REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fermierul Lămureanu vine în campania PNL cu gândul că va convinge un întreg judeţ să irige după un model unicat

Fermierul Lămureanu vine în campania PNL cu gândul că va convinge un întreg judeţ să irige după un model unicat

Replica API 14 aprilie 2016 | 00:31 942

„Cu ce să faci legume azi, când apa costă atât de mult, iar sistemul de irigaţii nu a mai existat în ultimii ani?”

„Cu ce să faci legume azi, când apa costă atât de mult, iar sistemul de irigaţii nu a mai existat în ultimii ani?”

Gheorghe Lămureanu

Partidul Naţional Liberal şi-a „adjudecat”, în echipa de campanie pentru judeţul Constanţa, un agricultor pe care cu greu reuşeşti să îl „urneşti” să vorbească despre politică. Cu toate că din start i s-a atras atenţia că urmează să se discute şi despre partid şi politică în cadrul unui interviu la care a acceptat să dea curs, Gheorghe Lămureanu a ţinut morţiş să spună despre cum vede el politica judeţului: dezvoltarea agriculturii, a sistemelor de irigaţii, a serelor care conduc automat la bunăstare, la turiştii care ar putea consuma produse lactate provenite din fermele locale ori fructe din livezile constănţene.

De altminteri, despre Lămureanu scria întreaga presă, anul trecut, că este fermierul care lucrează circa 1.400 de hectare de teren agricol pe malul mării, la Agigea, şi care, în premieră la noi în ţară, pentru a-şi iriga terenurile, a îndrăznit să investească o avere în prima staţie privată de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Este o investiţie despre care Lămureanu vorbeşte cu mândrie, adăugând că a avut inclusiv sprijinul colegilor de la PNL, care au înţeles că astfel de proiecte sunt necesare în judeţul Constanţa. La finalul interviului, pentru cei care deţin un petic de pîmânt, nu neapărat sute de hectare, şi au măcar un cais, piersic sau nectarin, Lămureanu are şi câteva sfaturi, oferite la solicitarea cotidianului „Replica” – despre ce este vorba puteţi urmări în interviul integral, la secţiunea VIDEO.

Reporter: Domnule Lămureanu, care mai sunt noutăţile de la dumneavoastră din comuna Agigea?

Gheorghe Lămureanu: Toate-n noi şi vechi sunt toate... Totuşi, comuna Agigea, ca şi un cartier al oraşului Constanţa, dar care este comună de sine stătătoare, cu o dezvoltare extraordinară în ultimii ani, a sărit de la 2 mii de locuitori la 12 mii de locuitori, iar problemele se înmulţesc. Chiar dacă la Agigea s-au realizat foarte multe lucruri, sunt încă multe de făcut, mai ales în sensul creşterii nivelului de trai al locuitorilor şi al confortului pe care îl cere o comună vecină oraşului Constanţa şi o comună de tranzit către litoralul din sudul judeţului Constanţa.

Rep.: Dumneavoastră vorbiţi acum în calitate de „opoziţie” în comună. Ştiu că PNL a desemnat un candidat la Primăria Agigea; dumneavoastră nu aţi dorit să candidaţi?

G.L.: Nu.

Rep.: De ce?

G.L.: Pentru că nu mai am nici vârsta necesară unui efort atât de mare la Primăria Agigea şi nu vreau în nici un fel să dezamăgesc locuitorii comunei, apucându-mă de o treabă pe care nu aş putea să o duc la bun sfârşit, având în vedere că am şi afacerea mea proprie, care este o afacere destul de grea.

Rep.: Pentru că aveţi această afacere, de dată relativ recentă aţi avut şi o inaugurare la care a fost prezent şi un ministru (staţie privată de pompare a apei din Canalul Dunăre-Marea Neagră – n.r.), de ce reveniţi în politică? De ce vă înhămaţi la această activitate?

G.I.: Nu, eu am fost dintotdeauna în politică, am fost membru simplu în Partidul Naţional Liberal. Tocmai realizarea acestei investiţii, chiar dacă este un unicat cu priză în Canalul Dunăre - Marea Neagră, n-aş vrea să rămână singulară. Avem şanse mari să realizăm alte câteva zeci de astfel de staţii pe malul canalului, care oferă o excelentă poziţie în cazul în care agricultorii se hotărăsc să se constituie în acele organizaţii ale udătorilor, şi care pot iriga fiecare câte 500- 1.000 de hectare.

Rep.: Este un proiect ambiţios al dumneavoastră la nivelul judeţului sau este o invitaţie către agricultori?

G.I.: Nu este numai proiectul meu, este şi proiectul Partidului Naţional Liberal, care vede într-un mod, aşa cum îi este şi numele – liberal situaţia, şi să nu rămânem doar la a cultiva grâu, porumb şi floarea soarelui în judeţul Constanţa, judeţ ce poate consuma, în lunile de vară, cu cei peste 400-500 de mii de turişti pe serie, atât legume, fructe, cât şi produse obişnuite, ca laptele sau carnea.

De ce să facem laptele la Timişoara şi să fie adus să fie consumat la Constanţa? Sau laptele care intră din import, ori legumele sau fructele din Turcia. Sunteţi mai tinerei, dar să ştiţi că judeţul Constanţa producea legume şi fructe nu numai pentru consumul propriu, ci şi pentru export, zeci de mii de tone. Gândiţi-vă la fermele de la Moşneni, Nazarcea, Agigea, Techirghiol, Costineşti, 23 August. Cu ce să faci legume azi, când apa costă atât de mult, iar sistemul de irigaţii nu a mai existat în ultimii ani?

INTERVIU INTEGRAL - VIDEO:

A.A.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367