REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Fibrilația atrială, detectată cu ajutorul unui dispozitiv mobil?

Fibrilația atrială, detectată cu ajutorul unui dispozitiv mobil?

Replica API 6 iunie 2020 | 00:00 861

Un nou studiu evidențiază utilizarea fezabilă a unor dispozitive mobile pentru a ajuta la detectarea și la gestionarea unei afecțiuni cardiace obișnuite: fibrilația atrială.

Un nou studiu, publicat în Journal of the American College of Cardiology, evidențiază utilizarea fezabilă a dispozitivelor mobile de sănătate (mHealth) pentru a ajuta la screening-ul și detectarea acestei afecțiuni cardiace comune. Fibrilația atrială este o afectare a ritmului cardiac care determină o frecvență cardiacă neregulată și, uneori, anormal de rapidă, scrie doc.ro.

În fibrilația atrială, camerele superioare ale inimii se contractă aleatoriu și uneori atât de rapid încât mușchiul cardiac nu se poate relaxa corect între contracții. Acest lucru reduce eficiența și performanța inimii, dar duce și la un risc mai mare de cheaguri de sânge.

Fibrilația atrială este cea mai frecventă perturbare de ritm cardiac, afectând milioane de oameni în întreaga lume. Persoanele cu această problemă au un risc crescut de a suferi un accident vascular cerebral și de a deceda, precum și de a dezvolta insuficiență cardiacă sau demență. În prezent, detectarea scăzută a acestei boli, cauzată de lipsa simptomelor vizibile, reprezintă o problemă majoră în abordările actuale de gestionare a afecțiunii.

Fotopletismografia, utilă în depistarea și gestionarea fibrilației atriale

Dispozitivele mHealth, cum ar fi brățările de fitness, ceasurile inteligente și telefoanele mobile, pot permite detectarea timpurie a fibrilației atriale și, de asemenea, pot permite o mai bună gestionare a afecțiunii, prin utilizarea tehnologiei numită fotopletismografie.

Aceasta este o tehnică optică simplă, realizată cu costuri reduse, care poate fi folosită pentru a detecta modificările de volum sanguin în patul microvascular al țesutului. Este adesea folosită non-invaziv pentru a face măsurători la suprafața pielii.

Pentru a stabili dacă o strategie de management al fibrilației atriale care să integreze tehnologia mHealth ar reduce evenimentele adverse corelate cu această afecțiune, în comparație cu îngrijirile obișnuite, o echipă internațională de cercetători a condus un studiu¹ randomizat.

Elementele principale ale studiului au fost tehnologiile mobile de sănătate dezvoltate de companii renumite, cu accent pe utilizarea dispozitivelor inteligente purtabile. Aceste echipamente și dispozitive pot monitoriza semnele vitale ale unei persoane cu mare precizie și (amănuntul cel mai important pentru acest studiu), 24 de ore din 24.

Aplicația mobilă special concepută nu numai că a trasat datele biometrice ale pacientului, ci le-a oferit clinicienilor posibilitatea de a oferi îngrijiri integrate pe toată durata studiului. Medicii au putut să evalueze periodic statisticile actualizate ale pacienților și să îi contacteze prin intermediul aplicației pentru a le oferi sfaturi pe calea de îngrijire ABC. Calea ABC este un set de îndrumări pentru pacienți și clinicieni, care își propune să promoveze o abordare holistică simplificată în managementul fibrilației atriale și să asigure minimizarea pericolului complicațiilor.

Cercetătorii au înscris în studiu un grup de 3.324 de pacienți cu fibrilație atrială cu vârste peste 18 ani, din 40 de orașe din China. Aceștia au fost împărțiți în 1678 de persoane care au primit îngrijiri obișnuite și 1646 de persoane care au primit îngrijiri integrate bazate pe o aplicație mobilă pentru fibrilație atrială (mAFA), care încorporează calea ABC („A” - evitați accidentul vascular cerebral; „B” - management mai bun al simptomelor; „C” - reducerea riscului cardiovascular și de altă natură). Toți pacienții au fost urmăriți în ambulatoriu la 6 și la 12 luni.

Complicațiile fibrilației atriale, reduse cu ajutorul aplicației mobile

După finalizarea studiului, cercetătorii au putut demonstra că apariția unui accident vascular cerebral, a unui tromboembolism sistemic, a unui deces sau a unei respitalizări au fost semnificativ mai mici la acei pacienți din grupul de intervenție mHealth, comparativ cu cei care au fost îngrijiți ca de obicei (1,9% comparativ cu 6%). Ratele de respitalizare au fost, de asemenea, reduse în mod notabil, doar 1,2% dintre pacienții din grupul de intervenție necesitând reinternarea, comparativ cu 4,5% dintre pacienții din grupul de control.

Aceste rezultate arată un beneficiu incontestabil pentru adoptarea unei abordări integrate de monitorizare și tratare a afecțiunilor cardiace precum fibrilația atrială. Tratarea corespunzătoare a fibrilației atriale necesită depistarea timpurie a bolii, care să permită implementarea priorităților de gestionare.

Pe măsură ce tehnologiile inteligente devin tot mai accesibile, capacitatea medicilor și a cercetătorilor de a le utiliza pentru a aduna pasiv și discret o cantitate aparent nelimitată de date și informații despre sănătatea populației oferă oportunități enorme pentru evaluarea și tratarea tuturor tipurilor de afecțiuni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920