REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Firma concediată de Boagiu la autostradă a băgat subcontractorii în faliment

Firma concediată de Boagiu la autostradă a băgat subcontractorii în faliment

Replica API 9 ianuarie 2012 | 00:00 1304

Francezii de la Colas, maeştrii ţepelor

Francezii de la Colas, maeştrii ţepelor

Înainte de a fi "concediaţi" de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, din cauza nerespectării prevederilor contractuale privind construirea unui tronson al autostrăzii A2, francezii de la SC Colas Drumuri SRL, puşi pe "japcă", aveau de reabilitat câteva segmente din Drumul Naţional 2A şi din DN 39. Numai că adevăratele intenţii ale acestora nu erau cunoscute la vremea aceea.

În 2009, între firma franceză şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Constanţa a fost semnat un contract de prestări servicii, în care Colas, în calitate de anteprenor, avea sarcina de a executa lucrări de refacere a drumurilor în zonele indundate şi a podeţelor, respectiv amenajarea drumurilor între localităţile Gălbiori - Dorobanţu, Dorobanţu - Nicolae Bălcescu şi Agigea - Eforie. Valoarea lucrărilor, conform contractului încheiat, se ridica la 2.646.025,11 euro, cu tot cu TVA, bani proveniţi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Acelaşi contract prevedea ca firma care execută lucrările nu avea voie să încheie contracte de subantrepriză cu alte societăţi, întrucât trebuiau respectate condiţiile prezentate în ofertă. Numai că reprezentanţii firmei franceze nu au respectat această clauză contractuală şi au subcontractat o altă societate de construcţii, SC Zenad Invest Construct SRL, din Murfatlar, prin semnarea a 2 contracte, unul pe 2 februarie 2010, celălalt pe 25 februarie 2010, pentru refacerea porţiunilor de drum menţionate, punând "la bătaie" o sumă de aproape 6,4 milioane lei. Practic, pentru a scăpa de stres, Colas a subcontractat lucrările pentru o sumă mai mică, urmând a obţine "grosul" de la DRDP la final, fără prea multă bătaie de cap. Cei de la firma Zenad au executat, iniţial, o parte din lucrări şi au facturat cu suma de 3 milioane lei, urmând ca restul să se factureze la finalul lucrărilor. În urma facturării, Colas a reţinut 10 procente din valoarea lucrării pentru garanţie de bună execuţie a lucrărilor, bani care ar fi trebuit să fie depuşi într-un cont de garanţii. Numai că francezii, obişnuiţi cu trasul ţepelor, şi-au însuşit banii respectivi, încălcând legislaţia în domeniu. Apoi Zenad a terminat lucrările, dar, n-a mai primit nici un leuţ!

Deturnare de fonduri europene?

Deşi exista un contract clar între firme, în care era precizată o sumă de bani, Colas a refuzat să mai plătească diferenţa de aproape 4 milioane de lei, prin refuzul de a face recepţia lucrărilor respective, care făceau obiectul celor două contracte. Astfel, firma subcontractată nu şi-a mai putut achita datoriile către furnizori, în cele din urmă intrând în insolvenţă. Partea interesantă este că, deşi nu au făcut recepţia cu Zenad Invest Construct, unele surse susţin că firma Colas ar fi făcut recepţia finală a lucrărilor cu DRDP-ul, beneficiarul, şi ar fi încasat banii europeni. În situaţia de faţă, putem vorbi chiar despre o deturnare de fonduri. În momentul de faţă, SC Colas Drumuri SRL refuză să răspundă solicitărilor administratorului judiciar al firmei pe care au băgat-o în insolvenţă. Dar nu numai Zenad a fost ţepuită. În realitate, mai sunt încă circa 30 de firme înşelate de cei de la Colas, prin aceeaşi metodă, iar reprezentanţii acestora, din câte se pare, au informat deja autorităţile. Unele surse afirmă că francezii şi-au făcut bagajele şi se pregătesc să îşi ia tălpăşiţa din România, cu buzunarele pline, urmând a lăsa mai multe firme în faliment. Alte surse, "din interior", afirmă că societatea ar avea, la rândul ei, probleme financiare. Vom reveni.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218