REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Finlandezii, indignaţi de compensaţiile obţinute de şeful Nokia

Finlandezii, indignaţi de compensaţiile obţinute de şeful Nokia

Replica API 23 septembrie 2013 | 00:00 149

Compensaţiile de 18,8 milioane de euro obţinute de fostul director general al Nokia, Stephen Elop, pentru vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft, fostul şi viitorul său angajator, au indignat opinia publică din Finlanda, relatează Financial Times. "Este cu adevărat scandalos. În mod sigur oamenii sunt furioşi. Desigur că are un impact negativ asupra percepţiei asupra tranzacţiei", a declarat Timo Soini, şeful partidului Adevăraţii Finlandezi, situat pe locul al doilea ca popularitate în sondajele de opinie.

Primarul din oraşul Oulu, unde Nokia are numeroşi angajaţi, Matti Pennanen, consideră că este greu de înţeles o astfel de sumă. "Pentru finlandezi, astfel de bonusuri uriaşe sunt inacceptabile. Este foarte greu de înţeles o astfel de sumă. Ar trebui întrebat Consiliul de Administraţie. Cum este posibil?", a spus Pennanen. Compensaţiile uriaşe, echivalente cu circa 1 milion de euro pentru fiecare miliard de euro pierdut de Nokia din capitalizarea de piaţă sub conducerea lui Elop, au fost dezvăluite joi, în documentele referitoare la acordul cu Microsoft. Elop, fost director al Microsoft care va reveni în compania americană în cadrul acordului, va primi 4,1 milioane euro sub formă de salariu şi bonusuri şi 14,6 milioane de euro sub formă de acţiuni, în procedură rapidă.

Microsoft va suporta 70% din suma totală, iar Nokia diferenţa. Compensaţiile se adaugă altor 9 milioane de euro primite deja de Elop de la grupul finlandez, în cei trei ani în care a condus compania. Mărimea câştigului a indignat nu doar politicienii, ci şi angajaţii Nokia, dintre care mulţi, ca şi Elop, vor fi transferaţi la Microsoft. Pentru unii, compensaţiile alimentează teoria conform căreia Elop a venit la Nokia pentru a pregăti vânzarea diviziei de telefonie mobilă către Microsoft. Stephen Elop (49 de ani) a preluat conducerea Nokia în anul 2010, după ce şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei la Microsoft, avansând până în funcţia de vicepreşedinte. El a demisionat odată cu vânzarea celui mai important activ al companiei finlandeze către Microsoft.

Odată cu preluarea diviziei de telefoane a Nokia de către Microsoft, Elop revine în cadrul companiei americane, fiind unul dintre principalii potenţiali succesori au diectorului general Steve Ballmer, care şi-a anunţat recent demisia în termen de 12 luni. Tranzacţia, de 5,4 miliarde euro, ar urma să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor, după ce vor fi obţinute aprobările necesare de la acţionarii Nokia şi de la autorităţi.

sursa: mediafax

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102