REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.2° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.2° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

File de istorie în Portul Constanța: Pavilionul Regal și povestea din spatele acestuia

File de istorie în Portul Constanța: Pavilionul Regal și povestea din spatele acestuia

Replica API 1 martie 2019 | 22:23 978

‘Regina Elisabeta iubea să vină la Constanța’

‘Regina Elisabeta iubea să vină la Constanța’

Orașul de la malul mării deține o istorie bogată presărată cu evenimente importante. Alături de simbolul Constanței, Cazinoul, orașul se laudă cu clădiri istorice ce nu trebuie uitate – printre acestea se numără Cuibul Reginei, Palatul Regal și Vila Regală din stațiunea Mamaia.

În incinta Portului Constanța se află Pavilionul Regal, cunoscut sub denumirea de Cuibul Reginei, clădire regală construită la cererea regelui Carol I pentru regina Elisabeta caredatează din 1910, iar în anul 1909 pe data de 27 septembrie a fost inaugurat portul într-o formă modernă.

Pentru a ne transpune un pic în mijlocul istoriei de la malul Mării, Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Arte din Constanța, a relatat pe scurt istoria Pavilionului Regal.

”Regina Elisabeta iubea să vină la Constanța, iar locul în care erau primiți era Palatul Regal, vechea Curte de Apel, ce a fost construit odată cu Palatul Administrativ- Prefectura și Tribunalul. Regina dorea să fie mai aproape de valuri, de briza și mirosul mării pentru că îi creau inspirație poetică.

Știind acest aspect, regele Carol I a hotărăște să îi facă o surpriză reginei, împreună cu Anghel Saligny, cel care era directorul lucrărilor Portului, iar după terminarea lucrărilor digului, în 1910, să construiască o casă sub formă de vapor. Regina a fost foarte fericită și deși la început stătea în Pavilionul Regal doar ziua, aceasta s-a îndrăgostit de locul în sine, mai ales de terasă, pentru că astfel stătea în mijlocul mării.

În acele vremuri, regina organiza întâlniri literare la care participau cele mai distinse doamne. De asemenea, regina aștepta vapoarele să treacă pentru a le ura vânt bun sau bun venit de pe terasa pavilionului”, istoriseşte Doina Păuleanu.

Vizita țarului Nicolae al II-lea, la Pavilionul Regal

O vizită importantă din vremea Reginei Elisabeta și ale lui Carol I la Pavilionul Regal este cea a țarului Nicolae al II- lea și a familiei imperiale rusești, în anul 1914, luna iulie.

Clădirea regală i-a servit reginei Elisabeta drept locuință de vară, până în anul 1914, anul în care regele Carol I moare. Mai apoi regina nu a mai venit la Pavilionul Regal.

Cuibul Reginei Maria

După moartea Reginei Elisabeta, Regina Maria reface interiorul pavilionului, cu o altă deschidere către spațiu, dorită de ea, în plus a ales o altă denumire, ”Cuibul Reginei”, pentru că își dorea să aibe un cuib al ei. Pavilionul a fost distrus în Primul Război Mondial, mai apoi a fost refăcut. În anul 1923 a fost reparat și amenajat , devenind din nou una dintre destinațiile preferate ale familiei regale române.

Ulterior, pavilionul a ars dar a fost refăcut după planurile lui Victor Stephănescu, respectându-se ideea de vapor a vechii clădiri.

„Din nefericire, instaurarea comunismului a distrus pentru totdeauna povestea de basm ascunsă în spatele Cuibului Reginei, clădirea a fost demolată aproape în totalitate prin 1960, odată cu lucrările de modernizare a portului, în plus, prelungirea digului și construirea danelor militare. În 1996, Cuibul Reginei capătă forma pe care o are astăzi, o copie destul de reușită a construcției inițiale”, a mai declarat Doina Păuleanu.

În prezent clădirea cunoscută drept Cuibul Reginei găzduiește Muzeul Portului Constanța.

Loredana MIHAI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cautati pe google si vedeti cum arata acest pavilion pe la 1900 si cum arata acum.......... l-ati mutilat, l-ati transformat in ceva de kkat
2
0
Anuntati-l pe exprincipele badaran nicolae ca poate fi mostenitorul cuibului regal.La cat de bramburit e chiar crede ca Romania ii apartine pt ca asa i-a explicat bunica-su.Bramaburitul exprincipe al Romaniei,in lipsa de ocupatie inca posteaza foto de la nunta din sept 2018 cu mireasa.Bietul de el probabil inca n-a reusit s-o dezbrace.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218