REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Finlanda: Biserica Luterană va trebui să ceară scuze poporului sami

Finlanda: Biserica Luterană va trebui să ceară scuze poporului sami

Replica API 19 ianuarie 2022 | 00:00 573

Biserica Evanghelică Luterană din Finlanda va trebui "în curând" să-şi ceară scuze poporului indigen sami din ţară pentru nedreptăţile din trecut, a declarat luni un episcop finlandez, notează AFP, citată de Agerpres.

Sursa foto: (c) Piispa Jukka Keskitalo/facebook.com

"Vom ajunge în curând la acel moment în care întreaga Biserică Evanghelică Luterană din Finlanda va trebui să-şi ceară scuze poporului sami" pentru "greşelile trecute şi păcatele structurale care continuă să aibă un impact asupra vieţilor oamenilor", a declarat episcopul de Oulu, Jukka Keskitalo, într-un discurs adresat papei Francisc la Vatican.

Singurul popor autohton din Europei, samii, a cărui populaţie este estimată la 100.000 de persoane, locuieşte în vastele întinderi din Arctica, în nordul Finlandei, Norvegiei şi Suediei, precum şi peninsula rusă Kola. Ei trăiesc din creşterea tradiţională a renilor.

În cea mai mare parte a secolului al XX-lea, ei au fost consideraţi necivilizaţi şi inferiori de către guvernele lor.

În Finlanda, un program de cercetare în "biologia rasială" asupra acestei minorităţi a continuat până în anii 1970, în timp ce politicile de asimilare în vigoare cel puţin până în anii 1960 au forţat copiii să meargă la şcoli de limbă finlandeză, unde erau bătuţi sau pedepsiţi dacă vorbeau propria lor limbă.

Numeroşi sami din Finlanda se pregătesc să depună mărturie despre nedreptăţile pe care le-au suferit în faţa unei comisii "adevăr şi reconciliere", a cărei primă întâlnire a avut loc în decembrie în oraşul arctic Inari.

Raportul său ar urma să fie publicat în 2023.

În Suedia vecină, arhiepiscopul Antje Jackelen şi-a cerut deja scuze în noiembrie pentru rolul Bisericii Suediei în secole de "încălcări grave ale demnităţii umane" împotriva poporului sami.

Ea a anunţat şi un plan de reconciliere de 3,9 milioane de euro pe 10 ani.

Episcopul de Oulu, Jukka Keskitalo, a sugerat că scuzele Bisericii Finlandeze ar putea fi prezentate odată ce comisia pentru adevăr şi reconciliere îşi va finaliza activitatea.,

"Nu este posibil - şi nu merită - să ne cerem scuze până când evenimentele dureroase nu au fost trăite împreună cu onestitate şi nu s-a ajuns la o înţelegere comună cu privire la ceea ce s-a întâmplat", a spus el.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108