REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Fiţele din Mamaia, mânjite cu balegă de cal

Fiţele din Mamaia, mânjite cu balegă de cal

Replica API 3 iulie 2014 | 00:00 291

Ibiza de România are faleză nouă - amenajată, de nechează Occidentul de invidie!

Ibiza de România are faleză nouă - amenajată, de nechează Occidentul de invidie!

Cu toţii ne aducem aminte de anii 1990 şi 2000, când staţiunea Mamaia se făcea remarcată prin cel mai pur stil românesc de a face turism. Porumbul fiert şi clocit în găleată, fructele servite la prosop la scoruri astronomice, plimbările cu poneiul şi cu şareta, toate sunt imaginile de care ne aducem aminte din vremurile de glorie ale vânzătorilor ambulanţi. La pretenţii europene şi intenţii de a ridica standardele staţiunii la cele similare din Occident, stăm bine. La practică - mai prost, asta chiar dacă ne pregătim ca, în câteva zile, să asistăm la un glorios Carnaval 2014, cu butaforii, Împăratul Romei întruchipat de primarul municipiului, gladiatori şi care alegorice!

Vremurile mai sus menţionate ('90 - 2000) au apus, însă vânzătorii ambulanţi nu s-au dus odată cu ele, ba chiar îşi desfăşoară activităţile nestingheriţi. Mamaia, staţiunea de fiţe, a devenit paradisul proprietarilor de cai şi trăsuri (mulţi pe metrul pătrat)! Lor li se alătură şi veşnicii cerşetori, care nu ezită să-şi etaleze în faţa turiştilor, evident şi străini printre ei, toate bolile sau handicapurile, doar - doar s-o încumeta vreun turist să "cotizeze" pentru cei mai oropsiţi dintre noi. La capătul telegondolei din staţiunea Mamaia, de la ieşirea din Constanţa, şaretele sunt nelipsite. 50 de lei costă o cursă, dintr-un capăt într-altul al staţiunii, ne spune dând din umeri un "brunet", din înaltul şaretei, aproape convins că oricum nu vrem să mergem cu el. S-a lămurit cu turiştii. Mulţi şi degeaba, că el tot nu plimbă mai pe nimeni, deşi traseul include şi un punct de reper al fiţelor autohtone: City Park Mall. Alţi doi colegi joacă o tablă şi taie din salam, la umbră. Bani nu sunt, dar veselie e din plin, la fel şi balegă, nu de alta, dar proprietarii cabalinelor au "uitat" de săculeţii sub coadă (înţelegeţi dumneavoastră pentru ce sunt destinaţi...). Mai supăraţi sunt ceilalţi, specializaţi în plimbările cu poneiul. Deşi îşi duc veacul în zona Cleopatra, printre copii, rar de tot câte o plimbare. Şi dacă n-au succes pe faleză, mai au puţin şi dau năvală cu poneii pe şezlonguri, în localuri, mai-mai să ţi-l pună la masă, cu tot cu bălegarul aferent şi mirosul de rigoare. Total inestetic şi, mai ales, neigienic!

Nimeni nu ia nici o măsură. De ce?

Aşadar, când nu te agasează duduile care vând porumb fiert, care-ţi sparg timpanele cu ţipete, atunci sigur nasul tău va avea de suferit când pe plajă îşi va face apariţia tânărul însoţit de un ponei! Fără săculeţ sub coadă, căluţul este plimbat de la un capăt la altul al plajei din Mamaia, stăpânul sperând să atragă vreun client doritor să facă o plimbare sau să se fotografieze în compania cabalinei. Ne putem doar imagina ce concluzii trag astfel turiştii germani, francezi, ruşi sau italieni, pe care vrem să-i aducem înapoi şi la anul. Niciunde în ţările civilizate nu se fac plimbări cu cai pe faleza unei staţiuni - unde mai pui că la Mamaia doar ce s-a încheiat o mega-lucrare de reabilitare şi modernizare a falezei! -, la care se adaugă pericolul ca un cal să scape de sub control, plus disconfortul creat de miros etc. Oprim aici înşiruirea de motive pentru care cabalinele ar trebui să dispară, cu tot cu bălegar, din peisajul staţiunii Mamaia, punându-ne întrebarea: de ce nu îi vede nimeni? De ce Poliţia Locală nu ia măsuri, de ce poliţiştii naţionali ori jandarmii nu văd când poneii tropăie fericiţi pe faleză ori pe nisip, în buza mării?

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367