REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Firma miliardarului Niculae, în dosarul poliţiştilor de la Vama Veche

Firma miliardarului Niculae, în dosarul poliţiştilor de la Vama Veche

Replica API 18 mai 2012 | 00:00 728

Trimişi în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă

Trimişi în judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă

Dosarul celor cinci poliţişti de frontieră de la Vama Veche trimişi în judecată pentru fapte de corupţie conţine şi câteva nume extrem de interesante. Astfel, din rechizitoriul procurorilor aflăm că, printre persoanele cărora poliţiştii le-au făcut diverse favoruri ilegale, se află bucureşteanca Anca Fratea, nimeni alta decât asociata miliardarului Ioan Niculae din colosul industrial Interagro SA. Anca Fratea a fost lăsată să iasă din ţară, pe la Vama Veche, cu o limuzină Audi Q 7, cu numărul de înmatriculare B 39 NAL, în ziua de 14.08.2010, de către poliţistul de frontieră Gabriel Trandafir, în urma unui telefon primit de acesta, deşi femeia nu avea asupr asa certificatul de înmatriculare al maşinii. Acelaşi agent de poliţie a fost sunat, pe 26.08.2010, de pe un telefon aparţinând SC Vendor Comp SRL, pentru a i se cere să intervină pe lângă colegii bulgari pentru a permite accesul în ţară a unei Dacii papuc încărcată cu legume, care avea ITP-ul expirat, lucru care s-a şi întâmplat.

Cel care a cerut şi a şi primit favorul poliţistului i-a spus acestuia că vorbeşte în numele lui Marius Bărbat, comisar în cadrul Gărzii Financiare Constanţa. Ce-i drept, respectivul putea să spună că vorbeşte şi în numele lui Obama, evident fără să aibă vreo legătură cu preşedintele SUA. Surprizele nu se opresc însă aici. Pe 30.09.2010, poliţistul Ion Daniel Pascu a fost sunat de către colegul său Valentin Şoldan, care i-a cerut să lase să intre în ţară fără control un VW Touran cu numărul de înmatriculare BR- BUR, la volanul căruia se afla Mioara Gurgu, despre care poliţistul a spus că este o prietenă a lui TAO, foarte probabil comisarul şef Tobă Adi Octavian, adică însuşi şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Constanţa, până la finele lui august 2010. Din parcurgerea rechizitoriului, reiese că, pentru poliţiştii în cauză, acordarea unor astfel de favoruri ilegale (maşini lăsate să treacă graniţa cu ITP expirat sau fără acte) era practic un gest firesc, în favoarea unor cunoscuţi, fără să fi primit neapărat ceva în schimb, perpetuând, în schimb, diverse interese. De altfel, singurele acuzaţii de luare de mită care au putut fi probate au fost şpăgile luate de către poliţiştii Cristian Ionuţ Ene, de 34 de ani şi Cristian Penescu, de 39 de ani, de la ofiţerii DGA sub acoperire. Primul s-a mânjit, pe 09.12.2010, cu 50 de euro pentru a permite intrarea în ţară a unei maşini despre care investigatorul sub acoperire spunea că e plină cu sticle de whisky, iar cel de-al doilea a fost prins, de asemenea, în flagrant, pe 26.06.2011, în timp ce primea 50 de euro şpagă pentru a permite ieşirea din ţară a uni maşini cu ITP-ul expirat. Alături de cei doi, au mai fost trimişi în judecată agenţii de poliţie Gabriel Trandafir, de 34 de ani, pentru abuz în serviciu în formă continuată, Valentin Şolda, de 43 de ani, pentru trafic de influenţă, Ion Daniel Pascu, de 40 de ani, pentru abuz în serviciu, dar şi bulgarul Mariyan Panchev Schopov, pentru complicitate la abuz în serviciu. Ancheta procurorilor a durat aproape un an de zile, din august 2010, până la flagrantul de pe 26 iunie 2010, poliţiştii de frontieră din Vama Veche fiind în tot acest timp înregistraţi audio/video ambiental, dar şi cu telefoanele ascultate.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102