REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Filmul „colectiv“ - regia Alexander Nanau, în cinematografele din România din 28 februarie 2020

Filmul „colectiv“ - regia Alexander Nanau, în cinematografele din România din 28 februarie 2020

Replica API 14 decembrie 2019 | 00:00 408

Alexander Nanau

Filmul "colectiv", regizat de Alexander Nanau, va intra în peste 30 de cinematografe din România începând din 28 februarie 2020, precizează un comunicat transmis vineri AGERPRES.

"colectiv" spune povestea primului an de după incendiul care a avut loc în 2015 în clubul bucureştean şi urmăreşte cu egal interes autorităţi şi jurnalişti, într-o interacţiune permanentă de căutare şi expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj şi responsabilitate individuală, precizează sursa citată.

"Momentul Colectiv a fost pentru noi toţi o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine uşor de manipulat şi de minţit. După Colectiv, decizia de a face un film prin care să înţeleg mai bine cum funcţionează societatea şi mai ales relaţia cetăţean - stat a venit natural. Mi-am îndreptat atenţia către presă şi pe parcursul unui an am putut observa din interior şi în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnaliştilor cu autorităţile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au şi acoperit intenţionat corupţia din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetăţeni", a declarat Alexander Nanau, citat în comunicat.

Producţia va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile-cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacţii de ziare, cabinete de miniştri, coridoare de instituţii, săli de şedinţe. Filmul urmăreşte jurnalişti, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienţi şi familiile lor, dar şi oficiali din Guvern şi reprezentanţi ai statului, dezvăluind fără compromisuri "o întreagă reţea a corupţiei, minciunii şi manipulării", se explică în comunicatul citat.

Filmul "colectiv" este produs de Alexander Nanau Production, în coproducţie cu Samsa Film Luxembourg şi HBO Europe, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund şi Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveţia, RSI - Elveţia şi YES Docu - Israel.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului eveniment. Premiera nord-americană a avut loc la Toronto International Film Festival. Pelicula a fost selectată şi în cadrul altor competiţii europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar.

"colectiv" este în selecţia oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
hai sa fac si io un film bazat pe ceva lacrimogen poate ma baga lumea in seama. gigele, apuca-te de treaba daca cauti bani. lasa lacrimile altora sa se usuce si nu capitaliza amarul oamenilor. Asta e rezervat guvernantilor.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920