REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Firma care va construi scutul american antirachetă de la Deveşelu are reprezentanţă în Constanţa

Firma care va construi scutul american antirachetă de la Deveşelu are reprezentanţă în Constanţa

Replica API 15 iulie 2013 | 00:00 1451

Cel mai mare subcontractor al US Army, într-un birou din centrul oraşului

Cel mai mare subcontractor al US Army, într-un birou din centrul oraşului

Firma care va construi scutul antirachetă de la Deveşelu (jud. Olt), colosul american Kellogg Brown & Root Services Inc (KBR), are deja o reprezentanţă în România, chiar în Constanţa. KBR şi-a înfiinţat filiala românească în ianuarie 2007, iniţial cu sediul într-un birou din Central Business Park, din Bucureşti. În octombrie 2012, americanii au radiat reprezentanţa din Capitală şi s-au mutat în Constanţa, pe strada Ion Lahovari, sub denumirea completă de Kellogg Brown & Root Services Inc New Castle Delaware SUA Sucursala Constanţa România. Filiala KBR care va construi controversatul scut antirachetă de la Deveşelu este administrată de cetăţenii americani Sofronio Perez Montemayor (care coordonează şi sucursala KBR din Heidelberg- Germania), Ulmer Garold Gene şi Bacon Drew O'Neal.

În perioada în care americanii aveau sediul în Bucureşti, la conducerea sucursalei se aflau Sofronio Perez Montemayor, Laryy G. Winchester (fost locotenent colonel în US Army) şi John M. Downey, numiţi în funcţii pe 20.12.2006. KBR va primi pentru construcţia scutului antirachetă de la Deveşelu 134.151.953 de dolari, a anunţat săptămâna trecută Pentagonul, potrivit căruia compania a fost aleasă din cele opt participante la o licitaţie deschisă. Lucrările vor fi realizate în România şi la Morrestown- New Jersey, scutul de la Deveşelu urmând să găzduiască interceptori tereştri de tipul SM-3, care să protejeze mai bine forţele desfăşurate în Europa şi în teatrele de operaţii, atât americane, cât şi ale aliaţilor, precum şi teritoriul SUA şi al aliaţilor lor. Proiectul a fost iniţiat în septembrie 2009 de către preşedintele Barack Obama, iar în decembrie 2011 protocolul dintre SUA şi România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice în România a fost ratificat de Parlament. KBR este cel mai mare subcontractor al Armatei SUA, de la care a primit, în ultimii 10 ani, contracte în valoare totală de circa 40 de miliarde de dolari. KBR operează pe majoritatea fronturilor americane de război din lume, cele mai importante lucrări efectuându-le în Irak. De-a lungul timpului, KBR a fost implicată constant în scandaluri legate de deturnare de fonduri, Potrivit presei americane, în care apar periodic acuzaţii legate de modul în care guvernul SUA acordă lucrări celor de la KBR, instanţele americane judecă 30 de dosare în care compania este cercetată pentru dispariţia a 213,7 milioane de dolari din banii publici care alimentează contractele acordate de US Army. KBR are aproape 30.000 de angajaţi în toată lumea, cărora li se vor adăuga câteva sute şi pentru finalizarea proiectului de la Deveşelu, în boardul de conducere aflându-se, de regulă, foşti înalţi ofiţeri ai US Army. KBR face este divizia de servicii logistice militare a uneia din cele mai mari companii din lume, Halliburton. Unul din personajele cheie implicate în scandalul miliardelor de dolari risipite de SUA prin contractele acordate pentru servicii de logistică în teatrele sale de război, în special din Irak, este Dick Cheney, fostul vicepreşedinte al lui George W. Bush, care a condus Halliburton în perioada 1995- 2000.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218