REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
16.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fetele cu ADHD se comportă diferit de băieții cu aceeași tulburare

Fetele cu ADHD se comportă diferit de băieții cu aceeași tulburare

Replica API 22 iulie 2021 | 00:00 626

Modul în care se prezintă ADHD-ul la fete și băieți este similar în multe privințe, dar există câteva diferențe demne de remarcat. Oamenii de știință insistă ca părinții și profesorii să ia în serios această tulburare pentru ca și fetele afectate să primească tratament adecvat.

Sursă foto: Shutterstock

Deși multe persoane ar putea percepe tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) ca pe o problemă care afectează în special băieții, e bine de știut că se regăsește și la fete, însă modul în care se prezintă tulburarea la fete poate fi destul de diferit de modul în care se manifestă la băieți, scrie doc.ro.

Cel mai bine înțeles ca o tulburare persistentă, și uneori pe tot parcursul vieții, de neurodezvoltare, ADHD-ul include probleme cu menținerea atenției și a concentrării și comportamente hiperactive și impulsive. Tinerii cu ADHD variază considerabil în ceea ce privește comportamentul lor.

Un copil poate prezenta simptome de hiperactivitate-impulsivitate (de exemplu, agitație permanentă în bancă și părăsirea frecventă a locului în sala de clasă) sau neatenție (greșeli făcute din neglijență, probleme de concentrare în clasă, dificultăți în a-și păstra lucrurile în ordine), sau, cel mai frecvent, ambele. Și hiperconcentrarea, adică o fixare intensă asupra unei activități, poate fi un simptom de ADHD.

Desigur, aceste comportamente sunt frecvente în copilărie, în grade diferite. Diagnosticul se bazează pe simptomele care apar drept excesive pentru vârsta, nivelul de dezvoltare și mediul cultural al copilului - părinții din diferite culturi pot diferi în ceea ce privește clasificarea comportamentul copilului ca fiind hiperactiv sau normal.

Un diagnostic este necesar numai dacă există dovezi clare că simptomele afectează funcționarea în mai multe domenii de viață, cum ar fi la școală, acasă și cu prietenii.

Cum arată ADHD-ul la fete?

Cercetătorii au început studieze mai în amănunt și expresia ADHD-ului la fete. Modul în care această tulburare se prezintă la fete și la băieți este similar în multe privințe, dar există câteva diferențe remarcabile. Cel mai important, în timp ce simptomele de hiperactivitate-impulsivitate sunt prezente la ambele sexe (cu unele studii care arată mai multă hiperactivitate la băieți), simptomele de neatenție, care pot fi mai ușor de trecut cu vederea, sunt observate mai frecvent la fete.

Mai mult, și debutul simptomelor ADHD-ului poate diferi în funcție de sex. Simptomele hiperactivității tind să apară devreme în viața copilului. În schimb, lipsa de atenție are un debut mai târziu. Așadar, fetele cu ADHD pot rămâne adesea neobservate și nediagnosticate până când cerințele academice cresc, de regulă la sfârșitul școlii generale.

Fetele cu ADHD au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta depresie și anxietate decât băieții. Dacă depresia și anxietatea apar în același timp cu această tulburare, ADHD-ul poate fi mai dificil de diagnosticat.

O serie de mecanisme posibile au fost implicate în diferența în expresia ADHD între sexe, de la modificări hormonale, la diferențe cognitive, la factori sociali, însă este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege cu adevărat motivele care stau la baza disparității. Probabil și din cauza acestor diferențe comportamentale, de două ori mai mulți băieți decât fete sunt diagnosticați cu ADHD. Disparitatea în prevalență poate fi rezultatul faptului că ADHD-ul este văzut istoric ca o tulburare de sex masculin.

Există unele sugestii cum că actualul cadru de diagnostic, dezvoltat pe eșantioane dominate de bărbați, este inadecvat pentru fete și de aceea mai mulți băieți decât fete primesc un diagnostic. Unii cercetători au sugerat că pragurile de simptome pentru diagnostic la fete ar trebui modificate.

Există expresii feminine de hiperactivitate-impulsivitate (de exemplu, sentimente interne de neliniște) care ar putea fi adăugate la criteriile de diagnostic? Ar trebui să existe limite specifice sexului pentru criteriile actuale (de exemplu, un prag mai mic pentru hiperactivitate pentru fete)? Iată întrebări care au nevoie de răspunsuri.

Foarte important, mulți părinți și profesori, dacă sunt întrebați despre persoane cu ADHD, spun mai degrabă că bănuiesc anumiți băieți care perturbă liniștea la ore sau nu sunt atenți la predare că ar putea avea ADHD. Cercetările arată că, chiar și atunci când elevii prezintă niveluri echivalente de deficiență, mai mulți băieți decât fete sunt duși la medic pentru a li se recomanda tratamente pentru ADHD.

Semne ale ADHD-ului la fete

O fată ar putea avea ADHD dacă bifează mai multe dintre comportamentele de mai jos:

face greșeli din neglijență

pare că nu este atentă la ce se întâmplă în jur și „visează cu ochii deschiși”

nu acordă o atenție deosebită detaliilor

are dificultăți în a rămâne concentrată în clasă, pe lectură, la teme sau în timpul conversațiilor

nu pare să asculte atentă când cineva vrea să îi spună ceva

are dificultăți în organizarea materialelor de studiu și a sarcinilor de la școală și de acasă

este reticentă când trebuie să se angajeze în sarcini care necesită efort mental (cum ar fi temele)

pierde adesea lucruri (chei, penar, umbrelă etc.)

uită să facă diverse activități zilnice și trebuie să i se reamintească des

E bine ca părinții să fie atenți la accentuarea simptomelor mai ales spre finalul școlii generale, pe măsură ce volumul de muncă școlară crește în pregătirea examenelor care fac trecerea spre liceu. O regulă bună pentru momentul în care este timpul ca părinții să ceară sfatul medicului este când copilul începe să rămână în urmă la școală sau să funcționeze semnificativ sub abilitățile lui, fie în activitatea școlară sau în prieteniile sale ori în relațiile de familie.

Nu există un tratament care să vindece definitiv ADHD-ul, ci terapia are ca scop gestionarea simptomelor. Atât pentru fetele cu ADHD, cât și pentru băieți, prima linie de tratament este medicația stimulativă (cum ar fi metilfenidatul sau amfetamina/dextroamfetamina) și gestionarea comportamentului la școală și acasă de către profesori și părinți.

Pe măsură ce apar mai multe cercetări privind tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate la fete, se vor putea lua în considerare modificări ale tratamentului specifice fetelor și băieților. Pentru multe fete, ADHD-ul poate fi o problemă gravă și debilitantă, de aceea este crucial ca părinții și profesorii să se asigure că fetele cu această tulburare sunt identificate timpuriu și cu precizie și că primesc tratament adecvat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367