REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Firma care a pus mâna pe un contract de 5,5 milioane de euro fără licitaţie la Tuzla, a luat lucrări şi la Cumpăna

Firma care a pus mâna pe un contract de 5,5 milioane de euro fără licitaţie la Tuzla, a luat lucrări şi la Cumpăna

Replica API 10 decembrie 2014 | 23:23 3475

Situaţie bizară

Situaţie bizară

Mariana Gâju

Situaţie de-a dreptul bizară în judeţul Constanţa, unde două comune, din ce se ştie până acum, au atribuit fără licitaţie contracte în valoare totală de 6 milioane de euro unei firme cvasi-fantomă, nou înfiinţată, fără activitate, fără angajaţi şi patronată de un afacerist a cărui familie este deja cercetată de DNA pentru dare de mită în schimbul unor contracte publice şi asociat cu un cunoscut interlop din Brăila. Este vorba despre Primăria Cumpăna, care a oferit un contract de peste 2 milioane de lei, fără licitaţie, pentru reabilitarea unor drumuri comunale, firmei Ga&Ma Activ Logystic SRL din Constanţa, aceeaşi căreia şi Primăria Tuzla îi atribuise, tot fără licitaţie, un contract de 24,5 milioane de lei, pentru acelaşi tip de lucrări, după cum arăta în premieră „Replica” încă de luna trecută. Cele două contracte au fost acordate în decurs de doar o săptămână: primul a fost semnat de reprezentanţii firmei cu edilii din Cumpăna pe 30.10.2014, iar al doilea, pe 06.11.2014, cu Primăria Tuzla.

Constantin Micu

Potrivit Primăriei Cumpăna, contractul prevede modernizarea şi reabilitarea a 4,6 kilometri de drumuri, în schimbul sumei de 2.100.980,02 lei, fără TVA. Ceea ce nedumereşte, ca şi în cazul de la Tuzla, este lipsa unei licitaţii, primăria condusă de Mariana Gâju oferind contractul pe tavă unei firme suspecte, terfelind orice noţiune de transparenţă în cheltuirea banului public. Primăria Cumpăna îşi motivează decizia de a da contractul direct, fără licitaţie, exact ca şi cea din Tuzla: „Situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă, în conformitate cu condiţiile stricte stabilite în directivă”. În total, misterioasa firmă Ga&Ma Activ Logystic SRL a primit în numai o săptămână contracte de 26.591.540,02 de lei, fără TVA, echivalentul a peste 6 milioane de euro, fără licitaţie. După cum arăta „Replica” încă de acum o lună, firma cu lipici la primăriile Cumpăna şi Tuzla a fost înfiinţată pe 31.01.2013, cu domeniu de activitate închirieri şi leasing cu maşini şi echipamente de construcţii, cu sediul iniţial în Constanţa, pe strada Dezrobirii nr. 112, bloc IS6, scara C, etaj 4, ap. 56. Din noiembrie a.c., noul sediu al societăţii este pe strada Jupiter nr.19, tot în Constanţa. Firma a fost fondată de Ştefan Gabriel Fugaru (tânăr marinar din Constanţa, în prezent angajat pe nava de croazieră Princess Cruises) şi Marius Florian Fugaru, cei doi cedând 95% din societate (5% a rămas în posesia ultimului), pe 08.07.2014, către Cătălin Gabriel Sîrghei, după ce, pe 01.04.2014, îi transferaseră acestuia un pachet iniţial de 2%. În vârstă de 35 de ani, Cătălin Gabriel Sîrghei are de ceva timp domiciliul în Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 348, după ce s-a mutat aici din Brăila, unde locuieşte familia sa, tânărul fiind originar din Bârlad. Alături de fratele său, Felix Eusebiu, tatăl Nicolae şi mama Maricica, cel care a reuşit să obţină de la stat contracte de peste 6 milioane de euro fără licitaţie nu este un novice într-ale afacerilor. Din nefericire pentru primarii din Cumpăna şi Tuzla, aceste afaceri nu au un profil prea serios, dimpotrivă.

Familia celui care ia 6 milioane de euro fără licitaţie de la Cumpăna şi Tuzla, anchetată de DNA pentru dare de mită

După toate informaţiile publice, cei din familia Sîrghei au o apetenţă deosebită pentru a falimenta firme, cu ţepe de milioane de lei, asta atunci când nu dau şpagă pentru a obţine contracte publice. Construct Active Media SRL şi Condal SRL, ambele din Brăila, au dat faliment cu datorii de aproape 5,5 milioane lei. În 2013, DNA l-a trimis în judecată pe Felix Eusebiu Sîrghei după ce firma sa, Construct Active Media SRL, a subcontractat ilegal un contract public de peste 100.000 de euro, pe care l-a câştigat, de asemenea, ilegal, pentru reabilitarea vilei „Stejarul” din incinta Centrului de Agrement Gârboavele. Reamintim, în acest context, că şi contractul de 5,5 milioane de euro, acordat fără licitaţie de Primăria Tuzla, permite subcontractarea totală a lucrărilor. Culmea, acelaşi Felix Eusebiu Sîrghei a mai fost cercetat, în urmă cu mai mulţi ani, tot pentru obţinerea ilegală a unor contracte publice privind reparaţii la şcolile din Brăila. Cătălin Gabriel Sîrghei apare, alături de fratele şi părinţii lor în Aladin SRL din Brăila, din portofoliul familiei mai făcând parte Prodsid Distribution SRL, Prodsid Oil SRL, House Computer SRL, dar şi Urbis Rep SRL, cunoscută firmă de construcţii din Techirghiol, controlată de familia răposatului consilier local Ionel Dan Gheorghiu. De asemenea, familia Sîrghei deţine, prin Aladin SRL, discoteca Milennium, din Brăila, care funcţiona ilegal în momentul în care un interlop din clanul Băncuţă (mutat între timp în Constanţa şi ulterior, după gratii) a fost omorât de un clan rival, în primele zile ale anului 2011. Şi pentru că am adus vorba de interlopi, aceeaşi Aladin SRL este deţinută în prezent de Cătălin Gabriel Sîrghei, cel cu potul de 6 milioane de euro de la Cumpăna şi Tuzla şi Aurel Bănică, zis Relu Profesoru’, un celebru interlop brăilean, arestat anul trecut în baza unui mandat european, după ce a tâlhărit o familie din Spania.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614