REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Finul fostului secretar de stat Andreescu şi-a făcut un sindicat al poliţiştilor

Finul fostului secretar de stat Andreescu şi-a făcut un sindicat al poliţiştilor

Replica API 2 august 2011 | 00:00 801

Acuzând că oamenii legii lucrează sub presiunea "gulerelor albe",

Acuzând că oamenii legii lucrează sub presiunea "gulerelor albe",

Organizaţiile nonguvernamentale şi non-profit atipice, definite în Codul Muncii ca fiind "persoane juridice independente, fără scop patrimonial, constituite în scopul apărării şi promovării drepturilor colective şi individuale, precum şi a intereselor profesionale, economice, sociale, culturale şi sportive ale membrilor lor", sau "sindicate", cum sunt cunoscute de majoritatea populaţiei, par a se înfiinţa peste noapte. Astfel, pe lângă Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractant (SNPPC) şi Prolex, cele 2 sindicate mari şi late din Poliţia Română, o nouă formaţiune a luat naştere în Poliţie. E drept că numărul membrilor acesteia nu depăşeşte 100 de persoane, la nivel naţional, dar fondatorii speră să atragă cât mai mulţi adepţi. Este vorba despre Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP), proaspăt "înfiinţat". Numai că, potrivit unor surse din cadrul IPJ, şeful filialei Constanţa nu figurează în mod legal în actele organizaţiei.

Pentru a se afirma, SNAP a început să critice activitatea celorlalte sindicate. De exemplu, în urmă cu câteva zile, pe site-ul SNAP a apărut un comunicat denumit "S.N.P.P.C., impotent în rezolvarea problemelor poliţiştilor!" La Constanţa, liderul local al membrilor SNAP este agentul şef adjunct Daniel Avasilcăi, lucrător la Poliţia Pecineaga. Însă, la nivel naţional, această structură este condusă de Iulian Surugiu, finul fostului secretar de stat din MAI, din perioada 2005 - 2009, chestorul Anghel Andreescu. De precizat că Andreescu s-a pensionat în 2009, după reorganizarea decisă de Dan Nica, fost vice-prim-ministru şi ministru de interne. Revenind la SNAP, surse din IPJ Constanţa sunt de părere că a fost o mişcare greşită. "E o greşeală, o prostie mai bine zis. Asta pentru că, din momentul în care un sindicat mare se fărâmiţează, îi scade din putere. Acum se face sindicatul agenţilor, pe urmă urmează sindicatul femeilor de serviciu, apoi cine mai ştie. Pe de altă parte, la mijloc este vorba şi despre o discriminare. Cum adică Sindicatul Agenţilor de Poliţie? Toţi suntem poliţişti, dacă nu suntem agenţi, nu avem voie să ne înscriem în acel sindicat?", au declarat poliţişti care nu au vrut să le fie dezvăluită identitatea.

Şi Gabriel Coteanu, de la Eforie, a fost "vizitat" de SNAP

De remarcat că, în urmă cu puţin timp, câţiva reprezentanţi ai SNAP Constanţa s-au adresat şi şefului Poliţiei Eforie, comisarul-şef Gabriel Coteanu, în legătură cu nemulţumirile unor poliţişti, referitoare la zilele libere. "Am primit un document referitor la o situaţie generală, la care nu am putut răspunde. Mi-au spus că nu se respectă liberele poliţiştilor, dar fără a da vreun nume de poliţist de la noi care să se simtă nedreptăţit. Nu am putut da nici un răspuns, fiind o întrebare generică. În afară de asta, oamenii şi-au luat liberele cuvenite, iar programul a fost respectat", ne-a declarat Gabriel Coteanu. De remarcat că sindicaliştii critică aspru şi conducerea ministerului în subordinea căruia activează. Pe site-ul oficial al SNAP, apare un comunicat în acest sens: "După ce factorii de conducere din M.A.I. şi-au demonstrat incompetenţa prin adoptarea Legii 155/2010 cu privire la modul de funcţionare şi atribuţiile poliţiei locale, deoarece au fost făcute mii de încadrări în rândurile poliţiei locale, acum ne aflăm în situaţia în care cei responsabili de această situaţie dau din umeri şi motivează că nu mai sunt salarii pentru 10.000 de cadre. Şi până în prezent politicul reprezintă principala unealtă în numirile în funcţii sau ocuparea unor posturi călduţe, să nu mai vorbim de influenţele şi presiunile existente pe umerii unor poliţişti care în încercarea lor de a-şi exercita atribuţiile de serviciu s-au lovit de recomandări şi telefoane amicale venite tot din partea gurelelor albe", se arată în comunicatul postat pe site-ul SNAP.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614