REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Firmele din Sud-Vestul şi Sud-Estul ţării aşteptate la sediul CCINA - Invitate să-şi extindă afacerile la nivel internaţional

Firmele din Sud-Vestul şi Sud-Estul ţării aşteptate la sediul CCINA - Invitate să-şi extindă afacerile la nivel internaţional

Replica API 14 decembrie 2018 | 10:35 586

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA) este din anul 2014 coordonatorul unui proiect important ce se adresează părţii de Sud-Vest şi Sud-Est a României.

Agenţii economici din judeţul Constanţa, dar şi din Tulcea, Brăila, Buzău şi Vrancea sunt aşteptaţi să se alăture proiectului cu finanţare europeană denumit “Reţeaua Întrerinderilor Europene”. Proiectul a debutat în anul 2014 şi se va finaliza în 2020.

Joi, 13 decembrie, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise, reprezentanţii CCINA au susţinut o conferinţă de presă pentru a da noi detalii privind desfăşurarea proiectului. La eveniment au fost prezenţi joi, directorul general al CCINA, Ion Dănuţ Jugănaru şi coordonatorul proiectului, Irina Găitănaru, dar şi societăţi din judeţ.

"Foarte greu tragem de firme să se alăture proiectului”

Ion Dănuţ Jugănaru a declarat că firmele sunt convinse cu greu să se alăture proiectului. "Foarte greu tragem şi de firme să se alăture proiectului. Au reţineri în a-şi da informaţii despre activitatea lor, uitând că bilanţul este public. Prea puţină lume a înţeles acea bază de date extrem de importantă cu firme, cu zeci de mii de firme, profile de firme din Europa, din diferite ţări ale Europei, care dacă ar fi accesată ar fi în folosul firmelor constănţene. Firmele noastre nu o să poată să se adreseze la nesfârşit doar pieţei locale, eventul regionale sau naţionale, este nevoie să ieşim cât mai mult la export. Prea puţin ne adresăm altor pieţe. Primim bani de la Bruxelles doar dacă reuşim să ajutăm nişte firme constănţene sau din celelalte judeţe arondate, care vor să-şi internaţionalizeze afacerile, să abiă afaceri cu firme din alte ţări”, a afirmat Jugănaru.

Graphtec Design, MicroNET System, Magistra, trei dintre societăţile intersate de internaţionalizare

La conferinţă reprezentantul Graphtec Desing, societate care se ocupă de mobila comercială şi semnalistică de interior şi exterior, a declarat: “Noi am început de puţin timp internaţionalizarea. Suntem bine poziţiopnaţi pe naţional şi acum spicuim oarecum pe ce pieţe am putea ajunge”. De asemenea, reprezentantul MicroNET a spus următoarele: “Micronet este din anii 90. Colaborăm foarte bine cu CCINA. Ne-am axat în ultima perioadă pe servicii, pe internaţionalizat puţin mai greu, dar nu imposibil pentru că serviciile includ administrări la distanţe de reţele, de calculatoare. Am fost beneficiari şi ai acestor hab-uri sau brokeraj. Am fost la Salonic, mai puţin s-au contretizat dar au fost foarte benefice pentru că au dezvoltat dorinţa de a face ceva pe viitor”. La eveniment a participat un reprezentant de la SC Magistra C&C SRL, singurul producător de medicamente din Dobrogea, care de asemenea este interesat de proiectul celor de la CCINA.

Tot în cadrul proiectului se încurajează folosirea internetului obiectelor. De altfel, primele sectoare vizate să apeleze la acest instrument este sănătatea şi buisness-ul. În termeni simpli, IoT este un fel de rețea în care obiectele sunt interconectate. Prin „obiecte”, se presupune inclusiv mașina, fierul de călcat, obiectele de mobilier sau papucii. Toate acestea sunt conectate la internet și pot „comunica“ între ele prin intermediul datelor transmise, fără nici o intervenție a omului. Sloganul IoT este „Tot ce poate fi conectat la Internet, va fi conectat”.

“Este unul dintre acele proiecte foarte frumos de dus la bun sfârşit”

Directorul general al CCINA, Ion Dănuţ Jugănaru, a precizat că întâmpină greutăţi în privinţa acoperirii cofinanţării şi a explicat şi de ce. “Desosebirea faţă de un SRL sau un SA este doar că noi nu avem dividende de distribuit, dar ca să ne putem desfăşura activitatea trebuie să muncim, să facem proiecte, presătări servicii, să intrăm în proiecte, şi aşa mai departe. Încă mai am surprize de genul asta – voi nu aveţi buget? Şi atunci ma tot mir şi conitnui să mă mir şi nu îneţeleg de ce a fost aşa greu să înteţelgem care este statutul CCINA în România”, a declarat Ion Dănuţ Jugănaru.

CCINA trebuie să asigure 40% din valoarea proiectului care se ridică la suma de 300.000 de euro. “Este unul dintre acele proiecte foarte frumos de dus la bun sfârşit şi din punctul de vedere al regulilor şi cu o birocraţie mai redusă decât la proiectele obişnuite. Dar pe de altă parte este un proiect extrem de greu de dus pentru că 40% trebuie să punem contribuţie proprie şi cu cât bugetul este mai mare, 40% dintr-o sumă mare, devine extrem de greu de pus acea sumă. Periodic ne facem analiza, mai putem un an sau doi, sau la un moment dat batem în retragere. Hai să încercăm să mai putem făcând nişte servicii pentru IMM-uri în special pentru firme la care acestea să aibă acces chiar gratuit”, a explicat Ion Dănuţ Jugănaru. Directorul general al CCINA a explicat că instituţia pe care o conduce face tot posibilul să încurajeze mediul de afaceri cu resursele pe care le deţine. În acest sens, Jugănaru a făcut trimitere şi la evenimentul Zilele Dobrogei, unde, din păcate, agenţii economici participanţi au achitat chiria spaţiilor ocupate. Ion Dănuţ Jugănaru a precizat, în acest context, că la Arad nu s-au achitat astfel de taxe la un eveniment similar, întrucât Consiliul Judeţean Arad şi-a permis să suporte costurile chiriei. “Noi am avut iniţiativa şi am organizat evenimentul în colaborare cu Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa. Am fost întrebaţi de ce pentru prestaţia de servicii, care o face o firmă de amenajare a standurilor, nu am plătit noi camera. Din ce bani? Că dacă ne-ar fi indicat şi sursa ne-am fi lămurit şi noi şi am fi descoperit si noi acea sursă minunată”, a afirmat Jugănaru.

CCINA părăseşte unul dintre sediile deţinute

CCINA deţine un sediu şi în spatele Colegiului Naţional de Arte Regina Maria, pe care îl va părărsi din cauza costurilor chiriei. “De la 1 ianuarie suntem nevoiţi să mutăm serviciile pe care le aveam într-un spaţiu închiriat şi care se află în spatele Colegiului de Artă pentru că proprietarul, mare firmă mare, a vurt să mărească banii de chirie. Stăm de 14 ani acolo, nu aţi făcut nicio modernizare, este şi la dos şi vreţi să vă dăm şi bani mai mulţi, pentru că mai bine ne restrângem activitatea. Sala de conferinţe de la parter am transformat-o în birouri că nu am avut încotro”, a subliniat Ion Dănuţ Jugănaru.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614