REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fi-ne-ar Programul de convergenţă de râs, să ne fie!

Fi-ne-ar Programul de convergenţă de râs, să ne fie!

Replica API 9 mai 2014 | 00:00 911

Tema "băsism vs. antibăsism" a ajuns în faza pe Comisia Europeană. Comisarii europeni sunt şi ei, de data aceasta, băgaţi în ceaţă de apucăturile unei ţări ciudate, de la marginea imperiului. Pentru cine nu a aflat încă, domnul premier, Victor Ponta, a lăudat activitatea DNA, ÎCCJ şi ANI, într-un document transmis Comisiei Europene, alături de Programul de convergenţă. Repet instituţiile vizate: DNA, ANI. Despre prima, a spus că "a înregistrat rezultate semnificative", iar despre a doua, că "a avut rezultate notabile". Reţinem şi asta: în ultimii cinci ani. Mai spunem o dată: domnul Ponta a lăudat activitatea DNA şi ANI. Tragem o gură de aer în piept, ne dăm două palme şi ne revenim. În ultimii doi ani, pentru că nu mai punem la socoteală gălăgia din opoziţie, Ponta nu s-a sfiit aproape niciodată să eticheteze instituţiile menţionate ca securiste, băsiste, torţionare ş.a.m.d. De altfel şi colegii din teritoriu i-au dat o mână de ajutor, fie prin solicitări de a le desfiinţa, fie prin promulgarea unor legi, care să le ofere rol decorativ, de tipul "anunţaţi-mă prin solicitare scrisă că vreţi să-mi ascultaţi telefonul". Lupta politică am înţeles-o. Atitudinea de centură nu pot s-o înţeleg. Deci, acasă, DNA şi ANI sunt securiste şi torţionare. În exterior, sunt harnice şi suntem mândri de ei. Nu cred că există cineva în această ţară care poate înţelege ce, Doamne iartă-mă, e în mintea domnului premier şi, noi ca noi, suntem obişnuiţi cu toate ciudăţeniile, însă sunt convins că liderii europeni se uită ca broasca-n ţeavă la ce declaraţii televizate are domnul Ponta şi la ce rapoarte le trimite, ulterior, lor. Iar, asta nu ţine de nici un băsism sau antibăsism. Adevărate sau nu, acuzaţiile sunt arhicunoscute prin declaraţii. Citate, televizate, radio împrăştiate să audă tot poporul: DNA, ANI, băsiste!

Şi, totuşi, există o explicaţie raţională, dacă o putem numi aşa. Comisia europeană nu este tocmai presa din România. Este un fel de Înalta Poartă, de la care iei bani, cu un scop şi ei sunt atenţi la traseu. Acolo nu merge cu vrăjeala, miştourile şi nu te poţi prezenta în faţa comisarilor europeni sau a europarlamentarilor cu glume în program, aşa cum suntem obişnuiţi noi aici, pe tarlaua mediatică autohtonă. Şi nu este nimic condamnabil, politica noastră la vârf este oglinda poporului, aşa cum mi-a confirmat-o recent un prieten: "frate, mi-era jenă să arunc la ăia pe stradă o hârtiuţă, aşa de curat era. Cum am intrat în România, primul lucru, am stins o ţigară pe jos". Încep să cred că noi nu ne mai revenim nici cu forţa.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367