Firma care a cerut falimentul JT Grup Oil SA nu are bani să plătească cauțiunea de 40.000 de lei?!
Firma care a cerut falimentul JT Grup Oil SA nu are bani să plătească cauțiunea de 40.000 de lei?!
Facebook Instagram X Whatsapp Linkedin PinterestSocietatea E-Dynamic Structures SRL a înregistrat pe 20 noiembrie 2024 un dosar la Tribunalul Constanța prin care cere, în calitate de creditor, falimentul debitoarei JT Grup Oil SA. În decembrie, Tribunalul a obligat societatea creditoare să plătească o cauțiune în valoare de 40.000 de lei, sub sancțiunii respingerii cererii de judecată. Cu alte cuvinte, dacă nu plătește cauțiune, pierde procesul. Așa se face că E-Dynamic Structures SRL cere sprijinul statului pentru a se supune deciziei instanței, în sensul că a formulat o altă cerere, prin intermediul căreia solicită ajutor public judiciar.
E-Dynamic Structures SRL din Constanța a fost înființată în 2007, are ca domeniu de activitate operațiuni de mecanică generală și este deținută integral de Irinel Lazăr, un afacerist fără niciun fel de notorietate pentru publicul larg. Firma a raportat pentru anul 2023 afaceri de 27,3 milioane lei și un profit net de 1,95 milioane lei, cu 83 de angajați, dar și datorii de 2,48 milioane lei. Printre colaboratorii săi, se numără și firma familiei Tucan JT Grup Oil, căreia i-a cerut falimentul, pentru că aceasta nu ar fi plătit-o pentru lucrările pe care le efectuează la terminalul anunțat de Tucan în Portul Constanța.
Cererea E-Dynamic Structures SRL, admisă cu o condiție: să plătească o cauțiune de 40.000 de lei
Pe 16 decembrie, Tribunalul a admis cererea E-Dynamic și a fost obligată la consemnarea unei cauțiuni în valoare de 40.000 lei, în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, sub sancţiunea respingerii cererii de deschidere a procedurii. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
De ce a cerut ajutor public judiciar?!
Pe 10 ianuarie, aceeași E-Dynamic Structures SRL a formulat o nouă cerere în instanță, de data aceasta de acordare a ajutorului public judiciar. Cel mai probabil, societatea speră să fie scutită de plata cauțiunii sau, măcar să-l poată plăti eșalonat.
Numai că, potrivit legii, ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme: a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat; b) plata expertului,traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar; c) plata onorariului executorului judecătoresc; d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Acordarea ajutorului public judiciar sub forma scutirii sau reducerii cauţiunii nu este reglementată de lege așa că, cel mai probabil, cererea va fi respinsă. Rămâne de văzut. Deocamdată, instanța nu a stabilit un prim termen de judecată a cererii.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News