REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
17.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Fiscul constănţean vrea bani de la cel mai feroce evazionist din România. La 26 de ani, are 500 de firme în faliment

Fiscul constănţean vrea bani de la cel mai feroce evazionist din România. La 26 de ani, are 500 de firme în faliment

Replica API 29 octombrie 2015 | 09:58 1023

Politicieni de frunte, printre clienţii săi

Politicieni de frunte, printre clienţii săi

Fiscul constănţean a dat în judecată doi administratori de firme, solicitând de la aceştia banii pe care afacerile semnate de ei trebuia să-i fi adus bugetului de stat. Mai mult ca sigur, nu există nici cea mai mică şansă ca statul să recupereze măcar un leu de pe urma acestora, în condiţiile în care pierderile provocate de cei doi „afacerişti” sunt de ordinul milioanelor sau chiar zecilor de milioane de euro. Şi asta pentru că avem de-a face cu evazionişti profesionişti, organizaţi în veritabile reţele de criminalitate organizată extrem de bine puse la punct, coordonate de avocaţi şi notari, de regulă, care nu ies însă niciodată la suprafaţă.

Reţelele preiau firme aflate în pragul colapsului, pline de datorii, apoi, în schimbul unui comision, şterg urmele patronilor responsabili, înlocuindu-i în acte cu alte persoane, aproape întotdeauna oameni fără adăpost sau cetăţeni străini. Este şi cazul celor doi „patroni” daţi în judecată de ANAF, în realitate „săgeţi” folosite de ani de zile pentru falimentarea frauduloasă a sute de firme - cu politicieni de frunte printre clienţii -, cu prejudicii uriaşe aduse statului.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Constanţa, în calitate de reclamant, i-a dat în judecată pe pârâţii Laurenţiu Dumitru Stan şi Daniel Nicolae Cercel, într-un dosar înregistrat pe 27.10.2015 la Secţia a II-a civilă a Tribunalului Constanţa, având ca materie falimentul şi obiect- angajarea răspunderii. Laurenţiu Dumitru Stan şi Daniel Nicolae Cercel sunt doar „săgeţile” adevăraţilor evazionişti, păcălicii trimişi în faţă pentru fi înghiţiţi ca nadă de autorităţi, în timp ce afaceriştii care au adus prejudicii de milioane la stat s-au făcut nevăzuţi.

În România, există mai multe reţele specializate în cumpărarea şi îngroparea firmelor cu datorii, una din acestea fiind destructurată încă din 2010. Din câte se pare, aceste grupări bagă la înaintare aceleaşi persoane, din moment ce Daniel Nicolae Cercel este trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi uz de fals, ca membru al reţelei sus menţionate, dar apare în continuare şi noi şi noi „afaceri”. Iată şi ce spuneau procurorii bucureşteni în august 2010 despre modul de operare: „Potrivit cercetărilor efectuate până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că inculpaţii, în perioada 2009 – 2010, au preluat sute de societăţi comerciale, care aveau de achitat bugetului de stat sume mari de bani, folosind pentru declararea noilor sedii sociale ale acestora contracte de comodat şi contracte de vânzare-cumpărare.

Acestea, în urma verificărilor realizate, s-au dovedit a fi falsificate. Ca mod de operare, inculpaţii, într-o primă etapă, înregistrau la Registrul Comerţului calitatea lor de asociaţi în societatea comercială alături de foştii asociaţi, la care se adăuga şi mărirea de capital social. Într-o a doua etapă, care de asemenea se înregistrează la Registrul Comerţului, pe care o parcurgeau după aproximativ două săptămâni, asociaţii iniţiali ieşeau din societate, inculpaţii rămânând în calitate de asociaţi şi administratori. În aceste noi împrejurări, derulau activităţi comerciale, fosta societate comercială, care avea datorii la bugetul de stat, fiind practic abandonată”.

Fostul deputat Boureanu, finul lui Cocoş, sponsorul lui Oprescu şi membrii familiei Ponta, între clienţii evazionistului Cercel

Numele lui Cercel este chiar celebru în acest sens, presa de specialitate şi ANAF mediatizându-l cu regularitate ca „samsar de datorii” sau „euthanasiator de SRL-uri”. Un oficial al fostei Gărzi Financiare spunea, prin 2010, despre Cercel c-ar fi un boschetar din Bucureşti folosit pentru preluarea firmelor cu datorii la stat şi îngroparea acestora, în beneficial adevăraţilor patroni, care le-au adus în această situaţie.

De regulă, persoane ca Cercel sunt culese dimineaţa de pe stradă, spălate, parfumate şi îmbrăcate bine, duse la notar cu lecţia bine învăţată, acolo devin asociaţi, acţionari sau administratori în acte, apoi se întorc pe stradă, cu 100- 500 lei sau chiar numai o sticlă de băutură ca răsplată. În schimb, capii reţelei (de regulă avocaţi şi notari) încasează de la fostul patron un comision de 5-10% din totalul datoriilor pe care acesta le vrea dispărute. Şi, cum o singură reţea are sute de firme în portofoliu, înseamnă că evazioniştii profesionişti sunt, realmente, multimilionari în euro.

Foarte interesant este faptul că Daniel Nicolae Cercel apare inclusiv în firme cu datorii mari la stat înstrăinate pe blat de politicieni precum Cristian Boureanu, un fin de-al lui Dorin Cocoş, un sponsor al lui Sorin Oprescu şi chiar membri ai familiei lui Victor Ponta. Cercel are 26 de ani şi, începând cu anul 2008, a adunat firmă după firmă, la solicitarea capilor reţelei, ajungând ca, la această dată, să fie asocial, acţionar sau administrator la peste de 500 societăţi comerciale cu datorii sau în faliment din Bucureşti, Sibiu, Cluj, Prahova, Dolj, Gorj, Iaşi, Giurgiu, Mehedinţi, Galaţi, Argeş şi Constanţa.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218