REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
10.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Filosofia lui Nelson Mandela, ecouri la Constanţa prin 67 de minute în folosul comunităţii

Filosofia lui Nelson Mandela, ecouri la Constanţa prin 67 de minute în folosul comunităţii

Replica API 23 iunie 2015 | 08:27 87

Eveniment de prestigiu

Eveniment de prestigiu

Ambasada Africii de Sud la Bucureşti şi Universitatea “Andrei Şaguna” din Constanţa, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanţa, au organizat, luni, la universitatea „Andrei Şaguna”, masa rotundă cu tematica „Universal Vision of the Role of Youth in building a better world – Nelson Mandela Ubuntu Principles”. Potrivit organizatorilor, masa rotundă face parte dintr-un cadru mai larg de cooperare în domeniul educaţiei pe care cele două instituţii îl au şi vrea să promoveze principiile filosofiei Ubuntu, larg răspândită după tranziţia Africii de Sud la democraţie, sub preşedinţia lui Nelson Mandela, filosofie care poate fi rezumată în expresia: ”Eu sunt pentru că tu eşti”. La manifestarea de luni, au participat membri ai corpului diplomatic, ambasadorul Africii de Sud la Bucureşti, Excelenţa Sa Thenjiwe Ethel Mtintso, oficialităţi locale, precum viceprimarul Constanţei, Decebal Făgădău, subprefectul Ersun Anefi sau cadre didactice şi studenţi, iar momentul de debut a aparţinut surorilor Diana şi Andrada Iuga, de la colegiul de arte „Regina Maria”, care au susţinut un scurt recital de vioară.

„Aceste principii nobile sunt ilustrate de chiar deviza „litteris et virtuti”, a universităţii şaguniste, şcoală de caractere şi de morală creştină ecumenică, inspirată de mitropolitul Andrei, patronul spiritual al universităţii. Referitor la legătura universităţii cu Africa de Sud, se poate spune că ea este mai veche, iar răspunsul este uimitor de simplu: Shanghai. Acolo, ne-am întâlnit în urmă cu ani reprezentanţii ferestrelor culturale deschise la „Andrei Şaguna” şi la Durban. Shanghai-ul care ne reuneşte din doi în doi ani, în care ne revedem, este înfrăţit cu provincia în care se află Durban, cât şi cu Constanţa. Ne leagă puternic şi grija pentru viitorul copiilor şi al tineretului. Copii şi tineri cărora li se acordă o importanţă deosebită şi li se atribuie un rol foarte important, atât în România, cât şi în Africa de Sud şi în China. Am constatat asta în repetatele vizite făcute în China. Remarc acelaşi aspect în principiul promovat de Mandela şi am trăit acest sentiment în copilărie, în familia mea şi în societatea românească şi îl trăiesc acum ca părinte şi dascăl”, a spus în deschidere rectorul universităţii, Aurel Papari.

Făgădău, deja primar printre oficialităţi

Până la alegerile municipale mai avem un an, însă viceprimarul Constanţei cu atribuţii de primar, Decebal Făgădău, este deja perceput ca primar printre personalităţi pe la evenimente. S-a confirmat acest lucru şi luni, când ambasadorul Thenjiwe Ethel Mtintso şi-a adus aminte de întâlnirea pe care a avut-o, în martie a.c., cu Făgădău şi prefectul Ion Constantin. „Mulţumim Constanţei, primarului, universităţii, prefectului şi tuturor celor implicaţi. Am venit în Constanţa în martie, anul acesta, când am avut plăcerea să ne întâlnim cu, pe atunci, viceprimarul. Acum, se numeşte altfel”, a spus Excelenţa Sa, întreruptă de remarca lui Făgădău: „Tot Decebal mă numesc!”. După momentul amuzant, ambasadorul Africii de Sud a precizat că, din acest an, se vor intensifica schimburile intercultural între statul african şi Constanţa. „Atunci ne-a spus că acest oraş este un oraş al mobilităţii. Sunt bucuroasă, mai ales când am văzut tineretul. Tineretul înseamnă energie, inovare, totul. În Constanţa există un tineret generator. Considerăm că sunt multe de făcut între Constanţa şi Durban, pentru că există aspecte similare între cele două oraşe, pe lângă faptul că sunt oraşe-porturi. Tineretul de aici trebuie să meargă la Durban. Durban este cel mai frumos loc din lume! Cred că, odată ce semnăm acest angajament, prin octombrie, de ce nu august, studenţii din Durban vor veni în Constanţa. Mergeam pe stradă şi am constatat, ieri, că, în Constanţa, culoarea mea este închisă şi oamenii se uitau şi se uitau, aşa că promit că vom aduce mulţi africani, pentru ca oamenii să nu se mai uite”, a spus Thenjiwe Ethel Mtintso.

Momentul de înaltă solemnitate nu putea fi lipsit de remarci grandioase. Făgădău şi-a intrat „în drepturi” şi a anunţat înfrăţirea între Constanţa şi oraşul sud-african Durban, făcând referiri la „cel mai important port de la Marea Neagră”. „Mă bucur să văd astăzi că toate universităţile din Constanţa sunt prezente aici. De ce „Andrei Şaguna”? Pentru că ne-am gândit să legăm cele două portaluri deja deschise, Constanţa şi Durban. Am profitat de această înfrăţire între municipiul Constanţa, prin judeţ, cu regiunea Shanghai şi, de asemenea, cu Durban, astfel încât vă anunţ că împreună cu Excelenţa Sa, doamna ambasador, ne-am propus să închidem aceste portaluri, printr-un demers de înfrăţire între cele două municipii, Constanţa şi Durban. Suntem similari ca abordare economică. Durban este cel mai important port din Africa de Sud, Constanţa este cel mai important port din Marea Neagră. Această relaţie nu trebuie să se rezume doar la o relaţie economică, ci şi la una diplomatică, culturală, educaţională. Este de aşteptat pentru etapa următoare. Această zi nu vine doar ca să aniverseze, ci ca să educe. Din punctul meu de vedere, cele 67 de minute de implicare cetăţenească a fiecăruia dintre noi în viaţa comunităţii pot reprezenta un standard minimal. Atât putem face noi în prima etapă. Cred că putem clădi atât prezentul, cât şi, cel mai important, să desenăm viitorul: fără conflicte, făcând un upgrade al relaţiilor şi transformând Constanţa, uşor-uşor, în ceea ce el este istoric vorbind menit să fie: oraş internaţional, punte de legătură, care nu se uită cu ruşine la trecutul său”, a spus Făgădău.

Mult schimbată după epoca „apartheid”-ului, Africa de Sud se recomandă ca un bastion al egalităţii de gen şi promovării toleranţei în lume, aspecte subliniate de Excelenţa Sa, Thenjiwe Ethel Mtintso, la masa rotundă de luni. După evenimentul de la universitatea şagunistă s-a aplicat un concept sud-african, cele 67 de minute dăruite de tineri voluntari în beneficiul comunităţii, corespunzând cu cei 67 de ani de luptă pentru democraţie a lui Nelson Mandela, moment în care elevi şi studenţi şagunişti au amenajat în parcul colegiului de arte „Regina Maria” rondul în care au plantat ulterior şapte arbuşti, magnolii, ca simboluri al prieteniei româno-sud-africane.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369