REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fetiţă de 12 ani, legată în lanţuri, bătută şi înfometată, să nu fugă de măritiş

Fetiţă de 12 ani, legată în lanţuri, bătută şi înfometată, să nu fugă de măritiş

Replica API 29 iulie 2011 | 00:00 173

Caz şocant la Valu: vândută pentru un "mire" în vârstă de 10 ani

Caz şocant la Valu: vândută pentru un "mire" în vârstă de 10 ani

O minoră de 12 ani a fost găsită de poliţiştii din localitatea Valu lui Traian alergând pe străzi, desculţă şi cu un lanţ legat de picior, asigurat cu un lacăt. Oamenii legii au fost şocaţi când fata le-a spus că fusese vândută în vederea căsătoriei şi că tocmai scăpase din mâinile celei care avea să-i devină soacră. Mai mult, întrucât a refuzat să se căsătorească cu fiul femeii, le-a povestit poliţiştilor că a fost legată cu lanţul ca să nu poată pleca. "Este vorba despre o minoră de etnie romă, în vârstă de 12 ani, care a reuşit să scape din locuinţa socrilor. Din câte am aflat, se pare că ea a fost dusă de mama ei să se mărite, iar ea nu a vrut, motiv pentru care a fugit. Poliţiştii au găsit-o pe străzi, dacă nu fugea, nu o mai găsea nimeni", ne-a declarat adjunctul IPJ, comisarul-şef Camil Manea.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că minora a fost încredinţată de către mama sa, Atige Selim, de 38 de ani, din localitatea Băneasa, unei familii din localitatea Valu lui Traian, din care face parte Rubie Cerchez, de 27 de ani. Surse neoficiale susţin că "soacra" minorei îi este şi mătuşă, întrucât Atige şi Rubie ar fi surori vitrege. Minora, nefiind de acord cu această căsătorie, a fugit de la domiciliul familiei respective, motiv pentru care a fost imobilizată cu un lanţ de piciorul drept şi asigurat cu lacăt de piciorul patului aflat într-o cameră a imobilului. Ea a reuşit să fugă din nou, iar după ce autorităţile au intrat pe fir, fata a fost dusă la Medicina Legală, unde starea ei fizică a fost analizată de către medici. Totodată, au fost sesizaţi şi reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Constanţa, care au decis ca fata să fie integrată într-unul din centrele instituţiei. "Este vorba despre o căsătorie forţată între doi minori, de etnie turco-tătară. Fata a fost dusă de poliţişti la Medicina Legală pentru examinare. Colegii noştri au constatat că fata este plină de vânătăi. Vom institui o măsură specială de protecţie, o vom duce într-o instituţie specializată. Asistentul social ne-a sesizat pe noi, iar noi am sesizat Poliţia", ne-a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC. Ea a adăugat că, pe lângă răni şi faptul că era înfometată, fata avea şi păduchi. Cauza a ajuns deja la Parchet, iar procurorii au început urmărirea penală faţă de Selim Atige şi Cerchez Rubie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe, lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorului, solicitând arestarea preventivă a celor două femei, care momentan sunt reţinute. Oamenii legii spun că cercetările sunt oarecum îngreunate de faptul că fata, deşi are 12 ani, nu deţine certificat de naştere, iar de asemenea nu cunoaşte decât foarte puţin limba română. Precizăm că astfel de practici se obişnuiesc în rândul comunităţilor de etnie romă, iar copiii sunt căsătoriţi mai mult forţat, de la vârste extrem de fragede. Adăugăm şi faptul că în momentul în care fata a fost dusă la Medicina Legală au putut fi observate inclusiv vânătăi pe faţă, la ochi, iar când a fost introdusă în maşină de către asistentul social, pentru a fi dusă la un centru al DGASPC, minora s-a bucurat la vederea unui telefon mobil, care i-a fost oferit să se joace pentru scurt timp.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218