REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fiica arhitecţilor Birciulescu vrea să devină milionară în euro din vânzarea unor schiţe

Fiica arhitecţilor Birciulescu vrea să devină milionară în euro din vânzarea unor schiţe

Replica API 4 februarie 2012 | 00:00 375

De ce se blochează proiectul bisericuţelor de cretă de la Murfatlar

De ce se blochează proiectul bisericuţelor de cretă de la Murfatlar

Oraşul Murfatlar are planuri de dezvoltare pe mai multe direcţii, inclusiv cea turistică. Însă, din nefericire pentru primarul Gheorge Cojocaru, intenţia sa de a înscrie oraşul într-un circuit turistic special se loveşte de partea materială, mai exact de pretenţiile exagerate ale unor persoane.

În cazul de faţă este vorba de proiectul iniţiat de edilul din Murfatlar, conform căruia ar fi trebuit construit un muzeu cu replici ale bisericuţelor de cretă, în vecinătatea apropiată a Ansamblului Rupestru Basarabi, lucru simplu la o primă privire aruncată pe schiţele aşternute pe hârtie. Problema intervine în momentul în care proiectul vrea să prindă viaţă. Pentru ca acest lucru să fie relizat şi pentru ca muzeul să fie construit într-un mod arhitectural fără cusur, este nevoie ca Primăria Murfatlar să beneficieze de de poze, planuri, inscripţii, toate în original, moment în care se produce şi ruptura, deoarece acestea aparţin arhitecţilor Virgil şi Liana Birciulescu, realizatorii Monografiei Ansamblului Rupestru Basarabi. Cum totul pe lumea aceasta se învârte în jurul banilor, fiica celor doi arhitecţi, Amalia Manolescu Birciulescu, este hotărâtă să facă avere de pe urma părinţilor, cerând Primăriei Murfatlar o sumă mai mult decât exorbitantă în schimbul acestor documente valoroase, conform declaraţiilor lui Gheorghe Cojocaru. Speculând situaţia "delicată" în care se află edilul din Murfatlar, aceasta, în urma unei propuneri emise, cere nici mai mult nici mai puţin decât un milion de euro. Conform propunerii mai sus menţionate, nu există loc de negocieri, totul fiind scris negru pe alb: "Ca urmare a invitaţiei de depunere a unei oferte de achiziţie referitoare la materialul ce a stat la baza elaborării lucrării Monografia Ansamblului Rupestru Basarabi, ofer spre achiziţie: manuscris ce conţine aproximativ 2000 pagini scrise, fotografii şi fişe ataşate, referitoare la figuraţia simbolică, crucea, animale, reprezentări antropomorfe; fişotecă ce conţine fişe foto, fişe calcuri, fişe desenate, aproximativ 12.000 piese, cu detalii, însemnări şi inventarierea întregii iconografii incizate; desene pe hârtie ciocan-aproximativ 350 piese; fotografii, făcute în diferite etape ale descoperirilor; ponsaje ale pereţilor şi planşe şi planuri desenate în tuş pe calc, la diferite scări, ce au fost realizate în urma ponsajelor, redând întreaga iconografie incizată, contra sumei de 1.000.000 de euro", se arată în oferta emisă de fiica celor doi arhitecţi către autorităţi. Momentan, planul este blocat în jurul acestei "negocieri", edilul Gheorghe Cojocaru simţindu-se oarecum legat de mâini şi de picioare în contextul dat. De menţionat este faptul că terenul pentru realizarea acestui muzeu este pus la dispoziţie de către Consiliul Local, vis-a-vis de Ansamblul Rupestru, singurul impediment rămânând suma solicitată de către Amalia Manolescu Birciulescu.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218