării înfiinţării fermelor de reproducţie în sectorul pasăre; acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol; continuarea reabilitării urgenţe a sistemelor de irigaţii şi punerea lor în funcţiune; aprobarea în regim de urgenţă a Legii Camerelor Agricole, precum şi acordarea de credite fără dobândă pentru materia primă şi salariile angajaţilor din industria alimentară.

De asemenea, se solicită modificarea în regim de urgenţă a Legii nr. 62/2011, republicată, Legea Dialogului Social, cu consultarea reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor de tip federativ. "Mediul privat nu mai poate avea reprezentativitate şi nu mai poate încheia Contracte Colective de Muncă, multe dintre prevederi fiind contradictorii, reprezentând motiv de refuz al negocierii drepturilor şi obligaţiilor angajaţilor", susţin asociaţiile de profil.

Reprezentanţii fermierilor apreciază că este nevoie de sprijinirea sectorului bovine de carne printr-un program naţional de înfiinţare a fermelor, cu predilecţie în zona de deal şi munte utilizând, în acest fel, cele aproape 4,5 milioane hectare de pajişti. În plus, în viziunea acestora, sprijinirea sectorului ovine pentru comercializare pe pieţele externe, inclusiv în viu şi finanţarea construirii unui abator de mare capacitate pentru exportul de carne în stare proaspătă reprezintă o altă măsură ce trebuie avută în vedere.

"Intervenţia Guvernului pentru a pune capăt abuzurilor practicate de supermarketuri. De exemplu, preţul cărnii de pasăre la poartă abatoarelor a scăzut cu 30%, dar această scădere nu se reflectă şi la raft în supermarket; Acordarea de sprijin financiar pentru micii fermieri din sectorul legumicol, în cuantum/valoare de 75% din valoarea preţului de cost al producţiei, în baza standardului de cost; Stimularea, în mod expres, a sectorului de legume protejate în sere şi solarii, atât pentru suprafeţele existente prin măsură de sprijin cuplat, cât şi prin investiţii pentru extinderea lor, în principal în formă asociativă; Stimularea suprafeţelor ce produc materii prime destinate industrializării, cu precădere pentru realizarea produselor din roşii", se arată în scrisoarea deschisă.

Pe lista măsurilor şi propunerilor se mai regăsesc: susţinerea producţiei interne de cartof pentru consum (ajunsă la sub 25.000 de hectare, în 2019), simplificarea legislaţiei referitoare la munca sezonieră, promovarea unei legi pentru stimularea angajării forţei de muncă în agricultură, acvacultură, silvicultură, industria alimentară şi cercetarea agricolă (inclusiv pentru zilieri), prin acordarea unui sprijin financiar angajatorilor de până la 35% din salariul mediu brut, în funcţie de calificare, respectiv stimularea producţiei de sfeclă de zahăr şi de zahăr realizate în ţară, pentru a reduce cheltuielile de valută cu importurile de zahăr.

"Implicarea întregii clase politice într-o campanie pentru susţinerea producătorilor români în următorii ani, trebuie să se materializeze prin promovarea unui Memorandum care să conţină măsuri pe termen scurt, mediu şi lung, cu buget alocat anual, cu termene rezonabile de realizare. Cu toţii gândim că nu se mai poate aşa şi dorim să tragem un semnal de alarmă, poate în cel mai dificil moment pentru agricultură şi industria alimentară românească. Credem că reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Guvernului şi chiar Preşedintele României, sunt acum convinşi că aceste probleme nu mai pot fi amânate. Solicităm că propunerile noastre să devină o prioritate naţională. Vrem ca acest program să fie agreat şi aprobat de întreagă clasa politică, creându-se astfel toate premisele pentru a produce alimente proaspete şi sănătoase pentru români şi pentru export", se notează în document.

Scrisoarea deschisă este semnată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti Agricole din România, Asociaţia Fermierilor din România, Federaţia Naţională a Cartofului din România, Organizaţia Interprofesională Naţională "PRODCOM Legume-Fructe" din România, Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România, Asociaţia Tinerilor Fermieri Olt şi Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin - AFISS.

Semnatarii documentului a fost transmis celor două Comisii pentru agricultură din Parlamentul României, Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi au solicitat o întâlnire cu ministrul Adrian Oros şi participarea ministrului Finanţelor Publice, pentru stabilirea unui calendar de reuniuni pe sectoare de activitate, în vederea finalizării programului "Viitorul agriculturii şi industriei alimentare româneşti".

luni, 1 iunie 2020440
Comentarii
mai mult...Economic
13 iul 00:00EconomicPreţul spot al energiei pe bursă a scăzut cu 20% în iunie 2020, faţă de anul precedent

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 146,7 lei pe MWh...231

13 iul 00:00EconomicFlorin Cîțu: Ne împrumutăm pentru a acoperi deficitul bugetar lăsat de PSD262
13 iul 00:00EconomicActivele fondurilor de pensii facultative au trecut de 2,56 miliarde de lei, la 29 mai 2020228
13 iul 00:00EconomicOficial grec: Prezentarea unui test COVID-19 negativ ar putea fi obligatorie şi pentru turiştii care vin cu chartere

Autorităţile elene discută posibilitatea introducerii obligativităţii prezentării unui test COVID-19 negativ şi...236

13 iul 00:00EconomicBCE anunţă că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate în anticamera zonei euro258
13 iul 00:00EconomicAbatorul de la Guetersloh, Germania, nu va mai utiliza muncitori subcontractori246
11 iul 00:00EconomicRata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care...505

11 iul 00:00EconomicMinisterul Finanţelor verifică de ce persoane care au beneficiat de şomaj tehnic nu figurează ca asiguraţi în sistem555
11 iul 00:00EconomicStatistică: Spor negativ accentuat al populaţiei României, în luna mai549
11 iul 00:00EconomicProdusele de igienă şi cosmetică, mălaiul şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în iunie

Produsele de igienă şi cosmetică, mălaiul şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în iunie faţă de luna...506

11 iul 17:13EconomicFMI avertizează că reducerea prea curând a cheltuielilor ar putea pune în pericol relansarea509
11 iul 17:17EconomicModificări la Codul Silvic: Vehiculele utilizate pentru comiterea de infracţiuni silvice vor fi confiscate782
Vremea
16.6°16.6° - 17.5° luni, 13 iulie 2020
ConstanțaUmiditate: 78%
Vânt: 9.33 m/s
Presiune: 1016 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
13 iul 00:00SportCraiova, victorie uriașă cu FCSB! Oltenii continuă drumul spre titlu

...480

13 iul 00:00SportImpresionant! Simona Halep a fost inclusă de revista Forbes într-un top select

Simona Halep, cea mai bună tenismenă a României, a fost inclusă în topul Forbes al celor mai influenți tineri sub...380

13 iul 00:00SportAthletic Bilbao a învins în deplasare Levante, scor 2-1, în LaLiga

Formaţia Athletic Bilbao a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 2-1, echipa Levante, într-un meci din etapa...268

13 iul 00:00SportTottenham a învins Arsenal Londra, scor 2-1, revenind de la 0-1

Formaţia Tottenham Hotspur a învins, duminică, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, echipa Arsenal Londra, într-un...273

Local
13 iul 20:48LocalUn avion a aterizat forțat în Delta Dunării

În dimineața zilei de 12 iulie a.c., un aparat de zbor de mici dimensiuni (în care se aflau 2 persoane, pilotul și...1211

13 iul 20:48LocalA ars o casă în Topraisar

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină duminică, 12 iulie, pentru a limita și lichida...579

13 iul 20:48LocalCovid-19 în România: 456 noi cazuri de îmbolnăvire

739

13 iul 20:48LocalRAZII în zonele aglomerate din Constanța

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, jandarmi, polițiști locali, precum...1071

13 iul 20:48LocalCoronavirus: 99 de persoane internate la Constanţa

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 542 de persoane...788

13 iul 20:49LocalCod GALBEN de ploi torențiale în Dobrogea

Județele Constanța și Tulcea se află sub cod galben de furtuni și ploi torențiale până luni, 13 iulie, ora...1894

13 iul 20:48LocalAccident cu victimă, la intrare în Mangalia

Pompierii din cadrul ISU "Dobrogea" au fost solicitați să intervină în urma unui accident între două autoturisme,...887

13 iul 20:48LocalCentrul Cora Brătianu, 'CĂLCAT' de POLIȚIȘTI și JANDARMI

Polițiștii constănțeni însoțiți de cei locali și jandarmi au verificat atât magazinul Cora, cât și cele din...2123

13 iul 20:48LocalDeblocare de ușă în Constanța

902

Politică
Interviuri
6 mai 00:26InterviuriPrefectul Niculescu: Din 605 carantinați la Constanța, 21 aveau Coronavirus! VIDEO

Prefectul George Niculescu, numit în funcție la finele lui 2019, a apucat vremuri greu încercate. Și ne referim la...4609

29 apr 00:26InterviuriProcurorul Teliceanu: dacă minți în adeverință, riști să te alegi cu ani grei de pușcărie! Video

Viorel Teliceanu este unul dintre cei mai tineri prim procurori din țară, el conducând, o bună perioadă de timp,...5876

14 apr 00:05InterviuriSorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar: NU se pune problema înghețării anului școlar! VIDEO

3840

Monden
13 iul 00:00MondenBrooklyn Beckham se căsătorește! Cine e iubita milionară a fiului cel mare al soților Beckham

Fiul cel mare al soților Beckham, Brooklyn, și-a găsit, se pare, aleasa inimii și a decis să o ducă în fața...401

13 iul 00:00MondenAishwarya Rai, fostă Miss World, infectată cu COVID-19. Socrul, soţul şi fiica ei au şi ei noul coronavirus

Trei generaţii ale uneia dintre cele mai faimoase familii de actori de la Bollywood sunt infectate cu COVID-19,...324

13 iul 00:00MondenCum reușește Sharon Stone să se mențină tânără

313

13 iul 00:00MondenDemi Moore și-a făcut biroul în baie. Și-a pus canapeaua lângă cadă să poată lucra în liniște

Demi Moore și-a șocat admiratorii după ce aceștia au descoperit că actrița de 57 de ani, care a jucat în filmul...349

13 iul 00:00MondenRobert De Niro: „Pandemia mă lasă fără bani”. Actorul susține că ajunge la sapă de lemn

Actorul de 76 de ani, Robert De Niro a recunoscut pentru NY Post că e afectat direct la buzunar de criza...404

13 iul 00:00MondenOperaţiunile de căutare a actriţei Naya Rivera, reluate duminică

285

Mapamond
13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Masca devine obligatorie în spaţiile publice închise în Croaţia

Croaţia a anunţat sâmbătă că purtatul măştii va deveni obligatoriu de săptămâna viitoare în majoritatea...244

13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Rusia raportează 6.611 noi infecţii

Rusia a raportat sâmbătă 6.611 noi cazuri de coronavirus, urcând bilanţul infecţiilor la nivel naţional la...245

13 iul 00:00MapamondBill Gates: Tratamentele pentru COVID-19, să ajungă la persoanele care au nevoie, nu la cei „care oferă mai mult“

262

13 iul 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia a depăşit pragul de 70.000 de morţi

Brazilia a depăşit pragul de 70.000 de morţi din cauza coronavirusului după ce a înregistrat vineri 1.214 decese...250

13 iul 00:00MapamondWashingtonul salută ancheta OMS privind originea coronavirusului în China

Statele Unite au salutat vineri ancheta lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra originilor...259

13 iul 00:00MapamondO eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie

272

Sănătate
13 iul 00:00SănătateCeaiul de fenicul: beneficii și mod de preparare

Ceaiul de fenicul are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Semințele de fenicul sunt folosite atât în scopuri...253

13 iul 18:02SănătateUleiul esențial de pin: beneficii și recomandări

Uleiul esențial de pin este obținut din acele de pin și are o mulțime de proprietăți curative, motiv pentru care...240

13 iul 00:00SănătateCum te ajută propolisul să ai o imunitate la cote maxime

264

13 iul 00:00SănătateBronșita: remedii naturale eficiente

Bronșită este o infecție la nivelul pasajelor bronhice, care transportă aer către plămâni. Această infecție...250

13 iul 18:40SănătateVârsta peste 35 de ani a mamei, cauza infertilității moderne

Vârsta este unul dintre factorii-cheie care prezic capacitatea de a concepe. O femeie atinge un vârf al fertilității...244

13 iul 00:00SănătateSubstanțe de care să ne ferim și care ne cresc colesterolul

Grăsimile trans sunt cele mai periculoase grăsimi pe care le putem consumă, din două motive: cresc nivelul de...311

13 iul 17:56SănătatePlante medicinale și alți aliați care au beneficii pentru imunitate

Sistemul imunitar, atunci când este expus la ceva care ar putea fi potențial dăunător, intră în acțiune,...255

13 iul 00:00SănătateStresul ocupațional, gestionat prin crearea limitei între serviciu și casă

Persoanele care au un loc de muncă foarte solicitant pot gestiona stresul profesional prin stabilirea unor limite clare...257

13 iul 00:00SănătateStudiu: Vitamina K, asociată cu o viață mai lungă

278

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT