REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° ConstanÈ›a Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° ConstanÈ›a Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Festivalul de la Cannes s-a deschis cu o intervenţie a preşedintelui ucrainean Zelenski

Festivalul de la Cannes s-a deschis cu o intervenţie a preşedintelui ucrainean Zelenski

Replica API 19 mai 2022 | 00:00 644

"Avem nevoie de un nou Chaplin care să demonstreze că cinema-ul nu este mut" în faţa războiului din Ucraina, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, intervenind de la Kiev într-un mesaj video la deschiderea, marţi seară, a celei de-a 75-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, transmite AFP.

"Vom continua să luptăm, nu avem altă opţiune (...) Sunt convins că +dictatorul+ va pierde", a declarat el în faţa elitei cinematografiei mondiale, referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin şi la filmul lui Charlie Chaplin, pe care l-a citat de mai multe ori.

Apariţia sa a stârnit surpriză în sală şi ovaţie din partea publicului, a constatat la faţa locului o jurnalistă de la AFP. Timp de aproape zece minute, preşedintele ucrainean a denunţat războiul Rusiei în Ucraina şi îndemnat lumea cinemaului să nu tacă.

"Cinematograful o să tacă ori o să vorbească despre asta?", a întrebat el, citează Agerpres.

"Avem nevoie de un nou Chaplin care să ne demonstreze astăzi că cinemaul nu este mut (...) Ura va dispărea în cele din urmă, dictatorii vor muri", a adăugat el, pe un ton serios.

La începutul lunii aprilie, Volodimir Zelenski a intervenit în timpul celei de-a 64-a ediţii a Premiilor Grammy, echivalentul Oscarului pentru muzica americană, pentru a cere sprijin în favoarea ţării sale.

Festivalul de Film de la Cannes, aflat la cea de-a 75 ediţie, a promis că Ucraina va fi "în mintea tuturor", anunţând în aprilie selecţia sa care include mai multe filme selecţionate.

Vor fi prezente două generaţii de cineaşti ucraineni, cu obişnuitul Serghei Lozniţa pentru 'The Natural History of Destruction', despre distrugerea oraşelor germane de către aliaţi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar şi tânărul Maksim Nakonechnyi pentru "Butterfly Vision" (Un certain regard).

De asemenea, în cadrul festivalului va fi proiectat "Mariupolis 2" al regizorului lituanian Mantas Kvedaravicius, în vârstă de 45 de ani, care a fost ucis în Mariupol, oraş ucrainean puternic bombardat de forţele ruse, în urmă cu aproape o lună, în timp ce lucra la această producţie. Logodnica lui, Hanna Bilobrova, care a finalizat proiectul, va prezenta acest film.

Festivalul a interzis prezenţa delegaţiilor oficiale ruse, însă va prezenta filmul "Tchaikovski's Wife" al regizorului rus Kirill Serebrennikov, exilat la Berlin, care a condamnat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina.

La începutul ceremoniei de deschidere de marţi seară, animată de actriţa Virginie Efira, s-a pus problema angajamentului în cinema: "Poate cinemaul să schimbe lumea? Nu e sigur. Dar ne poate bulversa percepţia. Ca urmare, lumea s-a schimbat cu adevărat (...) Cineaştii liberi, asta sărbătoreşte Festivalul de la Cannes.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102