REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Festivalul Antic Tomis-cel mai așteptat eveniment cultural-istoric al orașului Constanța

Festivalul Antic Tomis-cel mai așteptat eveniment cultural-istoric al orașului Constanța

Replica API 22 august 2016 | 01:09 696

Festivalul Antic Tomis, eveniment cultural-istoric major, organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral-Delta Dunării în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa, a ajuns anul acesta la a cincea ediţie.

Evenimentul se va desfăşura în perioada 26-28 august 2016 în Parcul Tăbăcărie din Constanţa, cu participarea dacilor, romanilor şi gladiatorilor de la asociaţiile de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Asociaţia Culturală Tomis (Constanţa), Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova (Iaşi) şi Geto-Dacii Sudcarpatici (Piteşti).

Evenimentul va demara vineri, 26 august, la ora 12.00, în Parcul Tăbăcărie cu ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, teatru pentru copii şi alte evenimente, urmate de parada trupelor militare şi civile pe traseul: Parcul Arheologic Constanta (intrarea de pe Bd. Ferdinand) – Prefectura Constanţa – Bd. Tomis – Statuia “Lupoaica” – Piaţa Ovidiu, începând cu ora 17.00. La ora 17.30 va avea loc Ceremonia de deschidere în Piaţa Ovidiu, iar la ora 19.00 Parcul Tăbăcărie va fi scena reconstituirii unei bătălii între daci şi romani.

În ziua a doua, sâmbătă, 27 august, de la ora 10.00 vizitatorii vor putea participa din nou la atelierele de reconstituire istorică din Parcul Tăbăcărie. Intre orele 15.00-16.00 va avea loc un spectacol de teatru pentru copii, urmat de demonstraţii tactice şi antrenamente militare cu public. La ora 19.30 se va desfăşura o paradă antică în staţiunea Mamaia, pe traseul Piaţeta Cazino – Piaţeta Perla. Pe scena din Piaţeta Perla vom avea pregatită o surpriză pentru public.

Ziua a treia, duminică, 28 august, va începe la ora 10:00, cu atelierele de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public. La ora 15.00 va avea loc ceremonia de închidere, după care se vor continua atelierele de reconstituire istorică, până la ora 21. Toate activităţile din ziua de duminică se vor desfăşura în Parcul Tăbăcărie.

„Pentru al 5-lea an la rând, readucem în lumină istoria antică a cetăţii Tomis, prin cel mai aşteptat şi iubit festival cultural al Constanţei, Festivalul Antic Tomis. A fost un proiect iniţiat şi propus de către Dan Frigioiu - agenţia de publicitate Groove Hour, pentru care am luptat să găsim finanţare şi să îl transformăm în realitate în 2012, atunci când ne-a fost propus. Nimeni până atunci nu îşi asumase realizarea unui asemenea eveniment istoric la Constanţa. Ma bucur nespus că am reusit să facem din acest Festival un eveniment care reuneşte zeci de mii de fani şi sustinători şi care atrage atât de multă simpatie şi interes din partea turiştilor şi constănţenilor. Pentru ultima dată, o readucem din legende şi istorie pe cea pe care Herodot, Iordannes, Voltaire, Shakespeare, Mircea Eliade, Mihai Eminescu şi alti istorici sau scriitori o evocă în paginile şi scrierile lor. In acest an, publicul are ocazia să îşi ia Rămas bun de la Tomiris, ea se întoarce în legendă şi lasă ca misiune, comunităţii oraşului şi conducătorilor săi, continuarea organizării Festivalului Antic Tomis, peste timp. Trebuie să învăţăm să ne cunoaştem şi preţuim istoria, pentru a ne putea construi viitorul. VIVAT TOMIS!”, a afirmat Corina Martin, Preşedinta Asociaţiei Litoral-Delta Dunării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367