REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

File de istorie: cum a luat naştere staţiunea Mamaia, acum 109 ani!

File de istorie: cum a luat naştere staţiunea Mamaia, acum 109 ani!

Replica API 15 august 2015 | 23:21 425

La ceas aniversar

La ceas aniversar

Staţiunea Mamaia a împlinit, pe 13 august 2015, 109 ani. Mai exact, Băile Mamaia au fost inaugurate pe 13 august 1906. “Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”, era reclama acelor ani de a atrage turiştii.

Când spui Mamaia te gândeşti la vară, vacanţă, plajă, mare şi relaxare. Perla litoralului românesc a tot tercut prin schimbări ajungând acum un punct forte al distracţiei, mai ales pe timp de noapte. Însă, foarte important este şi modul în care acest loc de care se bucură sute de mii de turişti şi-a făcut apariţia în peisajul urbei noastre. Astfel, desprinzându-ne din forfota actuală, întoarcem filele istoriei şi ajungem la începuturi. La cum se prezintă în momentul de faţă, am putea spune că a existat mereu, a fost ţintuită pe aceste meleaguri de secole întregi. Ne aruncăm în vârtejul de evenimente şi ne oprim la începutul secolului XX. Vom observa o comună urbanistică, care se numea tot Constanţa şi care, bineînţeles, era punctul forte de atracţie al “distracţiilor” pe timp de vară. La acea vreme, erau “băile de mare” iar costumele de baie erau nu tocmai sumare, mai degrabă putându-le compara cu rochii, în cazul femeilor, şi pantaloni scurţi şi tricouri fără mâneci, în cazul bărbaţilor. Chiar şi aşa, impactul de a sta femeie lângă bărbat, “dezbrăcaţi”, în spaţiul public, era mai mult decât senzaţional. Putem întări cele spuse prin reclamele de la acea vreme, de genul: “Băi de mare la Mamaia, unde cele două sexe se pot admira reciproc!”. Trecând peste gândurile de la “prezenţa scenică” a oamenilor, menţionăm că plajele erau foarte înguste, cu un nisip slab calitativ şi cu faleze înalte, amenajate în zona actualelor staţiuni de la sud de Portul Constanţa.

Apare staţiunea Mamaia, la 5 km de nordul oraşului

Autorităţile locale au hotărât înfiinţarea unei noi staţiuni, la o distanţă de 5 kilometri de nordul oraşului, în zona care desparte Marea Neagră de lacul Siutghiol, extrem de îngustă la acea vreme, la începutul secolului XX. Primele construcţii au început să ia naştere prin anul 1906 iar băile au fost inaugurate pe 13 august în acel an. Acestea se rezumau la nişte construcţii din lemn, nişte cabine, reunite sub două pavilioane, terminate cu câte un foişor şi o punte care înainta spre mare. Aşadar, "strămoşii" hotelurilor de fiţe de pe litoralul actual erau nişte cabine din lemn, unde lumea venea să se schimbe de hainele de stradă pentru a putea intra direct în apă. Ulterior, în anul 1912, observăm că Primăria Constanţei doreşte să construiască alte băi, numite, de această dată, băi populare, care ar fi deservit şi populaţia fără prea mare putere financiară. Însă, aici apare şi o propunere, venită din partea proprietarului băilor moderne, deja amplasate pe litoral, Morfi Papastavru. “Subsemnatul Morfi Papastavru, proprietar al băilor moderne din localitate, fiind informat că Primăria doreşte a construi băi populare în acest oraş pentru a deservi populaţiunea săracă, am onoarea de a vă aduce la cunoştinţă că suma de patruzeci şi opt mii lei este cea pe care Primăria trebuie să o înscrie la cheltuieli în fiecare an, în bugetul ei. Veniturile ce ar putea produce această bae, socotind că băile ar servi 100 de persoane pe zi şi ar costa o bae 25 de bani, adaug că toate aceste prevederi de cheltuieli cu personalul, Primăria ar avea de suferit un deficit de 30.000 de lei pe fiecare an. Vă propun ca în loc să se construiască de Primărie, binevoiţi a-mi acorda mie concesiunea construirei şi exploatarei acestei băi pe locul băilor vechi ce le am şi cari deja funcţionează pentru acest scop. Mă angajez a construi cu capitalul meu baea populară, pentru care mi se va plăti anual o sumă de 10.000 de lei, plus apa şi iluminatul electric gratuit. Aceasta pe termen de 20 de ani, în care timp voiu servi băi populaţiei sărace la preţul de 25 bani”, se arată în documentul care face parte din Fondul Arhivistic al Primăriei Constanţa, dosar 17/1912. Iată cum băile au început a se extinde, plaja a prinde contur şi staţiunea a răsări din limba îngustă de pământ. Însă, Mamaia începe să se dezvolte vertiginos ceva mai târziu, odată cu construirea rezidenţei de vară a familiei regale, în actuala zonă Castel. Prima vilă, de tip hotel apare în 1934, în timp ce Cazinoul din Mamaia răsare 1925. Menţionăm că primul hotel de pe litoral apare în anul 1936, şi este actualul Rex.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218