REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.9° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

File negre din istoria României. Ficior, faţă-n faţă cu victimele: „Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?”

File negre din istoria României. Ficior, faţă-n faţă cu victimele: „Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?”

Replica API 29 aprilie 2015 | 00:20 203

103 deţinuţi politici au murit din cauza regimului de teroare

103 deţinuţi politici au murit din cauza regimului de teroare

Ion Ficior (sursa foto stirile.rol.ro)

Torţionarul Ion Ficior, fostul comandant al lagărului Poarta Albă, în 1953-1955, şi fost comandant al închisorii Periprava, a conceput şi ordonat măsuri represive inumane, de o cruzime extremă: „deţinuţii care încălcau interdicţiile fixate de comandant erau pedepsiţi de un tribunal, în cadrul unui spectacol în toate detaliile şi urmat de bătaie. Obişnuia să sară cu calul peste trupurile deţinuţilor “, este declaraţia unui fost deţinut politic, ataşată la rechizitoriu.

Terţionarul Ficior a ajuns marţi, 28 aprilie a.c., pentru prima oară în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti. La sosire, acesta s-a întâlnit cu unul dintre deţinuţii pe care i-a torturat. Este vorba despre Mokar Ianos, condamnat la patru ani de închisoare pentru că ar fi încercat să treacă frontiera în mod fraudulos. Cu acest prilej, fostul deţinut i-a amintit fostului temnicer meteodele de tortură pe care le folosea împotriva deţinuţilor.

“Să trăiţi! Uite că nu m-aţi trimis în plic acasă, că trăiesc, dom’ Fecioru. Cât m-aţi bătut cu paru`... Uite, mi-a şi rupt umărul. La Luciu Giurgeni, când ai venit de la Codrin, cum băteaţi cu parul, dom’ Fecioru? Când v-a dat de la Grindu...”, l-a acuzat Mokar Ianos, potrivit de Digi 24. “Nu-i adevărat!”, a fost replica imediată a lui Ion Ficior. “Nu ţi-e ruşine, om bătrân? Câţi oameni sunt în Dunăre, aruncaţi?”, a continuat Mokar Ianos.

Ficior, responsabil pentru moartea a 103 deţinuţi

În august 2014, Parchetul General l-a trimis în judecată pe torţionarul Ioan Ficior pentru infracţiunea de crime împotriva umanităţii. Procuroriii au constatat prin rechizitoriu că Ficior, comandant al lagărului de muncă silnică de la Periprava, este responsabil pentru moartea a 103 deţinuţi. În 2013, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului a denunţat crimele lui Ficior şi a documentat în premieră o groapă comună cu deţinuţi politici.

Pe 18 septembrie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaie i Justiie începerea urmării penale împotriva fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, col. (r) Ioan Ficior (85 de ani), pentru săvârirea infraciunii de genocid. Pe 24 octombrie 2013, Parchetul instanei supreme a anunat că a dispus începerea urmăririi penale faă de Ioan Ficior sub aspectul săvâririi infraciunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funciilor de comandant i lociitor de comandant deinute în perioada 1958-1963, a introdus i coordonat un regim de detenie represiv, abuziv, inuman i discreionar împotriva categoriei deinuilor politici aflai în Colonia de muncă Periprava.

Investigaţiile IICCMER arată că regimul de la Periprava era caracterizat prin înfometare şi bătăi constante. Ficior a fost acuzat direct de foştii deţinuţi că îi brutaliza. O analiză oficială arată că cei care au decedat la Periprava avea între 40-49 de ani (19 decese), 50-59 de ani (54 de decese) şi peste 60 (19 decese). Stastistica oficială a ICCMER arată că au decedat şi trei tineri cu vârste cuprinse între 19-29 de ani.

Periprava este aproape de pădurea Letea şi de rezervaţia unde trăiesc caii sălbatici. Mai multe declaraţii ale foştilor deţinuţi închişi pe criterii politice arată că Ficior avea obiceiul să-i alinieze cu faţa la pământ şi să sară cu caii peste ei. Investigaţiile IICCMER arată că regimul de la Periprava era caracterizat prin înfometare şi bătăi constante.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218