REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Fiica fostului revoluţionar Dan Iosif n-a plătit un chior pentru piatra extrasă la Hârşova şi lasă în urmă un peisaj selenar

Fiica fostului revoluţionar Dan Iosif n-a plătit un chior pentru piatra extrasă la Hârşova şi lasă în urmă un peisaj selenar

Replica API 9 martie 2013 | 00:00 548

Primarul Tudorel Nădrag e disperat

Primarul Tudorel Nădrag e disperat

Distrug comunitatea şi nimănui nu-i pasă, susţine primarul din Hârşova, Tudor Nădrag, făcând referire la societatea Miniera Medgidia care ar exploata calcar ilegal. Deşi au primit nenumărate amenzi pentru că s-au extins ilegal cu exploatarea, reprezentanţii societăţii fac abstarcţie de acestea şi continuă abuzul, susţine primarul. Nădrag este revoltat şi este dispus să caute soluţii până la CEDO. Într-un final, edilul ar dori ca societatea să părăsească zona, nu înainte de a-şi plăti datoriile şi de a ecologiza zona.

Tudor Nădrag are mai multe probleme cu societatea Miniera Medgidia, condusă de fiica fostului consilier prezidenţial Dan Iosif. "Avem două categorii de probleme cu această societate: una patrimonială şi a doua - de mediu. Cea patrimonială decurge din faptul că, deşi se angajează să facă contracte de concesiune cu primăria, nu au făcut acest lucru, iar aceşti indivizi au exploatat fără milă acest zăcământ în oraşul Hârşova, fără să plătească vreodată un leu şi fără să dea un gram de piatră fără bani acestei comunităţi. Ba, mai mult, contestă în instanţă dreptul nostru de proprietate. E ca şi când eu m-aş aşeza în curtea cuiva şi i-aş solicita actele să-mi demonstreze că este proprietar. Această problemă mi se pare mult mai mică decât cealaltă, de mediu, în sensul că, în lăcomia lor, nemaiavând piatră în perimetru, adică în lateral, s-au dus cu cinci metri mai jos faţă de cota prevăzută în licenţa lor de exploatare. Dat faptul că n-au mai găsit piatră de calitate în lateral, s-au dus în adâncime şi, la ora actuală, dintr-un munte pe care l-am avut pe malul Dunării, acum avem o baltă", se plânge Tudor Nădrag. Încă din 2009, Miniera Medgidia a fost amendată de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi, de atunci, în fiecare an la rând, ultimul termen de remediere fiind iunie 2013, mai spune primarul. "Ei, excavând sub cota de inundaţii a Dunării, în momentul în care Dunărea creşte, cariera începe să se inunde. Acest lucru a fost constatat şi de Agenţia Naţională a Resurselor Minerale încă din 2009, care le-a dat o amendă şi i-a obligat să ridice cu 5 metri înapoi. Lucru care nu l-au făcut. Şi în 2010, şi-n 2011, şi-n 2012 s-a întâmplat la fel şi le-a dat termen în iunie 2013. Sunt patru ani de când constaţi aceşt abuz şi încă le mai dai un termen, ştiind că n-au această putere să ridice cota pentru că sunt în faliment?!", se întreabă, retoric, Nădrag. Edilul se teme că, fiind în faliment, reprezentanţii societăţii ar putea pleca fără să remedieze situaţia. "Trag un semnal de alarmă în numele comunităţii pe care o reprezint pentru că aceşti amărâţi vor spăla putina şi ne vor lăsa acest teren selenar, distrus. Ne vom îndrepta împotriva Agenţiei de Protecţia Mediului, împotriva ANRM şi împotriva Apelor Române, care trebuiau să urmărească acest teren, să nu devină inundat. O să demonstrez că această comunitate a fost nedreptăţită şi vor plăti toţi care trebuiau să apere interesele comunităţii, care mănâncă banii statului degeaba. Voi merge până la CEDO", ameninţă primarul din Hârşova. Acesta a ţinut să precizeze că, în acest moment, există un proces la Tribunal prin care Miniera Medgidia îi somează să le plătească suma de 400.000 lei. Procesul a fost câştigat de societate, iar apărătorii au efectuat recurs.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614