REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Firma din dosarul falsificatorilor de diplome, legături cu dosarul Beirut. O persoană a fost ARESTATĂ!

Firma din dosarul falsificatorilor de diplome, legături cu dosarul Beirut. O persoană a fost ARESTATĂ!

Replica API 6 februarie 2016 | 00:44 1091

Anunţuri pe Olx: “Se pot face cursuri şi la fără frecvenţă!”

Anunţuri pe Olx: “Se pot face cursuri şi la fără frecvenţă!”

O persoană a fost arestată pentru 15 zile în dosarul reţelei de falsificatori de diplome. Este vorba despre Ştefan Vasile Burlacu, pe când ceilalţi suspecţi, Cecilia Ana Burlacu, Cezar Mihail Burlacu, Ion Ghelase, Romus Ionel Constantin şi Ion Vasea au fost puşi sub control judiciar. Precizăm că persoana arestată are 82 de ani şi este administratorul societăţii Fany B SRL, firma care apare şi în dosarul incendiului de la Beirut.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, în perioada iulie 2014 - februarie 2016, Vasile Ştefan Burlacu, în calitate de administrator la o societate comercială ce era autorizată drept centru de pregătire profesională în domeniu tehnician electromecanic, a emis certificate de pregătire profesională, către diverse persoane, fără ca acestea să încheie contract de studii, fără să se prezinte la cursurile de pregătire practică şi teoretică şi fără să susţină examenul de aptitudini, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.

Certificatele de pregătire profesională erau eliberate atât pentru meseria pentru care centrul de pregătire era autorizat să desfăşoare cursuri, cât şi pentru alte meserii, cum ar fi tubulator naval, tehnician agronom, confecţioner textile, barman-ospătar, tehnician mecanic, operator calculator etc. şi erau chiar antedatate, având vechime din anul 2014, sau chiar 2006, deşi cumpărătorii diplomelor l-au contactat pe Vasile Ştefan Burlacu pentru obţinerea acestora în cursul anului 2015.

Aceste certificate au fost utilizate de beneficiari în vederea angajării la instituţii de stat, precum Şantierul Naval Constanţa sau pe platforme petroliere. În activitatea sa infracţională, Vasile Ştefan Burlacu a fost ajutat de fiica sa Cecilia Ana Burlacu, care deţinea funcţia de secretară în cadrul centrului de pregătire profesională, calitate în care semna certificatele eliberate, şi de Cezar Mihail Burlacu, fiul său, care intermedia vânzarea de astfel de diplome. Tot calitate de intermediari pentru vânzarea de diplome, aveau şi inculpaţii Ion Ghelase, Ion Vasea şi Romus Ionel Constantin, acesta din urmă fiind chiar anterior, în cursul anului 2013, angajat în funcţia de profesor în cadrul centrului de pregătire profesională.

Anunţuri pe Olx: „Diploma este valabilă în toată Europa”

Precizăm că este vorba despre societatea Fany B SRL, cu sediul în municipiul Constanţa, pe strada Ion Vodă 77. În iulie 2015, reprezentanţii firmei postau anunţuri pe Olx: „SC Fany B SRL organizează cursuri de calificare în 60 de meserii pentru muncitori şi 30 de meserii pentru tehnicieni, cum se numeau maiştri înainte. Cursurile sunt avizate de Ministerul Educaţiei şi învăţământului din Bucureşti, se pot face la fără frecvenţă, o dată pe săptămână, se pot face înscrieri din orice oraş din ţară. Diploma este valabilă în toată Europa”.

Legături cu tragedia de la restaurantul Beirut?

Precizăm că numele firmei a apărut și în dosarul tragediei de la restaurantul Beirut din Constanța, iar în momentul în care George Karam a fost trimis în judecată alături de alte persoane, s-a dispus și o disjungere și declinare a competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în vederea efectuării urmăririi penale în referire la infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în înscrisuri oficiale, ce ar fi fost comise în legătură cu emiterea unor diplome de atestare a competenţei profesionale de către SC Fany B SRL. Însă, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, ancheta de față nu a avut legătură cu respectiva dinsjungere, însă unele legături există în sensul că persoanele care au executat lucrările de mansardare a clădirii unde funcționa restaurnatul Beirut fuseseră sau urmau a fi autorizate de către firma SC Fany B SRL.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369